Ökológiai Üzemleírás kitöltési útmutató a biokontroll gyakorlatában

Gyümölcsösökre

Az Ökológiai Üzemleírás kitöltésével a gazda megmutatja, hogy ismeri az ökológiai gazdálkodás előírásait és szabályait. Az első ellenőrzésre kitöltendő az üzemleírás, ekkor az ellenőr természetesen fog segíteni a kétségek eloszlatásában. Amelyik pont nem vonatkozik Önökre, ott egy rövid, félmondatos indoklást kérünk írni, miért nem vonatkozik az a pont a gazdaságára.
A dőlt, barna betűvel szedett részek egy lehetséges választ adnak, mely a legtöbb esetben kielégíti a minimális követelményeket.


Az ökológiai növénytermesztési jogszabályok betartása érdekében teendő gyakorlati intézkedések

1) Hogyan biztosítja a gazdaságban ökológiai szaporítóanyag beszerzését?

Amennyiben csak gyümölcs ültetvénnyel rendelkezünk és nem is tervezünk szántóföldi növénnyel foglalkozni, akkor elég annyit írni, hogy a gyümölcsfa oltványokra kérelmezem a Biokontrolltól a nem ökológiai szaporítóanyag használatának engedélyezését. Amennyiben szántóink is vannak, vagy lesznek, akkor a másik, szántóföldi gazdálkodásra írott cikk szerintiek is beírandók.
Rezisztens, vagy toleráns fajták telepítése megkönnyíti a későbbi növényvédelmet. Bőséges választék áll rendelkezésre alma és szőlő esetében, de megjelentek ellenálló őszibarack és meggy fajták is, melyről a Biokultúra újság is írt (honlapunkon megtekinthetők a régi számok). A tájfajta Penyigei/Nemtudom szilva is kezd jövedelmezővé válni.

2) Milyen feltételekkel használhat fel a gazdaságban szokványos, csávázatlan szaporítóanyagot?

Elsősorban ökológiai eredetű szaporítóanyagokat kell alkalmazni a biogazdaságokban, ami származhat saját előállításból, vagy külső forrásból. Mivel a gyakorlatban igen ritka az ökológiai vegetatív szaporítóanyag kínálat (gyümölcsfa, oltvány, gyökeres vessző stb.), így a Biokontroll előzetes engedélyét kérem a szokványos eredetű, csávázatlan szaporítóanyag felhasználására a nem beszerezhetőségre hivatkozva.

3) Használ saját, visszafogott szaporítóanyagot az ellenőrzött gazdaságban?

Igen. Saját szaporítóanyag termelésnél ez megjelölendő.

Nem.

Nem értelmezhető, mert nem történik szaporítóanyag felhasználás.

