Középpontban a szója
Új lehetőség az ökológiai állattartás takarmányfehérje ellátásában?
Az ökológia állattartást folytató gazdák kétség kívül nehezebb helyzetben vannak, mint konvencionális gazdálkodást folytató gazdatársaik, amikor a takarmányozáshoz abrakfehérjét kell választaniuk.Nem választhatnak pl. olyan egyszerű megoldást, mint az importált (GMO-os) extrahált szójadarát (ebből a hazai import 500-600 ezer tonna évente) és egyéb, a takarmányipar által preferált fehérjeforrásokat. Mi marad hát nekik?
Alapvetően az, amit megtermelnek maguknak. Nem nagy létszámú a megtermelhető (abrak) fehérje források köre: édes csillagfürt, takarmányborsó, mezei borsó, lóbab, csicseriborsó, szójabab. (Ezek a növények egyébként a 9/2015. (III. 13.) FM rendelet szerint többlet támogatásban részesülő szemes fehérjetakarmány-növények, a többlet támogatás várható mértéke az előrejelzések alapján a 2015. évre vonatkoztatva 165 EUR/ha.)
Az 1. táblázatból látható, hogy a csillagfürtöt és a szójababot semelyik termény nem éri utol nyersfehérje tartalom tekintetében. Ha pedig az ideális aminosav–garnitúrát, vagy a nyerszsír (olaj) tartalmat vizsgáljuk, a szójának nem akad párja.
Borsó | Lóbab | Csillagfürt (édes) | Szójabab | |||||
Érték | Index | Érték | Index | Érték | Index | Érték | Index | |
Nyersfehérje (g/kg takarmány) |
230 | 66 | 260 | 74 | 360 | 102 | 350 | 100 |
Lizin:Metionin:Cisztin (arány) |
5,3 : 0,7 : 1 | 4,8 : 0,6 : 1 | 4 : 0,7 : 1 | 4,4 : 0,9 : 1 | ||||
Nyerszsír (g/kg takarmány) |
15 | 8 | 15 | 8 | 75 | 42 | 180 | 100 |
1. táblázat | Néhány szemes fehérje-takarmány növény beltartalmi sajátosságai
A 2. táblázatból kiolvasható, hogy a 2014. évben nagyon alacsony a felsorolt növények részaránya akár a konvencionális (a globalizált takarmányipari háttérnek is köszönhetően), akár az ökológiai növénytermesztés vonatkozásában.
Főbb (abrak) fehérje növények termesztési adatai 2014-ben
Ökológiai gazdálkodásban* (átállt és átállás alatti területek együtt) | Konvencionális + ökológiai gazdálkodásban | |||
terület (ha) | szántóterület %-ában | terület (ha) | szántóterület %-ában | |
Takarmányborsó | 1230 | 3,000 | 8560 | 0,200 |
Szója | 430 | 1,100 | 42700 | 1,000 |
Lóbab | 30 | 0,100 | 200 | 0,005 |
Csillagfürt | 0,3 | 0,001 | 630 | 0,015 |
* A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft adatai alapján, engedélyükkel. |
2. táblázat | Szemes fehérje-takarmány növények termesztési adatai 2014-ben
Bár a 2015. évben már valamivel nagyobb területeket foglalnak el (pontos adatok még nem állnak rendelkezésre), e növények termesztésének nagyságrendjével nem lehetünk elégedettek, hisz nitrogéngyűjtő képességüknek köszönhetően kiváló elővetemények, emellett az állattartást gazdaságosabbá tévő fehérje ellátást tudják termésükkel biztosítani, a faji diverzitásról talán már szólnom sem kell.
A fenti növények közül a szójára szeretném összpontosítani a figyelmet. Mi az oka, hogy csekély a szója termesztési kedv? Néhány magyarázat ilyenkor mindig elhangzik:
1. Nincs elegendő mennyiségű ökológiai minősítésű vetőmag.
2. A gyomirtás nehézkességére hivatkozva termesztésüket sokan kockázatosnak tartják.
3. Kis termésátlagokkal termeszthetők.
4. A termés felhasználása problémás, az antinutritiv faktorok (tripszininhibitor) miatt hőkezelésre (feltárásra) van szükség (a terményt el kell szállítani egy ilyen kezelést végző üzembe – az ökológiai előírásoknak kevés felel meg – ott ki kell várni, amíg ránk kerül a sor, majd vissza kell szállítani a terményt… ez mind idő, vesződség és pénz).
Válasz a kifogásokra
1. A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. az ökológiai gazdálkodást folytató gazdák számára évről-évre nem csak kukorica, kalászosok, egyéb apró növény tekintetében kínál ökológiai minősítésű vetőmagokat, hanem a következő szezonban (2016) szójában is új lehetőségeket ajánl számukra: két fajtából is rendelkezik ökológiai minősítésű, természetesen GMO-mentes vetőmaggal.
