Egy szokatlan Biokultúra újság margójára

A megszokottól eltérő tartalmú lapszámot tart a kezében a Tisztelt Olvasó. Míg más mezőgazdasági szaklapoknál bevett gyakorlat, hogy a növényvédőszer-, műtrágya- és gépforgalmazók hirdetései jelentős terjedelmet foglalnak el az újságból, addig nálunk ezek jellemzően minimális helyet foglalnak el. Most több okból is eltérünk ettől a gyakorlattól, amelyek közül néhányat kiemelek.

Először is mi a lapszámban megjelent hirdetés-szerű szakanyagok megjelentetéséért ezúttal nem kértünk díjat, mert elsősorban nem a forgalmazók, hanem a gazdák segítése a célunk.

Ebben a lapszámban közzétesszük a Biokontroll tápanyagpótló- és növényvédőszerek „szerlistájára” felkerült készítményeket, amelyek a néven kívül semmit nem tartalmaznak. A listán azok a készítmények vannak, amelyek az ökológiai gazdálkodásban felhasználhatók, a gyártóik, forgalmazóik pedig igényelték a listára való felvételüket.

Meggyőződtünk arról, hogy az általuk közlésre szánt szakanyagok a biogazdálkodás követelményeivel teljes mértékben összhangban vannak, ugyanakkor a hatékonyságra vonatkozó állításokért nem vállalunk felelősséget. A közzétett készítmény-ismertető anyagok nem csak a hivatalosan is elismert állításokat tartalmazzák, hanem a hatóanyag természetéből adódóakat is, amelyeket leggyakrabban termelői tapasztalatok is alátámasztanak.

Fő célunk az, hogy segítsük a termelőket abban, hogy felmerülő problémáik esetén rátaláljanak megoldást biztosító input anyagokra és azok forgalmazóira.

A közzétett anyagok jó része azt is igazolja, hogy az egészségre és környezetre érzékeny biogazdálkodás jótékony hatást gyakorol az innovációra, hiszen igénye szülte és szüli a vegyszermentes megoldásokat; olyanokat, mint a légtérterítés, a mikrobiológiai védekezési és tápanyaggazdálkodási megoldások sokasága, a mechanikai gyomirtás fejlődése a gyomfésűtől a sorköz, illetve a sorművelő gépi kapákig, a termények közegcserés (széndioxid, nitrogén stb.) és hűtéses tárolása és még sorolhatnánk.

E sorok írója 30 éve foglalkozik a biogazdálkodással; akkoriban a két kézen meg lehetett számolni a felhasználható növényvédőszereket és tápanyagpótlókat, ma 700 feletti alkalmas készítmény van a látókörünkben.

Most az iparszerű gazdálkodás (amelyet háttérből a vegyszer és „gyógyító” ipari lobbi irányít) tiltakozásával szemben a környezetért és egészségért tenni kívánó európai közösségek – benne a bio társadalom – örömmel fogadja az Unió Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) megszületését. Nem siránkozni kellene, hanem úgy fejleszteni, ahogyan lapszámunk „hirdetői” is tették!

Nagy Bálint professzor úr a következő tartalmú kijelentést tette: „A XX. század a kémia évszázada volt, a XXI-nek a biológia évszázadának kell lennie, ha szeretnénk, hogy az emberiségnek legyen XXII. is”.

Dr. Roszík Péter
(Biokultúra 2020/2-3)