4) Milyen módon biztosítja a megfelelő talajállapotot, a tápanyag utánpótlást az ellenőrzött területeken?
A megfelelő talajállapot a sorközökben pillangós és mélyen gyökerező növények vetésével is biztosítható.
A talaj termékenységét fenn kell tartani, elsődlegesen saját gazdaságból származó, esetleg vásárolt ökológiai, vagy ennek hiányában nem iparszerű (extenzív) állattartásból származó szervestrágyával. Ökológiai termelésből származó szerves anyagok szintén alkalmazhatók lehetőleg komposztálva, vagy talajtakarásra (pl. a fák csurgója alá fűkaszálék).
A NÉBIH és a Biokontroll listája szerint tápanyagutánpótló szereket használom, amikor szükségesek, illetve meggyőződök arról, hogy egyéb – listán nem szereplő készítmények – használata nem ütközik a bio előírásokkal. Célszerű felsorolni azt a néhány szert, amelyre a gazda alapozza a tápanyagutánpótlást, például nem iparszerű tartásból származó istállótrágya, engedélyezett lombtrágyák stb.
Leírni nem szükséges, de ellenőrzés során el szoktam mondani, hogy sok gond származik abból, hogy a növényvédőszer kereskedő ajánlását nem ellenőrzi le a biogazda az ellenőrző szervezettel. Sokuknak minden eladó… Szintén nem ment a felelősség alól, ha a gazda azt mondja ellenőrzés során, hogy egy szomszéd biotermelő ezt a szert ajánlotta. Minden esetben előzetesen meg kell arról győződni, hogy a tápanyag utánpótlásra felhasználni kívánt anyag, vagy készítmény az ökológiai gazdálkodásban alkalmazható (pl. a Biokontroll honlapjáról, vagy ha ott nem szerepel, akkor emailben megkérdezhető), jogszerű-e a használata az adott kultúrában.
5) Többlet szervestrágya mennyiség keletkezése esetén milyen módon gondoskodik a trágya elhelyezéséről?
Általában ez nem fordul elő, de jó tudni, hogy amennyiben ökológiai állatokat is tartanak, a 170 kg/év/ha N terhelés feletti mennyiséget termelő gazdaság megállapodást köthet más ökológiai gazdaságokkal a többlet trágya elhelyezésére, ekkor az együttműködő gazdaságok teljes területére számítva nem szabad túllépni a fenti mennyiséget.
6) Hogyan történik a gazdaságban az ellenőrzött területek öntözése?
Nem öntözök.
Az öntözött növények, az öntözés módszere és eszközei beírandók a víz forrásának részletezésével.
7) Kérjük, írja le a gazdaság vetésforgó rendszerét!
Amennyiben csak gyümölcs ültetvénnyel rendelkezünk és nem is tervezünk szántóföldi növénnyel foglalkozni, akkor elég annyit írni, hogy ültetvényeim vannak, így nem vonatkozik rám a vetésforgó.
Pillangós-, vagy zöldtrágyanövények termesztése a sorközökben természetesen hasznos. Leírni azonban csak akkor célszerű, ha ez már bevett gyakorlat és nem kísérlet, ugyanis az üzemtervnek mindig aktuálisnak kell lenni. Nem előírás, de megjegyzem: korábban szakmailag úgy tanították, hogy a kivágott gyümölcsös után két év gabona következzen, így nem lép fel talajuntság és gyorsabban fognak fejlődni a fák.
8) Milyen növénytermesztési technológiát alkalmaz a gazdaságban?
Intenzív, vagy extenzív a termesztéstechnológia, általánosságban kell ellemezni a gazdaságban folytatott agrotechnológiai gyakorlatot (metszés, sor- és sorközápolás, betakarítás stb.) a speciális szempontok kiemelésével, például fagyvédelem, vagy jégháló.
9) Milyen módon történik a kártevők elleni védekezés a gazdaságban?
Biogazdálkodásban elsősorban a rezisztens, vagy toleráns növényfajták termesztése az ajánlott. Ha ez nem megoldható, vagy nem elégséges, akkor gyakori növényvédelmi megfigyeléseket kell végezni a területeken, megelőző intézkedéseket hozni (csapdázás, hasznos élő szervezetek védelme, ülőfa). Fizikai módszerek is használhatók, pl. hernyófészkek mechanikai eltávolítása.
Minden esetben előzetesen meg kell arról győződni, hogy a növényvédelemre felhasználni kívánt anyag, vagy készítmény az ökológiai gazdálkodásban alkalmazható, hazai forgalmazási engedéllyel rendelkezik és az adott kultúrában engedélyezett.
Leírható, hogy a NÉBIH és a Biokontroll pozitív listája szerinti növény­­védő­szereket használom, amikor szükségesek és indokoltak. Felsorolható a növényvédelmet meghatározó néhány szer, például réz, kén, olajok, mikrobiológiai készítmények, molyok ellen feromoncsapdás előrejelzésre alapozva X szer stb. A maximálisan kijuttatható fémréz hatóanyag 6 kg/év/ha.
10) Milyen gyomszabályozási technológiát alkalmaz a gazdaságában?
Mivel kémiai gyomirtó szer nincs engedélyezve az ökológiai gazdálkodásban, ezért csak mechanikai eszközökkel szabályozom a gyomokat. Célszerű felsorolni néhány agrotechnológiai eljárást, például sorközök kaszálása, sorok talajmarózása, mulcsozás (talajtakarás) stb.
11) Történik a gazdaságban szokványos termesztés?
Igen.
Nem.
12) Milyen módon valósítja meg a párhuzamos egység elválasztását a gazdaságban?
A legegyszerűbb eset, ha a gazdaság összes földjét ökológiaiként művelem megvalósítva ezzel a teljeskörű átállást. Ha ez nem megoldható, akkor szigorú feltételek mellett folytatható párhuzamos gazdálkodás, melynek a legfontosabb alapelőírása, hogy nem termeszthető azonos, vagy nehezen megkülönböztethető fajta a szokványos és az ökológiai egységben.
Egyszerű dolgunk van, ha ugyanazon növény nincs az ökológiai és a nem-ökológiai üzemegységben, ekkor ezt lehet leírni pl. diót bioként művelem, meggyet konvencionálisként. Bonyolult és nem javasolt lehetőség, ha egy faj néhány fajtáját bioként, néhány fajtáját nem bioként kívánjuk legfeljebb öt évig külön kezelni. Sokszor a támogatás feltétele is kizárta ezt az esetet. Ha mégis ilyen helyzetben lennénk (például vannak hagyományos és bioban könnyen termeszthető, rezisztens almafajtáink), akkor két cégbe célszerű a kétféle termesztési módot tenni. Ha ez sem kivitelezhető, akkor az Alap-feltételrendszer 5.7. pontja szerint intézkedéseket szükséges leírni (nem elég rájuk hivatkozni).
13) A betakarítást követően hogyan történik a termékek elszállítása?
Jellemezni kell a gazdaság általános gyakorlatát, a szállítás módszerét, gépeit, felelőseit.
Tiszta göngyöleg és szállítójármű, melyről előzetesen meg kell győződni és szükség esetén intézkedni az esetleges szennyeződés kiküszöböléséről. A tételazonosítás (pl. termelés éve) mellett bio jelölés alkalmazása a szállítás kísérő okmányaiban a Biokontroll nevének, vagy kódjának a feltüntetésével (például a szállítólevélen: bio alma HU-ÖKO-01).

