II. NÖDIK Magbörze – gondolati elemek

Gárdonyi Géza egyszer úgy fogalmazott: „A mag az élet. (…) minden növénynek más a természete. Mint az embernek. Meg kell vele ismerkednünk.” A Növényi Diverzitás Központ nem csak arra vállalkozott, hogy megismerje, hanem arra is, hogy megőrizze ezeket a változatos génállományokat.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Vásárlásaink során egyre inkább azt tapasztalhatjuk, hogy mindössze egy-két bab, vagy paradicsomfajta érhető el a boltok polcain. Ehhez képest a NÖDIK génbankjában mintegy 4300 bab- és több mint 1700 paradicsomfajta magját őrzik.

Ezek összegyűjtéséhez, megőrzéséhez generációk kitartó munkájára és jövőbe vetett hitére volt szükség, melynek eredményeként sikerült ezeket a jövő számára megőrizni.

Mit jelent a génmegőrzés a mindennapjainkban?

  • Megkóstolhatjuk a kenyérminőség etalonjának számító bánkúti búzából készült kenyeret, amelyet a Növényi Diverzitás Központ őrzött meg.
  • Megismerhetjük a pusztában legelésző magyar szürke marhát, vagy éppen a cikta juhot, amelyek megőrzésében a nemzeti parkoknak volt és van komoly szerepe.

Hazánk egyedülálló sokféleségének és páratlan értekeinek megőrzése tehát közös érdekünk.

Genetikai erőforrásaink megóvására 2017-ben génmegőrzési stratégia készült. Ennek elsődleges célja:

  • az ezzel foglalkozó intézmények fejlesztése;
  • a génbanki tevékenységet folytató szervezetek, vállalkozások és magánszemélyek munkájának támogatása;
  • továbbá a Kárpát-medencében még fellelhető, ritka genetikai adottságú értékek felkutatása és biztonságba helyezése.

Munkájuk által számtalan fajta fennmaradása biztosított, amiért köszönettel tartozunk.

Tavaly februárban megjelent kormányhatározat 12,3 milliárd forintnak megfelelő forrás biztosításáról határozott a következő négy évre, 2019 és 2022 között. Ez a génmegőrzéssel kapcsolatos feladatok fejlesztésére és programok végrehajtására irányul. A programra idén közel 1,7 milliárd áll rendelkezésre.

Mindez óriási lehetőség, hogy egy újabb nagy lépést tegyünk előre a génmegőrzés területén. Ehhez egy mostaninál is hatékonyabb intézményrendszer is szükséges. Ennek érdekében az agrártárca a két kiemelt génmegőrzési intézmény – a Növény Diverzitás Központ és a Haszonállat­-génmegőrzési Központ – összevonásával 2019. június 1-jei hatállyal megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot. Az új intézmény egységes szemlélettel és hatékonyabban tudja szolgálni a génmegőrzés ügyét. Továbbá a kormány által elfogadott program végrehajtását az állati és a növényi génmegőrzés területén.

Hazánk Európa egyik legrégebbi mezőgazdasági kultúráját őrzi. A növénytermesztés nyolcezer, a zöldségtermesztés ötezer évre, az állattartás pedig szintén évezredes múltra tekint vissza. Komoly és felbecsülhetetlen érték, amely a növény- és haszonállat-tartásunkhoz ez idő alatt kapcsolódott.

Biztos kezekben tudni génállományunkat, egyet jelent azzal, hogy biztonságban tudhatjuk a jövőnket, hazánkat. Ennek megóvására jön létre a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ és erről szól ez a mai magbörze is.

(Az agrárminiszter köszöntője elhangzott a II. NÖDIK magbörzén 2019. március 23-án Budapesten, amelyen a Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. társszervezőként vett részt.)

Dr. Nagy István
agrárminiszter
(Biokultúra 2019/1-2)