Környezeti kockázatok és hatások

Még soha nem fordult elő, hogy a kockázati tényezők valószínűsége kivétel nélkül a környezeti kockázatokkal függ össze.

A kockázati tényezők sorrendje valószínűségük szerint:

  1. szélsőséges időjárás,
  2. éghajlatváltozás enyhítésének kudarca,
  3. természeti katasztrófák,
  4. biodiverzitás csökkenése,
  5. ember által okozott környezeti katasztrófák.

A kockázati tényezők sorrendje hatásuk szerint:

  1. éghajlatváltozás enyhítésének kudarca,
  2. tömegpusztító fegyverek,
  3. biodiverzitás csökkenése,
  4. szélsőséges időjárás,
  5. vízválság.
A jelentés 44. oldala

A jelentés 44. oldala

A biodiverzitás csökkenésének kockázata mind valószínűsége, mind hatása szerint kiemelkedően fontos globális probléma. A biodiverzitás gyorsabban csökken, mint az emberiség történetében bármikor. Fel kell hívni a figyelmet számos veszélyeztetett rovarfaj csökkenésére is, amelyekre különösen vigyáznunk kell. A rovarfajok száma 40%-kal csökkent az elmúlt évtizedekben és egyharmaduk veszélyben van. Ha a rovarfajok diverzitása tovább csökken, akkor felborulhatnak a természetben kialakult ökológiai egyensúlyok.

Veszélyeztettek a méhek is. A méhek védelme – a növények beporzásában játszott tevékenységük miatt – megkerülhetetlen feladatunk. Személyes tapasztalat, hogy Pilisszentiván természet közeli részéről 20 év alatt eltűntek a fecskék és a denevérek, mert nincs elég táplálékuk. Felfigyelhetünk arra is, hogy a személyautók szélvédője biológiai indikátorként is működik. Húsz-harminc évvel ezelőtt egy vidéki út után a szélvédő tele volt a rovarok tetemeivel. Ma már ritkábban kell a szélvédőt lemosnunk.

A környezeti kockázatok és hatások alól a magyar gazdálkodók sem tudják kivonni magukat. Magyarország természeti környezetének minőségét közösen kell megőriznünk a jövőnek, gyermekeinknek és utódaiknak.

Fontos tény, hogy a világ genetikai diverzitásának nagy része a talajokban található meg. A Környezetminőség Kft. (környezetminőség.eu) kiemelt célja, hogy javítsuk a magyarországi talajok biológiai minőségét, fokozzuk a talajélet diverzitását és vitalitását.

A Világgazdasági Fórum 2020. évi jelentése a globális kockázatokról letölthető: https://www.weforum.org/reports/the-global-risks-report-2020.

Dr. Murányi Attila
MTA Doktora, talajtan,
környezetvédelem,
ökológiai gazdálkodás
(Biokultúra 2020/1)