Atka ellen a nyár végén és ősszel

Közvetlenül a hordás és az utolsó pörgetés befejeztével kerülhet sor az atka elleni vegyszer, ill. természetbarát szerrel történő védekezésre, hogy a méhcsalád biztosan és egészségesen készüljön fel az áttelelésre. A méz egyre kiválóbb minősége érdekében elsősorban a szerves savak alkalmazása javasolt az alábbiak figyelembe vételével

Az emberre is veszélyt jelentő, de az atka ellen hatásos szerves savak az oxálsav, a hangyasav és a tejsav. Fontosak az általános tudnivalók, az alkalmazás, illetve az adagolás módja, a kezelés időtartama, a kezelés optimális ideje és a kezelési módok szigorú ismerete és betartása a kezelések eredményessége érdekében. A fiasításos időszakban elsősorban a hangyasav, míg a fiasítás mentes időszakban az oxálsav és a tejsav is hatásos. Az elhúzódó kezelési típus (folyékony állapot) kétszeri alkalmazása már eredményes lehet az összehúzódó fiasítás időszakában.

A hangyasavas kezelésnek három módja vált be. Egyik a tálcás felülről, ill. alulról történő párologtatással (törlőkendőből is készíthető), a másik a hangyasavas kezelés kereten belüli párologtatása az arra kialakított speciális műanyag keret segítségével, és a legegyszerűbb a harmadik, a hangysavas kezelés alulról, a röpdeszkán behelyezett párologtató dobozkából.

A folyékony oxálsavdihidrát-oldat befecskendezése az egyik lehetőség, míg a kristályos oxálsav hőtermeléssel történő hirtelen elpárologatása a másik hatékony módszer. Ez utóbbinak jelentősebb eszköz- és akkumulátor (autó) igénye is van.
A tejsav használatánál szintén kettő, a permetezéses és a csurgatásos módszer vált gyakorlattá.

Az általános tudnivaló minden sav esetében, hogy a fészek ill. a fiasítás közelében történjen a kezelés, nagy hőség esetén ne napközben helyezzük be, az első kezelés után 2-3 hét szünet következzen, és közvetlenül az utolsó pergetés után kell kezdeni, ill. legalább két héttel az első hordás előtt be kell fejezni. Az első kezelés általában 85%-os, a második pedig kb. 94%-os sikerrel jár (a család erősségétől, az időjárástól és egyéb tényezőtől függően). Vigyázat: minden sav esetében a rossz adagolást megsínyli a család, akár bele is pusztulhat!

1. A hangyasav párologtatásához a tálcát felülről, ill. alulról kell (törlőkendővel a felület nagyobbítható, a fóliával borítottság a párolgást csökkentheti) a fiasításos térben elhelyezni, a fenékdeszkán a fiasításos fészek alá a megjelölt lyukakkal – amelyeken keresztül a párolgás végbemegy – felfelé, vagy pedig a fiasításos fészek fölé a felső keretlécekre a párologtató lyukakkal lefelé. Az első és a második kezelés néhány napig, hétig tart. Két fiasításos térrel rendelkező erős családoknál lehetőség van az egyidejűleg alulról és felülről történő kezelésre is. (Rozsdamentes eszközt használjunk.)

2. A hangyasav kereten belüli párologtatása az arra kialakított speciális műanyag keret segítségével. A fiasításos térben kell elhelyezni és a készülék többször felhasználható (60%-os hangyasav, párologtatónként kb. 120-180 ml). A filcdarab (kanóc) csak egyszer használatos, tíz kerethez, ill. egy fiasításos térben kell egy párologtató. A keretet megemeljük, és a megtöltött párologtatós keretet 2 léputca közé helyezzük, ügyelve arra, hogy a párologtató a fészek közepénél helyezkedjen el. Estefelé kell beakasztani, mert a nagy hőség miatt elpusztulhat a méhanya. Az első kezelés 2-3 napos, azután 2-3 hét szünet következik, a második kezelés pedig ismét 2-3 napig tart.

