A külcsín helyett a belbecs számított – OKÉS 2019

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete idén nyolcadszor rendezte meg a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola, valamint a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre az ország minden tájáról, így a teljesség igénye nélkül Keszthelytől-Kurityánig, Vattától-Csurgóig érkeztek nevezések. A május 25-ei döntőben az első fordulóból továbbjutott 12 csapat mérte össze tudását.

A verseny fővédnökei dr. Nagy István agrárminiszter és dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese volt. A verseny kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása volt. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Táplálékérzékenység a közétkeztetésben”.

Pillanatkép a díjkiosztó ünnepségen

Pillanatkép a díjkiosztó ünnepségen

A döntőben a csapatok feladata a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú háromfogásos menük lefőzése volt. A menüket egy reálisan alacsony nyersanyagnormából (nettó 350 Ft/fő) kellett elkészíteni.

A döntőben kiválóan megmutatkozott a hazai szakemberek kreativitása, amit befolyásolt a verseny során készülő ételek kötelezően felhasználandó alapanyaga, a közétkeztetésbe csak akadozva kerülő vadhús és a Naszálytej Zrt. Magic Milk 1,5%-os laktózmentes bioteje.

A verseny tisztaságát mutatja, hogy a zsűri nem ismerhette meg a versenyzőket, „vakon”, csak az ételeket bírálták. A szervezők így érték el, hogy az értékelésénél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa.

A díjkiosztó ünnepségen felszólalt a szervező Egyesület elnöke, Asztalos István: „Örömmel láttam, hogy a közétkeztetés szinte teljes spektrumát meg tudtuk szólítani, így ez egy hatalmas rangú, de reális verseny lett, ami egy szakmai szervezet életében komoly visszajelzés.” Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy gyakran indokolatlanul háttérbe szorulnak a közétkeztetési dolgozók, holott nagyon fontos munkát végeznek, hiszen naponta nagyjából kétmillió ember étkeztetéséről gondoskodnak. Márpedig nem mindegy a felszolgált ételek minősége, mert az étkezés minősége egyben a jövő záloga is. „Örülök, hogy a szakmai versenyünkön a külcsín helyett a belbecs számított, amihez azért ragaszkodtam, mert a jövő vendége a mai gyermekekből nő ki, így az ízlésük fejlődését, tudatosságuk kialakulását szakmai szervezetként támogatnunk kell. De biztosak lehetünk benne, hogy ennek a missziónknak van egészségmegőrző hatása is” – zárta mondandóját Asztalos István.

Meghívott vendégként jelen volt Farkas Bertalan űrhajós is, aki hangsúlyozta: „39 évvel ezelőtt a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén épp úgy izgultam, mint Önök ma reggel, akik a verseny döntője előtt állnak. Az én akkori és az Önök mai teljesítménye épp úgy kiemelkedő, mert mindenkinek a legjobbját kellett nyújtania. Mégis a különbség, hogy Önök a mindennapjaikban is fantasztikus munkát végeznek, amihez csak gratulálni lehet.”

Beszédét stílusosan zárta: „kozmikus jó egészséget” kívánt mindenkinek.

Ezután Asztalos István bejelentette, hogy hamarosan meghirdetik és 2020-ban is megrendezik az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, ami immár a kilencedik lesz.

✓ A verseny végeredménye:

  • I. helyezett: Bihari Egyesített Szociális Intézmény. Versenyzők: Erdelicsné Kelemen Valéria és Gulácsi Attila.
  • II. helyezett: P. Dussmann Kft. – Szentesi Kórház. Versenyzők: Dimák Árpád és Horváth János.
  • III. helyezett: Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha. Versenyzők: Kókáné Pásztor Éva és Micsik Adrienn.

✓ Junior zsűri különdíj: Debreceni Reménysugár Gyermekotthon. Versenyzők: Bereczki Enikő Ilona és Szabó Tünde.

✓ Oldalas magazin különdíj: Pannon Menza Kft. (GasztVitál csoport). Versenyzők: Pákozdi Norbert és Krausz András.

✓ Közönségdíj: Eurest Étteremüzemeltető Kft. Versenyzők: Molnár Tóth Éva és Bartos Péter.

✓ Legszebb tálalás különdíja: P. Dussmann Kft. – Szentesi Kórház. Versenyzők: Dimák Árpád és Horváth János.

✓ Leghigiénikusabb csapat különdíja: P. Dussmann Kft. – Szentesi Kórház. Versenyzők: Dimák Árpád és Horváth János.

✓ Gastro Group Különdíj:

  • Hunguest Hotels Zrt. Galyatető. Versenyzők: Simon András és Fodor Szabolcs.
  • Gazdasági Ellátó Szervezet Keszthely. Versenyzők: Csirke Zsuzsanna és Sztaracsek József.

✓ Egészséges Táplálkozásért Egyesület különdíj:

  • Csongrád megyei Gesztenyeliget otthon. Versenyzők: Libor Zoltán és Varga Sándor.
  • Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha. Versenyzők: Kókáné Pásztor Éva és Micsik Adrienn.

✓ A döntőbe jutott csapatnevek a következők:

  • Hun­guest Grandhotel csapata;
  • Földváry konyha Vác;
  • Debreceni Reménysugár Gyermekotthon;
  • Eurest Budapest;
  • GasztVitál 1. csapata;
  • Gumi-Sztárcsirkék;
  • Kurityáni Községi Konyha;
  • Szentesi friss legénykék;
  • Fincsi Team;
  • Tündérkert csapat;
  • BESZI Morgósok;
  • CSVG KFT. Csurgó.

✓ A OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny szakmai zsűrijének tagjai a következők:

  • Endrédi Zsolt a szakmai zsűri elnöke, mesterszakács, az art’otel Budapest konyhafőnöke;
  • Ács Lajos mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke;
  • Gyetvai György konyhafőnök, Király 100 – Gastro Corner;
  • Hortobágyi Péter szakácsinstruktor, a Közétkeztetési Európai Bajnokság bronzérmese;
  • Szappanyos Viktor, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének alelnöke;
  • Déryné Ly. Zsuzsanna mesterszakács, Danubius Hotel Gellért;
  • Várhelyi Miklós szakács szakoktató, olimpia bajnok, Venesz- és Aranysapka díjas mesterszakács.

✓ Gyermek zsűri:

  • Pimvicska-Danyi Lara (8 éves);
  • Canizzo Benedetta (15 éves) a Dobos C. József szakiskola tanulója, az „OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnöke;
  • Pimvicska-Danyi Botond (10 éves);
  • Gyuris Botond (10 éves).

✓ Szakmai partnerek:

  • Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH);
  • Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola;
  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület;
  • Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.;
  • Magyar Biokultúra Szövetség.

✓ A verseny támogatói: Aviko;

  • Friedmann csoport;
  • Helit Kft; Mirbest;
  • Naszálytej Zrt.;
  • Ni-Ka Cafe;
  • Oldalas magazin.

Fotógaléria:
[fancygallery id=”16″ album=”35″]

Asztalos István elnök
Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete
+36-70/394-8771
(Biokultúra 2019/3)