Az egyik fajta a hazai konvencionális termesztés piacvezetője, a Pannónia Kincse középérésű szójafajta. A termésének minősége kiváló, a mag köldökszíne nem üt el a maghéj színétől. Ökológiai minősítésű termése keresett árucikk a külpiacokon (tájékoztatásul: közel 2,5-szeres áron, mint a konvencionálisan termelt termény!). A másik fajta az Aires korai éréscsoportba tartozó szójafajta. Ennek a fajtának az egyedi tulajdonsága, hogy a benne lévő tripszin inhibitor (méreganyag) tartalom jelentősen kisebb, mint a többi szójafajtában.
2. A szójatermesztés sikerének egyik legfontosabb záloga a hatékony gyomirtás. A biotermesztésben a gépi kapálás, kultivátorozás a helyes megoldás. Az említett két fajta tőszám szempontjából rugalmas, viszonylag tág határokon belül képes nagy termésre (1. ábra). Nem determinált növekedésűek, jól kitöltik a rendelkezésükre álló teret kukorica sortávra, vagy más gépi kapálást lehetővé tevő sortávra vetve is.
1. ábra | Termésátlagok a tőszám függ vényében (Keszthely-Aires-2014.)
3. A megjegyzésre, miszerint a szóját csak kis termésátlagokkal lehet termelni, eszembe jut az egyik konvencionálisan termelő partnerem kijelentése: „az osztrák biogazdálkodók eredményesebben termelik a szóját, mint mi, mert nem használnak herbicideket, amelyek magát a szóját is gyötrik”… A kijelentésben lehet némi igazság. Nyáron nagyon sok osztrák bioszója állományt néztem meg és bizony közöttük sok gyönyörű volt (1. kép).
1. kép | Bio – Pannónia Kincse tábla Ausztriában kukorica sortávra vetve (2015. 07. 23.)
Minderre szerencsére hazai példa is akad (2. kép).
2. kép | Bio – Pannónia Kincse tábla kukorica sortávra vetve
(Ostffyasszonyfa – 2015.07.16)
Az eredményes szójatermesztés már a megfelelő terület kiválasztásával kezdődik: általában ez a növény ott díszlik a legszebben, ahol a kukorica is jól érzi magát. Gyenge talajon, klimatikusan szélsőségekre hajlamos területen ne próbálkozzunk vele! A termésátlag említésénél egy jelentéktelennek tűnő részletet mindig hangsúlyozni kell, ez a vetőmag oltása. A szója, származását tekintve, monszun növény, nem őshonos. Nem őshonos továbbá az a fajspecifikus baktérium sem, amely a szója gyökerén gümőket tud képezni. Ezek a gümők a növényt a tenyészidőszak folyamán, egy kis szerves anyagért cserébe, nitrogénnel látják el. Ez a parányi szimbiotikus kapcsolat a termésátlagra, a termés minőségére, a következő növényi kultúra számára „otthagyott” tápanyag mennyiségére gyakorolt hatásával újra és újra ámulatba ejt (2-3-4. ábra).
2. ábra | Gümőket tartalmazó/nem tartalmazó állomány termésátlaga
(Keszthely-Aires-2013.)
3. ábra | Gümőket tartalmazó/nem tartalmazó állomány termésének nyersfehérje tartalma
(Keszthely-Aires-2013.)
4. ábra | A talaj nitrát-nitrogén tartalma gümőket tartalmazó/nem tartalmazó állomány betakarítása után közvetlenül
(Keszthely-Aires-2013.)
Hogy ezeket az eredményeket elérhessük, a vetőmagot megfelelő anyaggal és megfelelő módon oltani kell. A Gabonakutató 2013-tól kezdődően kínálja korszerűen oltott vetőmagjait, amelynek hatékonysága az üzemi tapasztalatok alapján meggyőző (3. kép).
3. kép | Gümőkkel telt gyökérzet Pannónia Kincse állományon (Csömödér – 2015.)
Tehát összegezve: igenis termelhető eredményes termésátlagokkal a szója, ha odafigyelünk. Például körültekintően jelöljük ki hozzá termőterületet, gyomszabályozás szempontjából megfelelő művelésmódot választunk és odafigyelünk a mag oltására.
4. A szójabab termése tripszininhibitort, antinutritiv (emésztést gátló) anyagot tartalmaz. Ez az anyag több, fehérjetermészetű vegyület gyűjtőneve. A szójabab nyersen történő elfogyasztásakor a tripszin nevű fehérjebontó enzim működése blokkolódik, az állati szervezet egyre több ilyen enzimet (tripszint) igyekszik termelni, túlterhelve ezzel a hasnyálmirigyet, jelentős endogén fehérjeveszteséget okozva. Étvágytalanság, fogyás, egyéb emésztőszervi bántalmak fellépése a szokvány nyers szójabab fogyasztásának a következménye. A szója termését különféle feltárási eljárásokkal teszik fogyaszthatóvá: extrudálás, pelyhesítés, lapkázás, főzés, gőzölés stb. Ezen technológiák a tripszininhibitort hővel bontják el. A szójanemesítők régi álma méreganyagtól mentes fajta nemesítése. A törekvés eredményeként van már néhány olyan szójafajta, melyben a tripszininhibitor tartalom jelentősen alacsonyabb, mint a többi fajtában (5. ábra).