Tárolás, raktárnyilvántartás

14) Végeznek raktározást?
Nem történik raktározás.
Saját raktárban, kizárólag ökológiai, vagy azokhoz felhasználásra kerülő termékek raktározása történik, pl. a friss gyümölcsök ideiglenes tárolása hűtőtárolóban.
Saját raktárban történik a raktározás, a szokványos termékektől elkülönítve. Az elkülönítés módjának leírása, pl. a tároló jobb oldalán tárolom az ökológiai terményeket, mindig kitáblázva. A tároló bal oldalán mobil fallal elválasztva vannak a konvencionális tételek.
15) Kérjük, írja le, milyen módon vezetik a raktárnyilvántartást!
A Biokontroll formanyomtatványát a készletnyilvántartót vezetem státuszonként és növényenként külön lapon. Ha van ezzel megegyező adattartalmú saját nyilvántartás (pl. számítógépen), akkor ez is elfogadott és leírandó.
16) Milyen módszereket, anyagokat alkalmaz a raktári kártevők ellen?
Felsorolandó a raktározás során használt fertőtlenítő- és tisztító szerek (pl. meszelés), valamint a kártevők elleni megelőzés (jól záródó nyílászárók) és védekezés anyagai (raktáron kívüli, zárt dobozos rágcsálóirtó).

A tiltott anyagokkal történő szennyeződések elkerülése érdekében meghozott óvintézkedések az előállítási lánc különböző szintjein

17) Az ökológiai területekkel szomszédos szokványos művelésű táblák esetén milyen intézkedéseket hoz az elsodródás elkerülésére?
A biorendeletek nem határoznak meg konkrét védőtávolságokat az ökológiai művelésű táblák elválasztására, a gazdálkodó felelőssége olyan intézkedések megtétele, hogy a terület és a termék ne szennyeződjön biogazdálkodásban tiltott anyagokkal. Ez teljesülhet a táblát természetesen elhatároló elemekkel (cserje- és erdősáv, csatornapart, széles dűlőút), a fizikai izoláció céljából telepített sávokkal.
Ha szomszéddal jó a viszony, akkor megkérhető, hogy ügyeljen az elsodródás elkerülésére, a bioval érintkező nem-bio sorokat pedig a biogazda permetezze bio szerekkel. Ha a szomszéddal kevésbé jó a viszony, akkor szóba jöhet a vele érintkező 1-3 sor nem bio értékesítése (így nem fog a laborminta növényvédőszer maradékot kimutatni), hosszabb távon pedig védősáv létesítése.
Az elsodródás megakadályozása főleg az uralkodó szélirányból javasolt.
18) Milyen módon történik az elválasztás a szokványos növénytermesztéstől és anyagaitól?
Külön permetezőgép használata történik a két üzemegységben.
Külön vetőgép használata történik a két üzemegységben.
Külön kombájn használata történik a két üzemegységben.
A nem ellenőrzött táblákon is használt permetezőgép/vetőgép/kombájn alapos tisztításra kerül az ökológiai gazdálkodásban történő felhasználás előtt.
Az agrotechnikai műveleteket más végzi a gazdaságban.
Az agrotechnikai műveleteket a saját gazdaság végzi.
A növényvédelmet más végzi a gazdaságban.
A növényvédelmet a saját gazdaság végzi.
19) Értékesítés előtt tisztításra kerülnek-e a termékek?
A termékek tisztítása saját eszközökön történik, ennek leírása: …………………………………………………..
A termékek tisztítása másik biotermesztő gépein történik, ennek leírása: …………………………………………………..
A termékek tisztítása szokványos termékeket követően történik, ennek leírása: …………………………………………………..
Nem történik tisztítás.
20) Milyen intézkedéseket alkalmaznak a termékek szállítása során?
Tiszta járműben, fizikailag elkülönítve és egységcsomagonként jelölve szállítom a biotermékeket a konvencionálistól.
21) Milyen intézkedéseket alkalmaznak a gépek tisztítása során?
Alaposan kitisztítom a gépeket mechanikailag. Ahol marad bent konvencionális termény, ott „kimosatom”, azaz a tisztításra feltett bio mennyiség elejét külön gyűjtöm és konvencionálisként értékesítem.

