A Szászi Birtok

A Szászi Birtok az ország egyik első minősített bio szőlőbirtoka. 18 hektáron gazdálkodnak a Badacsonyi borvidéken. Területeik a Szent György-hegy déli lejtőin, Szigligeten, a Hajagoson és Lesencetomajon helyezkednek el. Szászi Endre és felesége is a környékről származnak, Szigligetről, illetve Tapolcáról. 1999-ben építették fel itt a családi házukat és újratelepítették a szőlőt a hozzá tartozó kéthektáros területen. Pár év múlva ez a szőlő termőre fordult, később aztán bővült a család, és apránként bővültek a területek is.

Szászi Endrének, a családi birtok vezetőjének hitvallása a szőlőtermesztésről, borászatról a következő:

„Filozófiánk egyszerű, mint a tájhoz fűződő viszonyunk: értékállót és szépet alkotni, a környezetünk maximális tiszteletben tartásával. Éppen ezért vagyunk elkötelezett hívei a biogazdálkodásnak és a fenntartható birtokfejlesztésnek. Célunk, hogy természetközeli műveléssel, a környezet etikus használatával, hagyományos és modern borászati technológiák alkalmazásával évjárati sajátosságokat megmutatva meséljük el folyékonyan a világnak ezt a kis szegletét.

A kezdetektől bioművelést folytatunk és szerencsére a szomszédaink is ezt az irányt követik, így együtt gondoskodhatunk arról, hogy az otthonunkat adó hegy még sokáig remek minőségű szőlőt teremjen. Egyre többen vannak azok is, akik értik, és értékelik ezt a művelési módot, és tudják, hogy ez nem az eszközöket, inkább a munkamódszert jelenti: az egész művelésen keresztül ható szemléletet, kevesebb, de biztosabban fenntartható termést, magasabb minőségű szőlőt. A szőlőt tehát kíméletes eszközökkel védjük meg és ennek megfelelően is dolgozzuk fel. Nem használunk felszívódó növényvédelmi szereket, legfőbb eszközeink a lombtrágya, a narancsolaj és a kén. Kézzel metszünk, kézzel szüretelünk, a szőlőt az első rügyfakadástól kísérjük a palackozásig.”

Jelenleg szőlőfajtáik a következők: Olaszrizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Rózsakő, Zeus, Zenit, Furmint, Cserszegi Fűszeres, Ottonel muskotály, Csókaszőlő, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot noir.

16 éve már, hogy huminsav-tartalmú termékek felhasználása kapcsán első alkalommal találkoztunk a Szászi Birtokon és 2011 óta minden évben használja a Kondisol növénykondicionálókat, amelyekről így vélekedik:

„Nagymértékben erősíti a növény kondícióját, természetes ellenálló-képességét, csapadékosabb években a megfelelő mértékben vastagítja a sejtfalat, szárazabb években pedig a mikroelemfelvételben (pl. Fe, Mg) segíti a növényt, így megakadályozva, illetve jelentősen mérsékelve a sárgulást. Ha egy készítmény ilyen hosszú időn keresztül évről-évre folyamatosan bizonyít az nem véletlen. Ezért mi letettük a voksunkat a Huminisz-termékek mellett és ennek megfelelően jó szívvel tudom ajánlani ökológiai és konvencionális szőlőtermesztést folytató kollégáknak egyaránt.”

A Huminisz Kft. termékeit minden évben üzemi felhasználásban, illetve kutató intézeti körülmények között vizsgálják a szőlő növényre, a megtermelt szőlő mennyiségére, minőségére és természetesen a borok minőségére gyakorolt pozitív hatás vonatkozásában.

Örömünkre szolgál és büszkék vagyunk arra, hogy az ökológiai szőlőtermesztés és a minőségi bio borok termelésében egy ilyen elhivatott és sikeres szőlész-borász, Szászi Endre eredményeihez a magunk eszközeivel hozzá tudunk járulni.

Szászi Endre és fia, a háttérben Szigliget vára

Szászi Endre és fia, a háttérben Szigliget vára

Pais István – Vaszily Zsolt
Huminisz Kft.
(Biokultúra 2021/6)