Éden major bio takarmány az ökológiai haszonállat tartás hazai kialakításában

Gazdaságunk három éve kezdett el foglalkozni ökológiai gazdálkodással. Kezdetben a növénytermesztés került minősítésre. Ezzel párhuzamosan baranyai tájfajta tyúkok kaptak bio minősítést, melyeknek tojásait kívántuk értékesíteni a minősített biotermékeket előnyben részesítők körében. Célunk egy olyan minta mikro­gazdálkodás létrehozása, amely képes elfogadható bevételhez juttatni egy ökológiai gazdálkodással foglalkozó családot.

A magyarországi biobaromfi-termékpiac szinte érintetlen, jóformán csak bio tojás és külföldi pecsenyecsirke érhető el igen borsos áron. Miközben rálátásunk nyílt erre a piaci hiányra, feltűnt, hogy ez jellemző szinte minden állati termékre, vagy feldolgozott élelmiszerre, melynek oka legfőképpen a kisebb gazdaságok igényeit kielégítő bio takarmánykeverékek hiánya a hazai piacon. Ebből fakadóan minősített bio állati termékeket csak olyanok tudnak előállítani, akik meg is termelik, vagy próbálják összevásárolni az állataiknak szükséges bio gabonákat. Ebben további akadály, hogy legjobb esetben is minimum tonnás tétel a kiszolgálási mennyiség, ami 4 féle gabonánál 4 tonnát jelent és még mindig csak egy abrakunk van, ami tápanyag hiányos etetésre elegendő.

Miután javítani szerettük volna a termelékenységet, megnéztük külföldről honnan és mennyiért lehet beszerezni teljes értékű bio baromfi takarmány keveréket tojótyúkok részére. 35 ezer Ft/tonna alatt nem lehet kapni és még a tetemes szállítási költséggel nem is számoltunk. Ekkor jött az ötlet, hogy állítsunk össze magunk ilyen takarmánykeverékeket és amit tudunk, magyar biogazdálkodásokból szerezzük be.

A bio szóját és a DE-ÖKO-060 premixet Németországból, míg minden gabonát hazai termelőktől szereztünk be. E folyamat alatt forgalmazói kapcsolat is kialakult a német Invaso val, melynek ökológiai gazdálkodásban felhasználható termékeit külön is forgalmazzuk.

Keverő üzemünk termékeinek értékesítésére létrehoztunk egy webáruházat bioedenmajor.hu néven. Ezen az oldalon kaptak helyet a különböző háziállatok számára szükséges minősített bio takarmányok, premixek, nyalótömbök, növényi készítmények. Így mindazok számára, akik termelnek maguknak bio gabonát, illetve akiknek nincs saját gabonájuk, tudunk érdekességeket kínálni.

Fontos kiemelnem, hogy saját fejlesztésű teljes értékű takarmánykeverékeink nem igényelnek semmilyen takarmány kiegészítést, mind tápanyagban, vitaminokban, ásványi anyagokban, mikroelemekben tartalmaznak minden szükségest. Jelenleg szarvasmarha tej és hús, sertés hízó, baromfi hús és tojó keverékeket tudunk gyártásba venni, de bármilyen háziállat számára szakértő segítségével receptúrát fejlesztünk ki.

Reményeink szerint sok kis területtel rendelkező család is elfogadható bevételhez jut, ha ökológiai állati terméket állít elő családi gazdaságában. Továbbá szerveződünk már páran országos bio tojás és baromfi termékmárka létrehozásában, amihez várunk további csatlakozókat.

Adamecz Judit – Szokolai Gábor
(Biokultúra 2019/6)