A külcsín helyett a belbecs számított – OKÉS 2019
Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete idén nyolcadszor rendezte meg a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola, valamint a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre az ország minden tájáról, így a teljesség igénye nélkül Keszthelytől-Kurityánig, Vattától-Csurgóig érkeztek nevezések. A május 25-ei döntőben az első fordulóból továbbjutott 12 csapat mérte össze tudását.
A verseny fővédnökei dr. Nagy István agrárminiszter és dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese volt. A verseny kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása volt. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Táplálékérzékenység a közétkeztetésben”.
A döntőben a csapatok feladata a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú háromfogásos menük lefőzése volt. A menüket egy reálisan alacsony nyersanyagnormából (nettó 350 Ft/fő) kellett elkészíteni.
A döntőben kiválóan megmutatkozott a hazai szakemberek kreativitása, amit befolyásolt a verseny során készülő ételek kötelezően felhasználandó alapanyaga, a közétkeztetésbe csak akadozva kerülő vadhús és a Naszálytej Zrt. Magic Milk 1,5%-os laktózmentes bioteje.
A verseny tisztaságát mutatja, hogy a zsűri nem ismerhette meg a versenyzőket, „vakon”, csak az ételeket bírálták. A szervezők így érték el, hogy az értékelésénél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa.
A díjkiosztó ünnepségen felszólalt a szervező Egyesület elnöke, Asztalos István: „Örömmel láttam, hogy a közétkeztetés szinte teljes spektrumát meg tudtuk szólítani, így ez egy hatalmas rangú, de reális verseny lett, ami egy szakmai szervezet életében komoly visszajelzés.” Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy gyakran indokolatlanul háttérbe szorulnak a közétkeztetési dolgozók, holott nagyon fontos munkát végeznek, hiszen naponta nagyjából kétmillió ember étkeztetéséről gondoskodnak. Márpedig nem mindegy a felszolgált ételek minősége, mert az étkezés minősége egyben a jövő záloga is. „Örülök, hogy a szakmai versenyünkön a külcsín helyett a belbecs számított, amihez azért ragaszkodtam, mert a jövő vendége a mai gyermekekből nő ki, így az ízlésük fejlődését, tudatosságuk kialakulását szakmai szervezetként támogatnunk kell. De biztosak lehetünk benne, hogy ennek a missziónknak van egészségmegőrző hatása is” – zárta mondandóját Asztalos István.
Meghívott vendégként jelen volt Farkas Bertalan űrhajós is, aki hangsúlyozta: „39 évvel ezelőtt a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén épp úgy izgultam, mint Önök ma reggel, akik a verseny döntője előtt állnak. Az én akkori és az Önök mai teljesítménye épp úgy kiemelkedő, mert mindenkinek a legjobbját kellett nyújtania. Mégis a különbség, hogy Önök a mindennapjaikban is fantasztikus munkát végeznek, amihez csak gratulálni lehet.”
Beszédét stílusosan zárta: „kozmikus jó egészséget” kívánt mindenkinek.
Ezután Asztalos István bejelentette, hogy hamarosan meghirdetik és 2020-ban is megrendezik az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, ami immár a kilencedik lesz.
✓ A verseny végeredménye:
- I. helyezett: Bihari Egyesített Szociális Intézmény. Versenyzők: Erdelicsné Kelemen Valéria és Gulácsi Attila.
- II. helyezett: P. Dussmann Kft. – Szentesi Kórház. Versenyzők: Dimák Árpád és Horváth János.
- III. helyezett: Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha. Versenyzők: Kókáné Pásztor Éva és Micsik Adrienn.
✓ Junior zsűri különdíj: Debreceni Reménysugár Gyermekotthon. Versenyzők: Bereczki Enikő Ilona és Szabó Tünde.
✓ Oldalas magazin különdíj: Pannon Menza Kft. (GasztVitál csoport). Versenyzők: Pákozdi Norbert és Krausz András.
✓ Közönségdíj: Eurest Étteremüzemeltető Kft. Versenyzők: Molnár Tóth Éva és Bartos Péter.
✓ Legszebb tálalás különdíja: P. Dussmann Kft. – Szentesi Kórház. Versenyzők: Dimák Árpád és Horváth János.
✓ Leghigiénikusabb csapat különdíja: P. Dussmann Kft. – Szentesi Kórház. Versenyzők: Dimák Árpád és Horváth János.
✓ Gastro Group Különdíj:
- Hunguest Hotels Zrt. Galyatető. Versenyzők: Simon András és Fodor Szabolcs.
- Gazdasági Ellátó Szervezet Keszthely. Versenyzők: Csirke Zsuzsanna és Sztaracsek József.
✓ Egészséges Táplálkozásért Egyesület különdíj:
- Csongrád megyei Gesztenyeliget otthon. Versenyzők: Libor Zoltán és Varga Sándor.
- Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha. Versenyzők: Kókáné Pásztor Éva és Micsik Adrienn.
✓ A döntőbe jutott csapatnevek a következők:
- Hunguest Grandhotel csapata;
- Földváry konyha Vác;
- Debreceni Reménysugár Gyermekotthon;
- Eurest Budapest;
- GasztVitál 1. csapata;
- Gumi-Sztárcsirkék;
- Kurityáni Községi Konyha;
- Szentesi friss legénykék;
- Fincsi Team;
- Tündérkert csapat;
- BESZI Morgósok;
- CSVG KFT. Csurgó.
✓ A OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny szakmai zsűrijének tagjai a következők:
- Endrédi Zsolt a szakmai zsűri elnöke, mesterszakács, az art’otel Budapest konyhafőnöke;
- Ács Lajos mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke;
- Gyetvai György konyhafőnök, Király 100 – Gastro Corner;
- Hortobágyi Péter szakácsinstruktor, a Közétkeztetési Európai Bajnokság bronzérmese;
- Szappanyos Viktor, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének alelnöke;
- Déryné Ly. Zsuzsanna mesterszakács, Danubius Hotel Gellért;
- Várhelyi Miklós szakács szakoktató, olimpia bajnok, Venesz- és Aranysapka díjas mesterszakács.
✓ Gyermek zsűri:
- Pimvicska-Danyi Lara (8 éves);
- Canizzo Benedetta (15 éves) a Dobos C. József szakiskola tanulója, az „OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnöke;
- Pimvicska-Danyi Botond (10 éves);
- Gyuris Botond (10 éves).
✓ Szakmai partnerek:
- Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH);
- Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola;
- Egészséges Táplálkozásért Egyesület;
- Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.;
- Magyar Biokultúra Szövetség.
✓ A verseny támogatói: Aviko;
- Friedmann csoport;
- Helit Kft; Mirbest;
- Naszálytej Zrt.;
- Ni-Ka Cafe;
- Oldalas magazin.
Fotógaléria:
[fancygallery id=”16″ album=”35″]
Asztalos István elnök
Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete
+36-70/394-8771
(Biokultúra 2019/3)