A nanorészecskék veszélye

2008 januárjától a meghatározó brit bioszervezet, a Soil Association megtiltotta a mesterséges nanoanyagok használatát minden általa tanúsított ökológiai termékben. A korlátozás elsősorban az egészségvédő és szépségápolási termékekre vonatkozik, de az élelmiszerekre és textíliákra is kiterjed.

Megelőzve az állami szabályozást, a Soil Association a világon elsőként veszi fel a harcot ez ellen a veszélyes és potenciálisan toxikus technológiával szemben, amely új veszélyforrás az emberi egészségre.

A Soil Association új előírása tiltja azon mesterséges anyagok felhasználását, amelyek legkisebb mérete nem éri el a 125 nanométert és átlagos részecskeméretük kisebb 200 nanométernél. A korlátozás csak a mesterséges nanorészecskékre vonatkozik, és nem tiltja a természetben előforduló ilyen anyagok, így például a vulkáni hamu felhasználását. Természetesen különbséget kell tenni a nanotartományban zajló természetes folyamatok (a molekulák közötti kölcsönhatások, a sejtosztódás stb.) és az új mesterséges anyagok létrehozása között. A Soil Association elismeri a nanotechnológiai kétségtelen előnyeit, amelyekkel lehetőség nyílik több iparág, ideértve a gyógyszeripar, továbbá az üzemanyagok és napenergia, mint megújuló energiaforrások előállításának radikális megváltoztatására. Az orvostudomány is hasznosíthatja előnyeit, segítségével a célsejtekhez juttatják el a gyógyszereket.

A nanotechnológiai kutatásokra eddig világszinten évente 9 milliárd dollár költöttek, melynek nagy részét a kozmetikai és egészségvédő termékek fejlesztése emésztette fel. Sok ismert vállalat, mint a L’Oreal, Unilever, Boots és Lancome már kifejlesztette, és összetevőként használja termékeiben ezeket a rendkívül finom szemcséjű részecskéket. A fogyasztókat figyelmeztető jelölést egyetlen termék esetében sem kötelező jelenleg alkalmazni. A következő termékekben találhatók mesterséges nanoalkotók: L’Oreal „Plenitude Revitalift” ránctalanító krém, Lancome „Renergie Lift”, Almay „Clear Complexion Concealer”, többféle Neutrogena termék a Johnson and Johnsontól, Olay UV szűrős „All Nap Complete Care cream” és a Revlon „Colour Stay” sorozata. A nanotechnológia alkalmazása széles körben elterjedt a fényvédő készítményekben, így többek között a Boots cég „Soltan” termék sorozatában. A titánium-dioxidot fehér pigmentként használják sok festék és élelmiszer színezésére. Fényvédő készítményekben az UV fény szűrésére használják, nem mérgező ásványi anyag összetevőként, szemben a kémiai hatású napvédő alkotókkal. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a nanoméretű titánium-dioxid – amely a napvédő készítményeket áttetszőbbé és ezért jobban eladhatóvá teszi – egyes sejttípusokra toxikus lehet, eljuthat az agyba és sejtpusztulást eredményezhet. Ráadásul az Egyesült Államok kormányának kutatása szerint ezek a részecskék oxidatív stresszt eredményeznek az egerek agysejtjeiben, elősegítve az idegrendszer degeneratív betegségeinek, így az Alzheimer-kórnak kialakulását (Nature Magazin, 2006. június 16.). Egy európai tudományos társaság, együttműködve az iparral, a titánium-dioxid részecskékből álló réteg használatának a biztonságát vizsgálta és végül biztonságosnak nyilvánította minden típusának kereskedelmi használatát. A bizottság nem foglalt állást a nanorészecskék kockázataival kapcsolatban, ezzel komoly aggodalmat keltve az emberekben.