5. ábra | Szójafajták tripszininhibitor-tartalma
(NÉBIH-2012.)
Ezek a fajták külföldi irodalmi adatok szerint megfelelő korlátozások figyelembe vételével, közvetlenül, feltárás nélkül etethetőek Mielőtt a Gabonakutató ezeknek a fajtáknak a felszaporítását, vetőmagjainak kereskedelmét megkezdte, komoly takarmányozási kísérletet folytatott velük. 2012-ben a Pannon Egyetem Georgikon Karán, Keszthelyen dr. Dublecz Károly vezetésével brojler hizlalási kísérletet végeztek. A szakszerűen beállított kísérletben intenzív hízócsirke hibridet, intenzív háromfázisú tápsorral hizlaltak. A kísérletben csak a tápban volt eltérés, ott is csak egy komponens tekintetében. Az állatok első-második csoportja alacsony tripszininhibitor tartalommal rendelkező Aires, illetve Ascasubi fajtájú feltáratlan szójababot, harmadik csoportja a tripszininhibitor tartalom szempontjából szokványosnak tekinthető Pannónia Kincse fajtájú feltáratlan szójababot, negyedik csoportja Pannónia Kincse fajtájú feltárt, hőkezelt szójababot kapott, ugyanolyan bekeverési százalékban (3. táblázat).
Szójabab bekeverési arányok | |||||
Időszak | Szakasz | Ascasubi | Index | Érték | Index |
0-10 nap | Indító | 10 % | 10 % | 10 % | 10 % |
10-24 nap | Nevelő | 15 % | 15 % | 15 % | 15 % |
24-42 nap | Befejező | 15 % | 15 % | 15 % | 15 % |
3. táblázat | Szójabab bekeverési arányok a tápban (Keszthely-2012.)
A feltárás nélkül, csupán darálva a táphoz kevert Aires fajtájú szójababot fogyasztó csoport a fontos mutatók, mint a tömeggyarapodás és a fajlagos takarmány felhasználás, tekintetében, szorosan megközelítette a feltárt szójababbal etetett csoportét (6-7. ábra).
6. ábra | Kísérleti állatok élőtömegének alakulása
(Keszthely–2012.)
7. ábra | A kísérleti állatok takarmányértékesítésének alakulása
(Keszthely-2012.)
A takarmányozásnak felróható elhullást nem észleltek. Figyelembe véve, hogy a kísérlet konvencionális keretek között folytatott intenzív tartást igyekezett szimulálni, valószínűsíthető, hogy ökológiai tartási viszonyok közepette a feltáratlan Aires és a hőkezelt szójabab közötti különbségek még jobban mérséklődtek volna.
Nagyüzemi visszajelzések alapján az ilyen szójafajtának a nem intenzív, ökológiai sertéstartásban is lehet helye a takarmány alapanyagok között: „a jelzett szóját (ebben az esetben Hilario fajta) az alábbi korú állatokkal alábbi mennyiségben etetjük: Mangalica sertések. Választás után (20 kg felett) 10%-ban etetjük. 20%-os tömeggyarapodás tapasztalható a kontrol csoporthoz képest. A kontrol csoport nem kap szóját. Semmilyen egészségügyi probléma nem lépett eddig fel.” (Megyaszó Mag Kft., Pallagi László)
Szarvasmarha esetében több, mint kétéves, konvencionális nagyüzemi, tapasztalattal rendelkezünk, idézem a termelőt, aki tavaly év végén nyilatkozott: „Az Airest 2013. október közepétől etettük március végéig, addig volt elég a termelt mennyiség, utána újra visszatértünk a feltárt változathoz. A szóját minden korcsoport abrakjába bekevertük, így a 2-3 hónapos borjútól a növendékeken át a tehenek is ették. Az átállás a feltárt szójáról a magunk által termesztettre és márciusban pedig vissza, semmilyen látható problémával nem járt az állatok számára. Nem tapasztaltunk hasmenést, vagy bármi olyan változást, ami a kérődzőknél takarmányváltás esetén jelentkezni szokott. A hízlalási eredmények tekintetében külön vizsgálatot nem állítottunk be a feltárt és a feltárás nélküli etetett szója hatékonyságával kapcsolatban, így ebben az összehasonlításban eredményeink nincsenek. Ami elmondható, hogy az állatok fejlődésében sem a fiatal sem az idősebb populáció esetében nem figyeltünk meg törést, illetve gyengébb eredményeket, mint amikor a feltárt szója volt bekeverve az abrakba. Az etetett napi abrak adag szoptató tehenenként 3,5-4 kg, 12%-os szója bekeveréssel. Így kb. 40-45 dkg-ot ettek naponta szójából az állatok.” (Révész Márton – Dörögdi Mező Kft., Taliándörögd.) Partnerünk azóta is Aires fajtájú szójababot termel és etet saját húsmarha állományával, információim szerint azóta magasabb bekeverési arányban.
Garamszegi Tibor
Gabonakutató Nonprofit Kft. Szeged
(Biokultúra 2015/6)