Kihirdetésre került a Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (2022-2027)

Az agrárminiszter aláírta a Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért dokumentumot és a Kormány már elérhetővé is tette hivatalos honlapján. A Magyar Biokultúra Szövetség az előző Cselekvési Tervhez (2014-2021) hasonlóan most is letett egy vitaindító anyagot a miniszter asztalára 2021 tavaszán, amelyet az EU Ökológiai Cselekvési Tervének megjelenése után 2021 áprilisában kicsit még átírt, ahhoz igazított.

A Biokultúra vitaanyagát a magyar ökológiai gazdálkodás közismert, évtizedek óta biogazdálkodást folytató közéleti személyiségei útmutatása alapján készítették felkért szakértők. A kihirdetett cselekvési terv elemeiben tartalmazza javaslatainkat, üdvözöljük annak megjelenését, és mindent elkövettünk annak érdekében, hogy a biogazdálkodás számára előnyös célkitűzések megvalósuljanak.

A miniszteri előszó hűen tükrözi a terv lényegét, amelyek címszavakban a következők:

– a hazai KAP támogatási eszközök rendszerszintű összehangolása az ökogazdálkodás fejlesztése érdekében;
– a belföldi kínálat és kereslet megnövelése az öko élelmiszertermelés további ösztönzésével;
– az ökológiai művelés speciális gépesítettségi igényének kielégítése, ezzel a munkaerőhiány okozta nehézségek csökkentése;
– az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó oktatás képzési feltételeinek biztosítása, megerősítése;
– az ökológiai gazdálkodás szaktanácsadói és szakértői hálózatának kialakítása, bővítése;
– az ökológiai gazdálkodást előmozdító hazai kutatás-fejlesztés és innováció (KFI) megerősítése;
– a 21. századi technológiát alkalmazó ellenőrzési és tanúsítási rendszer kibővítése, a fogyasztói bizalom megerősítése, valamint a gazdálkodói adminisztrációs teher csökkentése.

Osztjuk dr. Nagy István agrárminiszter úr álláspontját, amely szerint: „Versenyképességünk ugyanis nemcsak a mennyiséggel, hanem elsősorban a minőséggel javítható, igazodva a társadalom fokozódó fenntarthatósági elvárásaihoz, és jövő generációink érdekeihez. Az új Nemzeti Cselekvési Terv akkor lehet sikeres, ha megvalósításához az érintett szakmai, tudományos, érdekképviseleti, hatósági és civil szervezetek egyaránt aktívan hozzájárulnak. Ehhez teremti meg az Agrárminisztérium a megfelelő koordinációs és finanszírozási kereteket, és erre bátorítok magam is minden, a teremtett világunk védelméért elkötelezett gazdálkodót, élelmiszergazdasági szereplőt.”

Javasoljuk Tisztelt Olvasóinknak, hogy tanulmányozzák ezt a fontos dokumentumot és fejlesztési elképzeléseiket ehhez igazítsák!

A jó Isten adja, hogy a jó célok megvalósuljanak!

Czeller Gábor elnök – Dr. Roszík Péter alelnök
Magyar Biokultúra Szövetség
(Biokultúra 2022/1)