Bár a kormány elismerte a kockázatokat, az ellenőrzésre nem dolgoztak ki eljárást. A brit kormány kísérletet tett arra, hogy elkerülje a GM-szervezetekhez hasonló vitát, ezért megbízta a Királyi Tudományos Akadémiát (Royal Society) és a Királyi Műszaki Akadémiát (Royal Academy of Engineering) egy beszámoló elkészítésével. A „Nanotudomány és nanotechnológiák: lehetőségek és bizonytalanságok” című, 2004-ben elkészült tanulmányt sokan örömmel fogadták, és a társadalom védelmét szolgáló tanulmánynak tekintették. A tanulmány ajánlása szerint a nanorészecskék forgalomba hozatalát, amennyiben lehetséges, el kell kerülni. A fogyasztókat megfelelő termékjelöléssel tájékoztatni kell, ezen túl vizsgálni szükséges a nanorészecskék toxicitását és azok szervezetben történő felhalmozódását.

2005. februárban a brit kormány egyetértését fejezte ki a tanulmány végkövetkeztetéseivel kapcsolatban nyilatkozták: „Amíg a lehetséges veszélyek teljes mértékben nem ismertek, elővigyázatosságképpen a nanorészecskék környezetbe történő kijuttatását minimalizálni kell. A kormány is egyetért azzal, hogy a kémiai anyagok, melyeket nanorészecskék és nanocsövek alkotnak, eltérő tulajdonságokkal bírnak. A normál méretű részecskékből álló kémiai anyagokkal elvégzett kísérletek nem bizonyítják, hogy ugyanazon anyagok nanoméretű változatai is biztonságosak. A nanorészecskéket tartalmazó összetevőket szigorú biztonsági értékelésnek kell alávetni, mielőtt a fogyasztóknak szánt termékekben felhasználják. Hiszünk abban, hogy a fogyasztókat a megfelelő információval kell ellátni, hogy megalapozott döntést hozhassanak.”

Három év eltelt azóta, és semmilyen szabályozás nem született. A Soil Association munkacsoportja készít egy tervezetet a jelölés szabályaira, de a nanorészecskéket tartalmazó termékek fejlesztői vonakodnak annak elfogadásától.

Nanotechnológiával atomnyi méretű és a molekuláris tartományban mérhető új termékeket hoznak létre. A nanométer (rövidítése: nm) a milliméter milliomod (az emberi hajszál átmérőjének nyolcvanezred) része. Általában a 0,2-100 nm méretű tartományba eső kémiai részecskéket nevezzük nanorészecskéknek. A technológiát az elektronika, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, a gyógyszergyártás, a textilipar, az energiaelőállítás és a csomagolástechnika terén, de még sok más ágazatban lehet alkalmazni. Néhány példa nanotechnológia alkalmazási területeire: elektromos áramkörök, áttetsző napvédő krémek, speciális gyógyszerek, be nem piszkolódó ruházat és öntisztító poharak.

Amikor a részecske rendkívül apró, tulajdonságai megváltoznak, újfajta fizikai és az eddigiektől eltérő toxikus hatásokra, továbbá megváltozott elektronikai tulajdonságokra kell számítani. A részecskék apró mérete azt is jelenti, hogy azok abnormális mértékben képesek oldódni és mozgékonyabbak, így képesek az emberi testben átjutni a bőr, a tüdő, az emésztőrendszer, a vér-liquor-gát és a placenta membránján keresztül. Tény, hogy a nanorészecskék képesek testünk bármely pontját elérni, feltételezhető, hogy akkumulálódhatnak és, hogy a bonyolult biokémiai folyamatokat befolyásolhatják, meghatározhatatlan egészségügyi hatásokat váltva ki.

A nanoméretű anyagok igen különbözőek lehetnek. A legjellemzőbb típusokat tekintjük át a következőkben.

A nanorészecskék olyan kémiai anyagok, melyek legalább egy dimenziójukban kisebbek 100 nm-nél. Eredetüket tekintve rendkívül sokfélék. Lehetnek egyszerű elemek, mint a vas, ezüst és szén, egyszerű molekulák, mint a fényvédő krémekben használt titánium-dioxid és cink-oxid, de lehetnek összetett molekulákból álló gyógyszerek is. Számtalan előállítási eljárás létezik, köztük a magas hőmérsékleten zajló folyamatok, kémiai reakciók és különböző fizikai módszerek, mint az őrlés.

