,

A fajtaválasztás meghatározó az ökológiai gazdálkodásban ‒ burgonyánál is

A klímaváltozás és az ezzel járó szélsőséges természeti jelenségek, mint az aszály vagy a korábban ismeretlen, és egyre intenzívebb kártevők komoly kihívások elé állítják a termelőket. A kihívásokra folyamatosan keresni kell a válaszokat, az adható reakciók számát pedig korlátozza, ha bizonyos eljárások, mint a csávázás, vagy a szintetikus növényvédőszerek használata nem szerepel a gazda palettáján, mert fenntartható módon, magas tápértékű, egészséges terményt szeretne előállítani. Ennek egyik legkézenfekvőbb módja az ökológiai gazdálkodás, ahol a fajtaválasztásnak kiemelkedő jelentősége van.

Egyebek között ezért is nagy a különböző fajtabemutatók jelentősége. A gazdák itt ismerhetik meg, választhatják ki a termőterületükhöz, termelési elképzeléseikhez leginkább illeszkedő fajtákat. A legutóbbi Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozásra, valamint Fajta Bemutatóra június 26-án a NÉBIH Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomásán került sor.

Az eseményt Dr. Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnöke nyitotta meg az agrárminiszter képviseletében. Ismertette, hogy e haszonnövény csökkenő termőterületét a jelentősen megnőtt hozamok ellensúlyozzák. Ma a burgonyára hektáronként 26 tonna terméshozam jellemző, míg ez a kétezres években még csak 15 tonna volt. Felhívta a figyelmet a különböző vírusos, baktériumos vagy gombás betegségektől mentes, ezeknek ellenálló fajták választásának fontosságára. Kiemelte az ellenőrzött, jó minőségű, fémzárolt vetőburgonyák jelentőségét. A szakember külön rámutatott arra, hogy az ökológiai burgonyatermesztésben is jelentős perspektívák vannak, különösen most, amikor már folynak a szakmai egyeztetések a bioélelmiszerek hangsúlyosabb közétkeztetési szerepéről.

Az eseményen résztvevő Gyuricza Ferenc, a vetőburgonyát előállító EURO SOL Kft. cégvezetője több hő- és stressztűrő fajtáról is beszámolt, amelyek közül a sárga héjúak (pl. Otolia, a Karelia, Taormina) kifejezetten jól vizsgáztak az ökológiai termesztésben.