Tag Archive for: Bioétel és Borfesztivál

A jubileumi bio fesztiválra idén is legalább tízezer ember volt kíváncsi. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által a helyszínen is ellenőrzött, ökológiai alapanyagokból kínáltak ételeket a háromnapos fesztiválon, melyen kulturális programok szórakoztatták a vendégeket 2017. szeptember 15-17-e között. Olvass tovább

Néhány évtizede a világban megindult – vagy inkább újraindult – a vegyszermentes szőlőtermesztés. Hogy miért indult újra? Nos, azért, mert őseink annak idején még nem részesülhettek a modern világ „vívmányaiból”, így kénytelenek voltak a természetre hagyatkozni. Tény, hogy volt idő, amikor mindent kemikáliákkal akartunk megoldani és csak a mennyiség számított, de mára már komoly változások következtek be, különösen a tőlünk nyugatra eső országokban. Igaz ez a borászatra is, az utóbbi években a Mundus Vini Borversenyre közel hatezer bort neveznek a világ minden borvidékéről. Németországban például az eladott borok mintegy 15-20%-a bio-, más néven ökobor, melyek után a kereslet folyamatosan növekszik.

Több mint tízezer ember vett részt a XI. Bioétel és Borfesztivál rendezvényen Hajdúszoboszlón szeptember 13-15. között. Az ételek túlnyomó többsége ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokból készült. Az alapanyagok beszerzését a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. két ellenőre ellenőrizte. A háromnapos fesztiválon kulturális programok szórakoztatták a vendégeket. A fesztivál étele, bora és standja mellett a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. is átadta díjait, elismerve azokat, akik a legnagyobb arányban szerezték be az alapanyagokat bio forrásból. Az értékelés során az is figyelembe vették, hogy az étlap korrektül tájékoztatta-e a vendégeket az esetleges nem-bio ételekről. A bio megfelelésben első helyet a Hotel Délibáb Mirage Étterme, a második helyet a Tuba tanya, valamint a harmadik helyet a Lorena Étterem kapta. A szakácsok megjegyezték az ökológiai alapanyagok (főleg a húsok) jobb minőségét.

Dr. Seress Zoltán
(Biokultúra 2013/5)