A hangyasavhoz elõkészített „oázis” lapok (Kovács Lajos, ill. Leskó-Schuller méhészetébõl)

3. A hangysavas kezelés alulról a röpdeszkán behelyezett párologtató dobozkából, saját kezűleg is készíthető: 6-8 cm átmérőjű, felül nyitott, ill. rácsos műanyag doboz pamut- vagy vattabetéttel (85%-os hangyasav, párologtatónként kb. 40 ml). A fiasításos tér alá kell elhelyezni a fenékdeszkán. Az eszköz többször felhasználható, de a pamutból/vattából készült betét csak egyszer használatos. Belülről behelyezve a keretet megemeljük, és a megtöltött párologtatót alul a fenékdeszkára helyezzük, ügyelve arra, hogy a párologtató a fészek közepénél helyezkedjen el. Az első 3-5 napos kezelést 2-3 hét szünet, a második kezelést szintén 21 nap szünet kövesse, majd jöhet a harmadik kezelés. Ajánlott oxálsavas kezeléssel kombinálni. A hangyasavat jól felszívja a virágkötészetben ismert porózus anyag, az „oázis”. Ez fémfűrésszel jól darabolható, kb. 0,5 cm vastag, 10 x 10 cm-es lapokra, amelyek fóliába, CD-tokba csomagolva, majd kilyukasztva jól használhatók. (Fotó jobbra: a hangyasavhoz előkészített „oázis” lapok; Kovács Lajos, illetve Leskó-Schuller méhészetéből)

Oxálsav-adagoló

Oxálsav-adagoló

4. A folyékony oxálsavdihidrát-oldat befecskendezése az adagolóval, amely egyszerre fél liter (20 családhoz elég) készletet tartalmaz. A maximum 4%-os folyékony vizes oxálsavoldat készítése a következő adalékanyagokkal javasolt.

Összetétel: 1 liter kézmeleg (40-50°C-os) víz, 200 g cukor, 10 g propolisz, 50 g száraz, kristályos, 100%-os tisztaságú oxálsav. Ezeket az anyagokat keverjük össze egy saválló edényben, és hagyjuk állni egy napot. Azután engedjük át egy kávészűrőn. A kész oldatot mindig jól lezárt edényben (pl. üvegben) tároljuk. A folyadék mérgező és maró hatású.

Az adagolóba (pl. a Perizin-adagoló is alkalmas erre) óvatosan töltsünk 500 ml oxálsav oldatot. Mindenképpen viseljünk védőkesztyűt! Minden egyes családnál csepegtessük felülről folyamatosan és egyenletesen az oxálsavat a méhek által elfoglalt léputcákba. (Az üres léputcákat hagyjuk ki.) NB keret esetében 30 ml, 1/2 nB esetében 20 ml/fészek/fiók. Kétfiókos fiasításos térrel rendelkező erős családok esetében fiókonként külön végezzük el a permetezést.

Kezelés után 2-3 hét szünet, majd erős fertőzöttség esetén következhet a második kezelés. Semmi esetre sem szabad ezzel a szerrel egy szezonban kettőnél több kezelést végezni (elpusztulhat a méhanya, és nagyon legyengül a család).

Erős fertőzöttség esetén, és amennyiben újabb beavatkozásra van szükség, ajánlott hangyasavas kezeléssel kombinálni. Vigyázat! Nagy hőség esetén ne napközben végezzük a kezelést, mert elpusztulhat a méhanya.

5. A kristályos oxálsav hőtermeléssel történő hirtelen elpárologatására egy speciális „fémpipa/serpenyő”, ún. Varrox alkalmazható. Felhasználása a magas hőmérsékleten történő porlasztással történik. 12 voltos akkumulátor vagy egy szivargyújtó a szükséglete. Az anyag erős felmelegedése következtében száraz aeroszol jön létre. Tetszőleges gyakorisággal felhasználható. Termelőcsaládonként és alkalmanként 2-3 g oxálsavat kell hevíteni, majd azután a kijárót kb. 15 percig zárva kell tartani.

100 családos méhészetben 3 eszköz működtethető folyamatosan, és a felmelegedés veszélyével sem kell számolni. Emberre veszélyes volta miatt egészségügyi szempontból a kezelésnél gumikesztyűt kell viselni, és a belégzés ellen kötelező a maszk használata!

Ventillátoros oxálsavas porlasztás (Daru Mihály méhészete)

Ventillátoros oxálsavas porlasztás (Daru Mihály méhészete)

A túlhevített oxálsav elbomlik, ezért ventillátoros eszköz használata előnyösebb lehet. Ezt mutatja a fenti kép (Daru Mihály konstrukciója).

Dr. Szalai Tamás
(Biokultúra 2008/4)