Egyéb szükséges információk

22) Milyen minőségbiztosítási rendszert alkalmaznak a gazdaságban?
Ha alkalmaznak minőségügyi rendszert (Global GAP, ISO 9001, HACCP stb.) a növénytermesztés folyamatainak szabályozására, ott ez írandó be. Vagy: Kis üzemméretem miatt nem szükséges minőségügyi rendszert üzemeltetnem.
23) Hogyan biztosítják a termékek nyomonkövetést az előállítási láncban?
A bejövő és a kimenő anyagok (vetőmag, növény­védő­ szer, termésnövelő anyag, termény) nyomon-követ­hetőségét a beszerzési bizonylatokkal (számla, szállítólevél, vetőmagcímke, tanúsítvány), naplókkal, készletnyilvántartással és az értékesítés dokumentumaival biztosítom.
24) Milyen intézkedéseket hoznak GMO-val történő szennyezés elkerülésére?
Szerencsére Magyarország Alaptörvénye tiltja a GMO-s fajták termesztését, így szaporítóanyag vásárlásakor biztosak lehetünk, hogy az nem GMO-s. Kerülöm a GMO kockázatos anyagokat. A gazdaságba érkező GMO kockázatos anyagok esetében fokozottan ellenőrzöm a címkét.
Erre kötelező ráírni a GMO eredetet a gyümölcstermesztésben használatos anyagoknál. Magyarországon egyedül a GMO-k közreműködésével előállított anyagokra nem kötelező a GMO jelölés, de ezek főleg az élelmiszeriparban használt enzimek és adalékok.
A táblázatba beírandó az azonos adattartalmú nyilvántartás: pl. számítógépes nyilvántartás.
Az ellenőrzött területek térképe, valamint az épületek, létesítmények alaprajza csatolandó az üzemleíráshoz (amennyiben ez még nem került beküldésre).
Dr. Seress Zoltán
Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. munkatársa

Szántóföldi növény­termesztésre

A biogazdálkodás alapelveit és előírásait tartalmazó Európai Parlament és a Tanács (EU) 2018/848 rendelet 39. cikkének értelmében az ökológiai termelési módszerre áttérő gazdálkodónak el kell készítenie az ökológiai termelőegységének, létesítményeinek és a tevékenységének teljes leírását.
Ez az Ökológiai üzemleírás képezi majd az ellenőrzés és tanúsítás alapját. Éppen ezért a dokumentumot a lehető legteljesebb körültekintéssel kell kitölteni annak érdekében, hogy a Biokontroll Hungária számára elegendő információ állhasson rendelkezésre az alkalmazandó előírásrendszernek való megfelelés megállapításához. Az üzemleírást minden esetben frissíteni kell, ha bármilyen változás történik az előállítási folyamatban és ezt be kell jelenteni az ellenőrző szervezet felé is.
Az üzemleírásban a vonatkozó jogszabály szerint a következőkre kell kitérni:
  • a termelőegység és a növénytermesztési tevékenység szintjén megteendő gyakorlati intézkedések az ökológiai termelés előírásainak betartása érdekében;
  • a biológiai sokféleség és a talaj minőségének megőrzése érdekében meghozandó intézkedések, a károsítók és betegségek megelőzésére és az ellenük való védekezésre szolgáló intézkedések, valamint a környezetre és a növények egészségére gyakorolt kedvezőtlen hatások elkerülése céljából meghozandó megelőző intézkedések;
  • a biogazdálkodásban nem engedélyezett termékek és anyagok okozta szennyeződés veszélyének kizárása, illetve csökkentése érdekében megteendő elővigyázatossági intézkedések és a tárlóhelyiségekben, előállítási láncban végrehajtandó tisztítási intézkedések ismertetését;
  • az alkalmazott termelési módszer konkrét jellemzői.
Ezzel a gazdálkodó bemutatja és igazolni tudja a felkészültségét, hogy tisztában van a biogazdálkodás alapszabályaival, megismerte, megértette, elfogadja és betartja azokat. Ez egyben jó alkalom arra, hogy a termelő az ökológiai gazdálkodásra történő áttérés kezdetén átgondolja az eddigi termesztési gyakorlatát, úgymint: termőhelyi adottságok, fajta választás, vetőmag használat, növényvédelem, tápanyagutánpótlás, vetésforgó rendszer, agrotechnika, konvencionális gazdálkodás elválasztása, betakarítás utáni műveletek, elkülönítés. Miben kell változtatnia és hogyan fogja tudni megoldani azt. Ehhez természetesen az előzetes felkészülés és sok esetben a szemléletmód váltás nélkülözhetetlen. Segítségül a Biokontroll honlapján kitöltési útmutató, rengeteg szakirodalom és hasznos információ áll rendelkezésre.
A gazdaság teljes leírásának részét képezik még az ökológiai ellenőrzési rendszerbe történő belépéskor kitöltött Bejelentkezési lap, a vállalkozás alapadatainak, a biogazdálkodásba bevonni kívánt termelési helyszínek pontos és részletes felsorolásával (termőföld, raktár, feldolgozó egységek stb.), a területek térképével, a létesítmények alaprajzaival és a biogazdálkodó által elfogadott és aláírt kötelező nyilatkozatok. A tevékenységére vonatkozó üzemleírást minden Partnerünk a bejelentkezési csomag részeként kapja meg, de a formanyomtatvány letölthető honlapunkról is. A kitöltött Ökológiai üzemleírást és mellékleteit elektronikus formában el kell küldeni a Biokontrollhoz az info@biokontroll.hu e-mail címre, az eredeti példányt pedig meg kell őrizni. Az üzemleírás részének tekintjük még a minden tavasszal adategyeztetés céljából kötelező jelleggel beküldendő Éves adatközlő lapot is.
A szántóföldi növénytermesztő tevékenységet folytató gazdaságoknak a F-297 jelű Ökológiai üzemleírás nyomtatványt kell kitölteni, melynek során az alábbiakban dőlt betűvel szedett következő főbb szempontokra kell figyelemmel lennie és ismertetnie a saját gazdaságára vonatkozóan általános érvényűen. Kérjük, hogy az üzemleírás összes pontját válaszolják meg, amennyiben pedig az adott pont nem értelmezhető, rövid magyarázat kíséretében kérjük megindokolni, hogy miért. Az egyes pontokhoz adandó válaszok szükség esetén a pótlapon folytathatók.
Az első oldalon kell kitölteni a vállalkozás azonosítására szolgáló adatokat. Minden oldal tetejére kérjük felírni a vállalkozás azonosítására szolgáló, a Biokontroll nyilvántartási rendszere szerint képzett nyilvántartási számot (partnerkódot). Az ellenőrzések során az ellenőr át fogja tekinteni és értékelni fogja az ökológiai üzemleírásban leírt információkat, intézkedéseket és ha szükséges, ajánlásokat tesz az üzemleírás módosítására, illetve aktualizálására. A nyomtatvány végén felsoroltuk azokat a dokumentumokat, melyeket a növénytermesztő gazdaságnak vezetnie kell, vagy azokkal megegyező tartalmú saját nyilvántartást.
A tevékenység leírása (több választás is lehetséges):
  • szántóföldi növénytermesztés
  • szántóföldi zöldségtermesztés
  • gyümölcstermesztés
  • szőlőtermesztés
  • gyógy- és/vagy fűszernövény termesztés
  • hajtatás:
  • – fűtött növényház
  • – fűtetlen növényház
  • saját palántanevelés
  • gyepgazdálkodás
  • takarmánynövény termesztés
  • vetőmag termesztés
  • egyéb: ……………………………………………….…………………
Meg kell jelölni, hogy pontosan milyen ökológiai növénytermesztési tevékenységet, vagy tevékenységeket folytat, ha nincs a felsoroltak között az egyéb válaszlehetőségnél kell részletezni azt. Értelemszerűen több válasz is adható.

