,

Dajkáló boksz az állattartás szolgálatában

Egy újszülött borjú az állomány jövőjét jelenti, egy új, frissen ellett tehén pedig egy újabb laktáció kezdetét. Az ellési folyamat tehát mindenképpen kiemelt figyelmet érdemel. A holland Spinder cég által a szintén holland, állatorvosokat és agrármérnököket tömörítő, az állatok és emberek maximális jóllétéért és egészségéért küzdő Vetvice cég ötlete alapján továbbfejlesztett, ún. Cuddle box, melyet nagyjából dajkáló kalodaboksznak fordíthatnánk, tökéletes körülményeket teremt a kezdeti időszakra a gondozó, a tehén és borja számára egyaránt. Használatával az ellés körüli valamennyi feladat kényelmesen, biztonságosan, higiénikusan elvégezhető, az ellés teljes folyamata stresszmentesen kezelhető.

A Cuddle box rendszerén belül a tehén könnyen és biztonságosan hozzáfér borjához csakúgy, mint a gondozó a tehénhez. A Cuddle box két részből áll: egy a tehén, egy a borjú számára szolgál. A borjú részben az újszülött borjút higiénikus körülmények között, szétszerelhető, könnyűsúlyú, egyszerűen tisztán tartható műanyag panelek veszik körül. A tehén egy különálló részen tartózkodik, könnyen elérheti borját és a takarmányt is. Az oldalsó panel teleszkópos és nyitható. A tehén számára a belépés egyszerű, a gondozó lánccal könnyen bezárhatja a bokszot az állat mögött. Az oldalsó korlátok mentén a tőgy könnyen hozzáférhető, a fejés biztonságosan elvégezhető.

A Cuddle box alkalmazása számos előnnyel jár. A tehenet egy személy is erőfeszítés nélkül bezárhatja az ellátás, gondozás és fejés idejére. Az újszülött borjúnak higiénikus, száraz és huzatmentes területet biztosít. Mivel a borjú nem érintkezhet a trágyával, az esetleges fertőzés kockázata is kisebb. A frissen megszületett borjú a szálastakarmány tetejére kerül, a magzatvíz illata pedig evésre ösztönzi a tehenet. Az ellés utáni közvetlen szálastakarmány fogyasztás megelőzi a negatív energia mérleget és a ketózist, a borját nyalogató és takarmányt fogyasztó tehén könnyebben megszüli a méhlepényt, a tejtermelés beindulása is könnyebb általa. A nyalogatás stimulálja a borjút és megóvja a kihűléstől. A Cuddle box borjú részében a kolosztrum is könnyedén megetethető a borjúval, aki nem tud elkóborolni és másik bokszba történő áthelyezése is egyszerű.

Forrás: www.spinder.nl
(Biokultúra 2018/1-2)