Nanokapszulákat használ a L’Oreal, Johnson & Johnson és Estee Lauder kozmetikai világcég, akik termékeik aktív összetevőit segítik a bőr mélyebb rétegeibe juttatni. A szaknyelv nanoszómáknak vagy nanoméretű liposzómáknak nevezi a részecskéket. A nanokapszulák folyékony cseppek, néha alig nagyobbak a milliméter egymilliomod részénél, egy apró héjba zárva. Alapvető céljuk az aktív összetevők egy meghatározott helyre szállítása, a hatóanyag biztos célbajuttatása. A nanokapszulák a jelenleg aktív hatóanyagokat a bőr mélyére juttatják és segítik a kiegészítő tápanyagok felszívódását. A gyógytermékek mellett néhány élelmiszert is kifejlesztettek (pl. alacsony zsírtartalmú majonéz), amelyben a „hagyományos” zsírcseppeket vékony héjjal bevont cseppecskék helyettesítik.

A nanoemulzió olyan szuszpenzió – például olaj és víz keveréke –, amelyben a folyadék nanoméretű cseppjeit (olaj) egy másik folyékony anyag (víz) cseppjei veszik körül. Felületi feszültségük rendkívül magas, így amikor egysejtű organizmusokkal – ilyenek a baktériumok és gombák spórái – lépnek kapcsolatba, a sejtfalat áttörve képesek megsemmisíteni azokat. Ezért a bőrbarát mikróbákra mérgező hatásúak. Ma gyógyászati készítményekben alkalmazzák őket, a jövőben azonban az alapvető fogyasztási cikkekben (a mosószerek, öblítők stb.) fogják felhasználni. Legyengített kórokozók a bőrön vagy háztartási eszközökön, azaz túlzott tisztaság a háztartásokban nem jó célkitűzés – állítja a Soil Association. Megalapozott kutatási eredmények bizonyítják, hogy segítő mikroorganizmusok jelenléte közvetlen környezetünkben nagyon fontos tényező. Különösen gyermekeknél, ahol szerepe van az egészséges immunrendszer kifejlődésében az allergiák és más immun-rendellenességek kialakulásának elkerülésében, amelyek gyakorisága folyamatosan növekszik a modern háztartásokban meglévő túlzott higiénia miatt (New Scientist, 2005. április 16.).

A karbon-labdákban (carbon ‘bucky-balls’) 60 szénatom rendeződik focilabdára hasonlító, gömb alakú üreges molekulába. Meglehetősen borsos árú nappali és éjszakai arckrémekben használja például a londoni székhelyű Zelens vállalat termékeiben. Azt állítják, hogy az öregedés elleni harcban segít eltávolítani a szabad gyököket. Ezekkel az állításokkal szemben azonban megjelentek vitát keltő elemzések, amelyek a termékek mérgező hatásairól szólnak. (Technology Review, 2007. április/május)

A nanocsövek rendszerint szénből készült csőszerkezetű struktúrák, amelyek átmérője 1-2 nanométer. Egyrétegű szénatomok henger alakba rendeződő formájával jellemezhetők a legegyszerűbben. Sok érdekes tulajdonsággal rendelkeznek. Az acélnál ezerszer erősebbek, és súlyuk annak egyhatoda, valamint egyedülálló elektronikai tulajdonságokkal rendelkeznek, így tízszer jobb vezetők a réznél. Számos alkalmazásuk ismert, adalékként adják műanyagokhoz és más összetett anyagokhoz, hogy növeljék a szilárdságot és a vezetőképességet, továbbá síkképernyős kijelzők, akkumulátorok és üzemanyagcellák gyártásánál is használják ezeket az anyagokat.

Fordította: Rusói Réka
forrás: Soil Association
(Biokultúra 2008/2)

A lektor megjegyzése: a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. is arra készül, hogy Alap-feltételrendszerében mihamarább megtiltsa a nanorészecskék alkalmazását az ökológiai gazdálkodás minden területén.