Az ökológiai növénytermesztési jogszabályok betartása érdekében teendő gyakorlati intézkedések

1) Hogyan biztosítja a gazdaságban ökológiai szaporítóanyag beszerzését?
Az ökológiai gazdálkodás alapelvei szerint elsősorban ökológiai eredetű (vásárolt, vagy saját) magot kell felhasználni, de az átállás időszakából származó termék is megfelelő. Igazolni kell a felhasznált szaporítóanyagok eredetét és státuszát, a beszerzés bizonylatán ökológiai/átállási jelöléssel és az eladó minősítő tanúsítvány másolatával. A saját szaporítóanyag használatát készletre vételi jelentéssel és készletnyilvántartással, vagy egyéb belső bizonylatolással lehet igazolni.
2) Milyen feltételekkel használhat fel a gazdaságban szokványos, csávázatlan szaporítóanyagot?
Amennyiben a NÉBIH honlapján közzétett hivatalos ökológiai vetőmag adatbázisban nem található meg a vetni kívánt faj, vagy bizonyos termesztési célnak megfelelő fajta, akkor a Biokontroll felé benyújtott előzetes kérelemmel (F-175 jelű nyomtatványunkon) és az engedély birtokában szokványos, csávázatlan mag is vethető. A csávázatlanság a vetőmag zsákcímkével és/vagy a számlával igazolható. Kiemelten fontos szempont a vetőmag GMO mentességének igazolása. A gazdaságba érkező GMO kockázatos külföldi termesztésű vetőmagok (kukorica, szója, repce stb.) esetében gondoskodni kell a GMO mentességi nyilatkozatok, igazolások beszerzéséről, szükség esetén saját vizsgálatot kell végeztetni a kockázatos tételre vonatkozóan.
3) Használ saját, visszafogott szaporítóanyagot az ellenőrzött gazdaságban?
Igen.
Nem.
Nem értelmezhető, mert nem történik szaporítóanyag felhasználás.
Jelölje meg a gazdaságra érvényes megállapítást! Értelemszerűen több válasz is adható.

