Agrotechnikával a fuzárium megelőzésére

Bár első pillanatra nem agrotechnikai kérdés, mégis a fajtaproblémával kezdem az elemzést. Nem véletlenül, hiszen ez az összes további munka hatását és eredményességét nagymértékben befolyásolja. read more →

Szlovák fuzárium-mérési eredmények ökológiai és konvencionális őszi búzában

Az ökológiai és egyéb keretek között gazdálkodóknak a termelés során rengeteg élelmiszerminőségi kérdést kell megoldania. Számos fuzárium gombafaj különböző mikotoxint termel, beleértve a trichotecének csoportjába tartozó deoxinivalenolt és nivalenolt, vagy egy másik csoportba tartozó zearalenont. A mikotoxin teljes eltávolítása a szennyeződött áruból még nem lehetséges. read more →

Az ökológiai és a szokványos gazdálkodás hatása az élelmiszerek és takarmányok mikotoxin szintjére

A mikotoxinokat (gombatoxinokat) a szántóföldi növényeinket megfertőző és azokon élő gomba­fajok termelik. A takarmányban lévő mikotoxinok megjelenhetnek a tejben, a tojásban és más állati termékekben is. A kérdés az, hogy léteznek-e olyan, a gombás megbetegedésekre való hajlamot és a mikotoxin termelést fokozó tényezők, amelyek jellemzőek az ökológiai és/vagy a szokványos gazdálkodási rendszerekre. (Fotó: Fusarium fertőzés tüneteit.. read more →

Az őszi búza fuzáriumos kalászfertőzés elleni védelme

Az őszi búza fuzáriumos betegsége (kalászfuzáriózis) gyakori és az emberre, állatokra káros anyagcseretermékek megjelenése miatt jelentős gombák okozta betegség. A védekezésben a gyógy- és aromanövényekből származó illóolajok lehetséges megoldást jelentenek a szintetikus úton előállított gombaölő szerek kiváltására. read more →

Bioban nem volt fuzárium-toxin

Legtöbben összekeverték a reform élelmiszereket a biotermékekkel, pedig míg az előző egy nehezen körülhatárolható, pontosan nem definiálható piaci „termékcsoport”, addig a biotermelésre két, az EU-ban kötelezően alkalmazandó jogszabály vonatkozik, és semmi köze a kettőnek egymáshoz. A hírek valójában „reform” termékekről (teljes kiőrlés, müzli) szóltak, nem biotermékekről! Utánanéztünk és meggyőződtünk arról, hogy a hírekben említett (szennyezett).. read more →

Fuzárium – időzített bomba?

A búza és az egyéb gabonafélék fuzáriumfertőzöttsége komoly gondot okoz a mezőgazdaságnak az utóbbi évtizedekben. A fuzáriumgombák által termelt mykotoxinok mind az emberre mind a haszonállatokra veszélyesek. Egyes vélemények szerint a biotermelésben a fuzáriumfertőzöttség a szintetikus gombaölőszerek használatának hiánya miatt nagyobb mint a konvencionális termelésben azaz a bioevő lecserélte a permetezőszer maradványokat a mykotoxinokra. read more →