A változás kezdete Burgenlandban

Az osztrák tartomány idén tavasszal bemutatta az ökológiai gazdálkodást támogató és azt tovább népszerűsítő 12 pontos „Bio-land Burgenland” programját, melynek átfogó célja, hogy Burgenland lépésről lépésre ökológiai modellként szolgáljon egész Európa számára.

A program a pozitív ösztönzőkre, a környező települések közétkeztetésének átalakítására, valamint a pedagógiai impulzusokra és a jogszabályi környezet harmonizálására összpontosít. Kísérő intézkedéseket terveznek a területrendezésre és a lakhatási kérdések előmozdítására is. A 12 pontot Hans Peter Doskozil kormányzó és Astrid Eisenkopf tartományi tanácsos ismertette májusban, egy Eisenstadtban tartott sajtótájékoztató során.

 1. Az ökológiai mezőgazdaság megerősítése érdekében az ökológiai gazdálkodásra való átállás célzott támogatásával arra törekednek, hogy a burgenlandi ökológiai kvótát 2027-ig a jelenlegi 31%-ról 50%-ra növeljék. Jelenleg minden olyan gazdálkodó, aki ökológiai termelésre kíván átállni, 15 000 euró összegben pályázhat állami támogatásra.
 2. Az ökológiai mezőgazdaság megerősítésével új értékesítési piacok, új bevételi lehetőségek teremthetők a helyi gazdák számára. Ennek érdekében 2021-re a közétkeztetés kereteiben nyújtott ételek 50%-a, 2024-re 100%-a ökológiai élelmiszerből készül majd. E pont kapcsán egészséges táplálkozás vezethető be a kórházakban, óvodákban és iskolákban is.
 3. „Ha nem csak a mezőgazdaságot, hanem az embereket is rá akarjuk vezetni erre az útra, akkor nagyon fontos már korán elkezdeni” – mondta Doskozil. Már a legkisebbeknek is érintkeznie kell a biogazdálkodással. „Nagyon fontos megmutatni a gyermekeknek, hogy honnan származik élelmünk, és hogy van-e értelme egészségesen táplálkozni.” Az általános iskolákban ezért havonta egy „bio órát” kell tartani, hogy előmozdítsák az élelmiszerekkel és a környezettel kapcsolatos tudatosságot.
 4. Astrid Eisenkopf mezőgazdasági tanácsos Észak-, Közép- és Dél-Burgenlandban három ökológiai modellrégiót jelentett be, amelyek bevált gyakorlati példákként szolgálhatnak más közösségek számára. Az egy-egy modellrégióban működő organikus modell közösségek igazolják, hogy az ökológiai gazdálkodásra való teljes áttérés nagyobb növekedést és jobb életminőséget eredményez mindenki számára.
 5. A termékeny talajok védelme érdekében, a talajvédelmi törvény módosítása keretében a hegyoldali közösségekben új gazdálkodási szabályokat vezetnek be a talaj termékenységének megőrzésére.
 6. A területrendezési és építési törvény módosítása értelmében a jövőben új istállók építését csak abban az esetben engedélyezik, ha azok ökológiai állattartásra készülnek.
 7. A jövő fiatal gazdái számára a mezőgazdasági oktatási törvény módosításával a két burgenlandi, azaz a Güssing-i és Eisenstadt-i mezőgazdasági iskolát Ausztria zászlóshajójaként védik hosszú távon is.
 8. A Burgenland Állat-egészségügyi Szolgálatnál (TPD) egy új, biokémiai részleg kerül kialakításra, amely állat-egészségügyi szempontból támogatja a gazdálkodókat az ökológiai állattenyésztésre való átállásban.
 9. Az áruk „Bio vom Burgenland” jelölése a minőség pecsétjévé válik. A magas színvonalú burgenlandi ínyenc termékek és bio termékek forgalmazásával foglalkozó jelenlegi „Genuss Burgenland” szövetség „Bio Genuss Burgenland”-dá válik, és új piacok megnyitására törekszik Burgenland gazdálkodói számára Ausztriában.
 10. Az új piaci trendekre való gyors reagálás érdekében a gazdákat rendszeres fogyasztói felmérésekkel és bio road-show-k megrendezésével is támogatják.
 11. Évente egyszer, első alkalommal 2019. november 28-án, a legjobb ökológiai ötlet Burgenland tartomány Bio Innovációs Díját nyeri el.
 12. A programhoz a tudomány oldaláról a FiBL, az ökológiai gazdálkodás kutatóintézete 2019 júniusától tudományos támogatást nyújt.

A pontokat összefoglalva elmondható, hogy az ökológiai szemlélet lépésről lépésre megérkezik a tartományban működő minden ágazatba és Burgenland jó úton halad a 100%-os ökológiai gazdálkodás megvalósítása felé.

Forrás: www.burgenland.at
(Biokultúra 2019/4-5)