4) Milyen módon biztosítja a megfelelő talajállapotot, a tápanyag utánpótlást az ellenőrzött területeken?
A talaj termékenységét fenn kell tartani, elsődlegesen saját gazdaságból származó, esetleg vásárolt ökológiai, vagy ennek hiányában nem iparszerű (extenzív) állattartásból származó szervestrágyával, a 170 kg/év/ha N (nitrogén) egyenérték betartásával.
Egyéb, ökológiai termelésből származó szerves anyagok szintén alkalmazhatók lehetőleg komposztálva. Indokolt esetben lehetséges a NÉBIH és/vagy a Biokontroll pozitív listáján található termésnövelő anyagok (talajjavító-, mikrobiológiai készítmények, kondicionálók stb.) alkalmazásával.
Minden esetben előzetesen meg kell arról győződni, hogy a talajjavításra, tápanyag utánpótlásra felhasználni kívánt anyag, vagy készítmény az ökológiai gazdálkodásban alkalmazható, jogszerű-e felhasználása az adott kultúrában. A célnak megfelel a vetésforgóba illesztve nitrogéngyűjtő pillangós növények termesztése, vagy zöldtrágya növények talajba forgatása is, illetve talajkímélő agrotechnikai módszerek alkalmazása.
5) Többlet szervestrágya mennyiség keletkezése esetén milyen módon gondoskodik a trágya elhelyezéséről?
Amennyiben ökológiai, vagy konvencionális állatokat is tartanak, a földhasználatban lévő területekre számított 170 kg/év/ha N egyenérték feletti mennyiséget termelő gazdaság megállapodást köthet más ökológiai gazdaságokkal a keletkező többlet trágya elhelyezésére. Ebben az esetben az együttműködő gazdaságok teljes területére számítva nem szabad túllépni a fenti mennyiséget.
6) Hogyan történik a gazdaságban az ellenőrzött területek öntözése?
Mutassa be a gazdaságban alkalmazott öntözési gyakorlatot, az öntözött növények körét, az öntözések számát, vagy a vegetációs időszakban kijuttatandó víz mennyiségét és az öntözőberendezés típusát. Ismertesse az öntözővíz eredetét!
7) Kérjük, írja le a gazdaság vetésforgó rendszerét!
Törekedni kell a változatos és a talaj használatának szempontjából kiegyensúlyozott növényi sorrend kialakítására, az ökológiai gazdálkodásban előírt minimális visszakerülési idő betartásával (Alap-feltételrendszer 5.1. fejezet).
Ügyelni kell az azonos hatású és betegségű, egy családba tartozó fajok vetésszerkezetbe illesztésére. Ajánlott a pillangós és zöldtrágya növények használata bizonyos időszakonként az egyes táblákon.
Ha van általánosan alkalmazott gyakorlat a vetésforgó rendszerre, akkor ismertesse azt az egymást követő kultúrák felsorolásával.
8) Milyen növénytermesztési technológiát alkalmaz a gazdaságban?
Röviden foglalja össze a gazdaságban folytatott agro­technológiai módszereket! Fontos a gazdaságban alkalmazott tápanyagutánpótló-, növényvédő- és gyomszabályzó gépek, illetve berendezések ismertetése. A technológia jellegére utalva lehet intenzív, extenzív, szabadföldi, növényházi stb.
9) Milyen módon történik a kártevők elleni védekezés a gazdaságban?
Biogazdálkodásban elsősorban a rezisztens, vagy toleráns növényfajták termesztése az ajánlott. Ha ez nem oldható meg, akkor gyakori növényvédelmi megfigyeléseket kell végezni a területeken, megelőző intézkedéseket hozni (csapdázás, hasznos élő szervezetek védelme, ülőfa) és dokumentálni ezt. Indokolt esetben használhatóak a biogazdálkodásban engedélyezett készítmények. A NÉBIH és a Biokontroll pozitív listáján található növényvédőszerek kockázat nélkül alkalmazhatóak.
Minden esetben előzetesen meg kell arról győződni, hogy a növényvédelemre felhasználni kívánt anyag, vagy készítmény az ökológiai gazdálkodásban alkalmazható, hazai forgalmazási engedéllyel rendelkezik és az adott kultúrában engedélyezett. A biogazdálkodásban maximálisan kijuttatható fémréz hatóanyag 6 kg/év/ha.
Nagyon fontos a megfelelő agrotechnikai háttér a növényvédelmi munkaműveletek optimális időben és minőségben történő elvégzéséhez.
Ezek figyelembevételével mutassa be a gazdaságban alkalmazott gyakorlatot!
10) Milyen gyomszabályozási technológiát alkalmaz a gazdaságában?
Biogazdálkodásban a kémiai gyomírtás nem engedélyezett. Lehetséges mechanikus módszerekkel (gépi és kézi eszközök), mulcsozással (takarással), gyomperzseléssel és agrotechnikai eszközökkel, a vetésforgórendszerben az egyes kultúrák gyomelnyomó képességének a kihasználásával.
Fontos a megfelelő agrotechnikai háttér a gyomszabályozó munkaműveletek optimális időben és minőségben történő elvégzéséhez.
Ezek figyelembevételével mutassa be a gazdaságban alkalmazott gyakorlatot.
11) Történik a gazdaságban szokványos termesztés?
Igen.
Nem.
Jelölje meg a gazdaságra érvényes megállapítást. Szokványos, vagy konvencionális termesztésnek tekintendő minden olyan növénytermesztési tevékenység, amely nem áll ökológiai ellenőrzés alatt.
12) Milyen módon valósítja meg a párhuzamos egység elválasztását a gazdaságban?
Ha egy gazdaságon belül az ökológiai gazdálkodás mellett párhuzamosan szokványos (konvencionális) növénytermesztést is folytatnak, akkor gondoskodni kell a különböző egységek megfelelő elválasztásáról, mind fizikailag (termőföld, raktár) és a termelési nyilvántartásokban egyaránt, ami egyértelműen, áttekinthető módon biztosítja a felhasznált anyagok és a keletkezett termékek nyomonkövethetőségét. Azonos vagy nehezen megkülönböztethető növényfajta alapesetben nem termeszthető párhuzamosan az ökológiai és a szokványos egységben (kivétel a kutató,- vagy oktatási központban, nemesítő intézetben, illetve vetőmag,- vagy palántaelőállító gazdaságban).
Kiemelt figyelmet kell fordítani a közösen használt eszközökre, szükség esetén (vetőgép, permetezőgép, betakarító gép) azok dokumentált tisztítására. Ezek figyelembevételével mutassa be a gazdaságban alkalmazott gyakorlatot.
13) A betakarítást követően hogyan történik a termékek elszállítása?
A biotermékek szállítása során gondoskodni kell a tiszta, szennyező anyagtól mentes (szokványos termék, gázolaj stb.) szállítóeszközről, csomagolóanyagról, a pontosan vezetett árukísérő okmányokkal biztosítani kell a nyomonkövethetőséget (termék státuszával) és meg kell akadályozni a termék keveredésének a lehetőségét. A zárt egységcsomagokra (pl. zsákok) az azonosításhoz egyedi címkét kell helyezni a szükséges adattartalommal (az előállító adatai, a termék megnevezése, státusza, tételazonosítója, Biokontroll nevének és kódszámának a feltüntetése). Ezek figyelembevételével mutassa be a gazdaságban alkalmazott gyakorlatot, a szállítás módszerét, gépeit, felelőseit.

