Tag Archives: mangalica

Őshonos haszonállatfajtáink és hasznosítási lehetőségeik

Régi fajtáink hasznosítása az alternatív és ökológiai rendszerekben A különböző alternatív állattenyésztési rendszerek közös ismertetője, hogy természetszerű vagy ahhoz közelítő tartási feltételek között állítják elő a különböző márkanévvel vagy védjeggyel ellátott, tradicionális állati termékeket. Az alternatív termék-előállítás teljes vertikuma – az alkalmazott fajtától az értékesítésig – termékenként egységes szabályrendszer szerint szigorúan ellenőrzött, a fogyasztó pedig, […]

Állattartás, Szakcikkek

Rendhagyó pályamódosítás: cél a “sajátmárkás” termék kistermelői előállítása

Egy Bács-Kiskun megyei településen, Szentkirályon él Lakó Pál és neje Kislőrincz Ildikó. Élettörténetük és pályamódosításuk rendhagyó, jól példázza, hogy hittel és akarattal egészségesen, tevékenyen élik mindennapjaikat. (A felvételen: Lakó Pál és családja a tanya előtt)

Feldolgozás

Mangalica kontra magyar nagyfehér

A nyershús minőségét számos tényező befolyásolja, ezek közül talán a legfontosabb maga az állat, ezen belül a fajta a kor és a nem. Befolyásolja a tartás módja, azaz hogy zárt vagy szabad tartású, valamint a takarmányozás.

Állattartás, Szakcikkek

Valami elindult (négylábú segítség)

Nagykálló Polgármesteri Hivatala, valamint a helyi Művelődési Központ támogatásával 2005. decemberében a Magyar Biokultúra Szövetség tanácsadójaként beindítottunk egy szakmai előadássorozatot Nagykálló és vonzáskörzetébe tartozó települések gazdálkodói részére.

Biogazdálkodás

Naponta megküzd a létezésért

A vegyszermentes termelés egészséges élelmiszereket eredményez. Ezek fogyasztása fokozza az emberek jó közérzetét. Szendrő-Büdöskútpuszta az ország legészakibb részén található Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Itt él Bari András bio-őstermelő.

Feldolgozás

Mit érnek hagyományos állatfajaink?

A mangalica Valamennyi megőrzött hagyományos állatfajunk és -fajtánk – hol jobban, hol kevésbé – az érdeklődés középontjában áll. Ezért gondoltuk, hogy a jövőben saját kutatásaink eredményeiből, közleményeinkből átnyújtanánk egy csokrot a lap olvasóinak. Segítve ezzel a tájékozódást, hogy az olvasók a fajok és fajták valódi értékeivel ismerkedjenek meg. A sort talán a mangalica sertés vezeti a […]

Állattartás, Szakcikkek

A mangalicáról

A mangalica sertésről írni igen-igen komoly feladat, főként ha a fajta iránt több évtizedes az elkötelezettségünk. A felkérés arra is rábírt, hogy átnézzem a fajtáról rendelkezésemre álló szakanyagot, fotóanyagot, és rendszerezzem a magam érzelmeit és ismereteit.

Állattartás, Szakcikkek

Bíztató mangalica-keresztezések

A magyar lakosság átlagos húsfogyasztásának visszaesése, a piacok beszűkülése és a termelés gazdaságosságának elvesztése miatt a sertéstenyésztéssel foglalkozók helyzete az elmúlt évtizedben folyamatosan romlott. A kilátástalanságot mi sem tükrözi jobban, mint a termelés volumenének és az ágazatban érdekelt termelők számának közel 40%-os csökkenése.

Állattartás, Szakcikkek