Glifozát nélkül a nők és gyermekek védelméért

A Nőgyógyászat és Szülészet Nemzetközi Szövetsége (The International Federation of Gynecology and Obstetrics, FIGO) július végén a világ leggyakrabban használt herbicidjének, a glifozátnak a világszintű betiltására szólított fel a nők és gyermekek egészségének védelme érdekében.

A FIGO a női egészség globális szószólója, hivatalos kapcsolatban áll a Világegészségügyi Szervezettel (World Health Organization, WHO), továbbá tanácsadói státusza van az ENSZ-ben is.

Az egészségügyi világszervezetek sorában a FIGO az egyik első, aki a glifozát világszintű kivonására szólít fel. Az elmúlt tizenöt évben a bizonyítékok egyre növekvő száma igazolta a környezetnek az egészségre gyakorolt szerepét. A tudósok vizsgálják a rákos megbetegedések megnövekedett számát, az idegrendszeri fejlődési rendellenességeket, a terhességek kimenetelét, a születési rendellenességeket és a kapott eredmények egyértelműen igazolják a kemikáliák emberi egészségre gyakorolt hatásait. A terhes nők szervezetébe bekerülő különféle vegyi anyagok átjuthatnak a méhlepényen és a metil-higanyhoz hasonlóan felhalmozódhatnak a magzatban és hosszantartó következményeket idézhetnek elő.

A glifozátot 1961-ben szabadalmaztatták, ma már a növényvédelemben a világon a legelterjedtebb gyomirtó szer. Az elmúlt évtizedben világszinten hatmilliárd kilogrammot használtak fel a szerből, hatékonyságnövelés céljából általában más kemikáliákkal együtt alkalmazzák. Az élelmiszerláncban való jelenléte miatt a glifozátnak való kitettség lehet közvetlen vagy közvetett. Mezőgazdaságban történő felhasználása révén jelenléte ma már élelmiszerekben és vizekben is kimutatható.

Világszinten kutatásokat folytatnak a szer humán egészségre gyakorolt potenciális hatásának megértésével kapcsolatban, megítélése a mai napig változó.

1985-ben az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (Environmental Protection Agency, EPA) a glifozátot C osztályú karcinogénnek, azaz rákkeltőnek nyilvánította. A C osztály szerint feltételezhető bizonyítékok vannak a szer rákkeltő hatására.

1991-ben az EPA megváltoztatta az osztályozást, a glifozátot az E osztályba sorolta, mely szerint bizonyítható, hogy a szer emberi szervezetre nem fejt ki rákkeltő hatást.

2015-ben a Nemzetközi Rákkutató Intézet (International Agency for Research on Cancer, IARC) a glifozátot a 2A kategóriába sorolta, mint az emberi szervezetre feltételezhetően rákkeltő hatású anyagot. Ugyanebben az évben az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (European Food Safety Authority) kiadott egy jelentést, mely megállapította, hogy a glifozát feltételezhetően nem jelent karcinogén kockázatot az emberekre nézve és egy új biztonsági határértéket javasoltak, mely szűkítené az élelmiszerekben található glifozát szermaradványok ellenőrzését.

A FIGO azonban az elővigyázatosság elvére hivatkozik, mely azt jelenti, hogy amikor egy tevékenység veszélyt jelent az emberi egészségre vagy a környezetre, akkor óvintézkedéseket kell tenni, még akkor is, ha tudományos szempontból nem áll fenn teljeskörű ok-okozati összefüggés egy adott anyag emberi szervezetre és környezetre gyakorolt hatása tekintetében. Az elővigyázatosság elve úgymond társadalmi felelősség és csak akkor enyhíthető, ha további tudományos eredmények megbízható bizonyítékokat szolgáltatnak arra, hogy az adott anyagok nem okoznak károsodást. Egyes jogrendszerekben, mint például az Európai Unió szabályozása, az elővigyázatosság elvének alkalmazását törvényben előírt követelménnyé tették.

Forrás: https://sustainablepulse.com
(Biokultúra 2019/4-5)