Tárolás, raktárnyilvántartás

14) Végeznek raktározást?
Nem történik raktározás.
Saját raktárban, kizárólag ökológiai, vagy azokhoz felhasználásra kerülő termékek raktározása történik.
Saját raktárban történik a raktározás, a szokványos termékektől elkülönítve. Az elkülönítés módjának leírása: …………………………………………………………………………….
Jelölje meg a gazdaságra érvényes megállapítást! Ha nem közvetlenül a tábláról értékesítik a betakarított terményt, lehetséges saját, bérelt, esetleg alvállalkozó raktárban való tárolás. Részletezni kell a raktározott termékek tárolásának, tételazonosításának, jelölésének, elkülönítésének módját.
15) Kérjük, írja le, milyen módon vezetik a raktárnyilvántartást!
Mutassa be a gazdaságban tárolt termékekre, vagy tételekre alkalmazott nyilvántartási gyakorlatot. A nyomonkövetést biztosító készletnyilvántartót szükséges vezetni termékenként és státuszonként külön lapon. Amennyiben ezzel azonos adattartalmú (pl. számítógépes) nyilvántartást használnak, az is elfogadható.
16) Milyen módszereket, anyagokat alkalmaz a raktári kártevők ellen?
A raktározás során csak az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett módszerek és készítmények alkalmazhatóak tisztításra, fertőtlenítésre és a kártevők ellen. Az elsődleges cél a megelőzés, a jól tisztítható, résmentes padozat, jól záró nyílászárók kialakítása. Engedélyezett a söprés, mosás, perzselés, meszelés, csapdázás (feromon, UV fény), a termény időszakos tisztítása, hűtve tárolása és szükség esetén jogszerűen használható készítmények, például a NÉBIH és a Biokontroll pozitív listáján található biocid készítmények alkalmazhatóak a vonatkozó előírások betartásával (üres raktár). Rágcsálók ellen hatásosak a mechanikus módszerek (egérfogó, ragasztó) és a raktáron kívül elhelyezett, zárt dobozos rágcsálóirtó. Írja le a gazdaságban alkalmazott gyakorlatot.

A tiltott anyagokkal történő szennyeződések elkerülése érdekében meghozott óvintézkedések az előállítási lánc különböző szintjein

