Tag Archive for: Agrofood

Konferencia az agrárium és az élelmiszeripar aktuális kérdéseiről

A Portfolio Agrofood 2025. konferenciát május 20-án rendezték Kecskeméten. A magyar mezőgazdaság szereplői számára az esemény jó alkalom volt, hogy első kézből kaphassanak tájékoztatást az ágazat helyzetéről, kilátásairól, lehetőségeiről.

Ezt az országos rendezvényt a Portfolio Csoport élelmiszeripari vállalkozások, illetve az iparággal kapcsolatban álló, oda beszállító mezőgazdasági termelők, kiszolgáló és/vagy szolgáltató cégek és élelmiszerkereskedelmi vállalkozások számára szervezte.

A résztvevők körében, előadóként és a kerekasztal beszélgetéseken is szép számban voltak jelen biogazdák, és ökogazdálkodásban érdekelt szervezetek, cégek képviselői is.

A globális vámháború agrárgazdasági összefüggései című előadásában Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium (AM) helyettes államtitkára kifejtette többek között, hogy Magyarországnak elemi érdeke kölcsönösen előnyös vámmegállapodást kötni az Egyesült Államokkal. Véleménye szerint az Európai Unió is igyekszik tárgyalásos megoldást találni a helyzetre.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora rámutatott, hogy az elmúlt évek válságai felhívták a figyelmet az élelmiszeripari önellátás jelentőségére.

Hasonló témakörben fejtette ki véleményét a kerekasztal-beszélgetés során Szólláth Tibor Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Hajdú-Bihar vármegyei elnöke, ismert biogazdálkodó, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület elnöke is. Mint ismertette, a Magyarországon előállított ökotermékeknek mintegy 90%-a külföldre kerül, ahonnan késztermékként sok esetben nálunk is értékesítik azokat. Ezért növelni kellene a biotermékek hazai feldolgozását, amely pozitívan hatna az ágazat   jövedelmezőségére is.

Véleménye szerint a biotermékek jelenlétét a kereskedelemben és a közétkeztetésben is ösztönözni kell. Mindezekhez fontos lenne az előállítás hatékonyságának növelése is. Ezek eléréséhez nem cél, hanem egy eszköz a digitalizáció, amelyre jó nemzetközi példák vannak.

Az ezt követő szekcióülés a Nagy jövő előtt a „mentes” élelmiszerek címet viselte. A téma nem véletlenül kap kiemelt figyelmet, Magyarországon is gyorsan növekszik a speciális élelmiszerek iránti igény. A fogyasztók egyre nagyobb hányada szenved olyan betegségtől, például gluténérzékenységtől, tejfehérje-allergiától, tejcukor-érzékenységtől vagy cukorbetegségtől, melyek alapvetően befolyásolják táplálkozási lehetőségeiket.

Ennek a szekcióülésnek volt az egyik résztvevője Sipos Kitti, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tanúsítási részlegvezetője is. A szakember ismertette a cég tevékenységét, majd rámutatott: a „bio” is egy bizalmi kérdés, akárcsak a mentes élelmiszerek, jó minőségű ökológiai alapanyagokból pedig jó minőségű mentes élelmiszereket lehet előállítani. Kiemelte még az edukáció fontosságát is, mert az nemcsak a termelők és gyártók, hanem a fogyasztók tájékozottsága szempontjából is fontos. A Biokontroll ezért több egyetemmel is jó szakmai kapcsolatot ápol, munkatársai rendszeresen tartanak előadásokat egyetemeken, és a legkülönbözőbb tematikus rendezvényeken.