17) Az ökológiai területekkel szomszédos szokványos művelésű táblák esetén milyen intézkedéseket hoz az elsodródás elkerülésére?
­Az ökológiai jogszabályok nem határoznak meg konkrét védőtávolságokat a szokványos és az ökológiai művelésű táblák elválasztására, a gazdálkodó felelőssége olyan intézkedések megtétele, hogy a terület és a termék ne szennyeződjön biogazdálkodásban tiltott anyagokkal. Ez teljesülhet a táblát természetesen elhatároló elemekkel (cserje- és erdősáv, csatornapart, széles dűlőút), a fizikai izoláció céljából telepített sávokkal, sövényekkel.
Ha ez nem kialakítható, akkor lehetséges a szomszédos szokványos termelővel kötött megállapodással, hogy az esetleges elsodródás megakadályozása céljából munkaműveleteik során nem kezelik a közvetlenül határos táblaszéleket, esetleg az érintkező terület szokványos szomszédhoz tartozó részét is a biogazdálkodó műveli az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett módszerekkel, készítményekkel.
Amennyiben ez sem megoldható, olyan puffersávot kell kijelölni a bioterületből, amit vagy nem takarítanak be, vagy a betakarítását elkülönítve végzik és az innen származó terményt igazolható módon szokványos tételként használják fel. Az elsodródás megakadályozása főleg az uralkodó szélirányból javasolt.
Ezek figyelembevételével mutassa be a gazdaságban alkalmazott gyakorlatot.
18) Milyen módon történik az elválasztás a szokványos növénytermesztéstől és anyagaitól?
Külön permetezőgép használata történik a két üzemegységben.
Külön vetőgép használata történik a két üzemegységben.
Külön kombájn használata történik a két üzemegységben.
A nem ellenőrzött táblákon is használt permetezőgép/vetőgép/kombájn alapos tisztításra kerül az ökológiai gazdálkodásban történő felhasználás előtt.
Az agrotechnikai műveleteket más végzi a gazdaságban.
Az agrotechnikai műveleteket a saját gazdaság végzi.
A növényvédelmet más végzi a gazdaságban.
A növényvédelmet a saját gazdaság végzi.
Jelölje meg a gazdaságra érvényes megállapításokat, értelemszerűen több válasz is adható. Bármilyen szokványos gazdasággal közös géphasználat esetén kiemelt figyelmet kell fordítani a használt eszközök állapotára, ellenőrzésére (vetőgép, permetezőgép, betakarító gép) és azok dokumentált tisztítására.
19) Értékesítés előtt tisztításra kerülnek-e a termékek?
A termékek tisztítása saját eszközökön történik, ennek leírása: ………………………………………………..
A termékek tisztítása másik biotermesztő gépein történik, ennek leírása: ………………………………………………..
A termékek tisztítása szokványos termékeket követően történik, ennek leírása: ………………………………………………..
Nem történik tisztítás.
Ha a gazdaságban a betakarítás után a terményeket még kezelik, az értékesítéshez előkészítik (tisztítás, szárítás, csomagolás), le kell írni ennek a technológiáját, milyen eljárásokat alkalmaznak és hogyan biztosítják a keveredés, szennyeződés kockázatának kiküszöbölését.
Jelölje meg a gazdaságra érvényes megállapításokat és részletezze az alkalmazott gyakorlatot, ahol szükséges.
20) Milyen intézkedéseket alkalmaznak a termékek szállítása során?
A biotermékek szállítása során gondoskodni kell róla, hogy minimális legyen a tiltott anyagokkal történő szennyeződés és a szokványos termékekkel való keveredés kockázata. A szokványos termékektől való elkülönített szállítás magában foglalja a jármű és a göngyölegek alapos tisztítását rakodás előtt. Ennek hatékonyságát ellenőrizni és szükség szerint dokumentálni kell. Ez a technológiai fegyelem betartásával, a megfelelő nyilvántartási rendszer kialakításával (tételazonosítás) és a termék útjának pontos dokumentálásával érhető el. A termék státuszának, azonosító adatainak jelölése és a Biokontroll nevének és kódszámának (HU-ÖKO-01) feltüntetése szükséges a szállítás kísérő okmányaiban.
Ezek figyelembevételével mutassa be a gazdaságban alkalmazott gyakorlatot.
21) Milyen intézkedéseket alkalmaznak a gépek tisztítása során?
Alapos mechanikai tisztítás szükséges a szokványos termékek tisztítása után. Ennek hatékonyságát ellenőrizni és szükség szerint dokumentálni kell. Ahol ezután is maradhat konvencionális termény a gépben, úgy annak „kimosatása” indokolt, azaz ilyen esetben a tisztításra szánt biotermék mennyiség elejének külön gyűjtése és konvencionális értékesítése lehetséges.
Ezek figyelembevételével mutassa be a gazdaságban alkalmazott gyakorlatot.

Egyéb szükséges információk

22) Milyen minőségbiztosítási rendszert alkalmaznak a gazdaságban?
Ha alkalmaznak valamilyen minőségügyi rendszert (Global GAP, ISO, HACCP stb.) a növénytermesztés folyamatainak szabályozására, ellenőrzésére, írja le annak jellemzőit és az ökológiai termelésre vonatkozó részeit.
23) Hogyan biztosítják a termékek nyomonkövetést az előállítási láncban?
A teljes termesztési és előállítási folyamat során biztosítani kell a bejövő és a kimenő anyagok (vetőmag, növényvédő szer, termésnövelő anyagok, termények) nyomonkövethetőségét a beszerzési bizonylatokkal (számla, szállítólevél, vetőmagcímke, tanúsítvány), naplókkal, készletnyilvántartással és az értékesítés dokumentumaival. Az ökológiai termékek jelölésének formai követelményei közé tartozik a termék státuszának (átállási/ökológiai) és a Biokontroll nevének és kódszámának (HU-ÖKO-01) a feltüntetése a terméken, a címkén és az árukísérő bizonylatokon. A kimenő bizonylaton egyedi tételazonosítóként a termelés évét szükséges ráírni.
Ezek figyelembe vételével mutassa be a gazdaságban alkalmazott gyakorlatot.
24) Milyen intézkedéseket hoznak GMO-val történő szennyezés elkerülésére?
A gazdaságba érkező, szokványos eredetű GMO kockázatos külföldi termesztésű vetőmagok (kukorica, szója, repce stb.) esetében gondoskodni kell a GMO mentességi igazolások beszerzéséről, vagy ennek hiányában saját vizsgálatok elvégeztetéséről. Ezek figyelembevételével mutassa be a gazdaságban alkalmazott gyakorlatot.
Siku Szabolcs
Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. munkatársa