Hogyan kerüljük el a GMO élelmiszereket?

10 GMO-val legszennyezettebb élelmiszer

Egyre több ember számára fontos, hogy természetes módon őrizze meg, vagy állítsa helyre egészségét és ezzel együtt a fogyasztók próbálják elkerülni a génmódosított élelmiszereket. Az ökológiai jelölés nem mindenkinek elegendő és sajnos néhány laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy néha az ökológiai jelöléssel ellátott élelmiszerek is szennyeződhetnek génmódosított szervezetekkel. (Cikkünk egy USA helyzetét elemző írás alapján készült. )

A nem túl távoli jövőben valószínűleg eljutunk odáig, hogy törvényben írják elő a GMO-t tartalmazó élelmiszerek jelölését, ezzel biztosítva a fogyasztók védelmét, azonban amíg a Monsanto befolyásolja a kormányt, ez még várat magára.

A génmódosított élelmiszerek elkerülésének legjobb módja, ha a fogyasztó tisztában van vele, mely élelmiszerek génmódosítottak és melyek nem. Fontos, hogy megértsék, mi a különbség a heirloom, a hibrid és a génmódosított növények között. A heirloom növények esetében egy kedvező tulajdonságokkal rendelkező zöldség vagy gyümölcs magját gyűjtjük be. Ilyenkor nem válogatunk, hogy melyik növény magvait fogjuk vissza és a magok nem manipuláltak. A növények beporzása szabadon történik, fejlődésük, érésük teljesen természetes módon megy végbe.

Az emberek gyakran összemossák a hibrid és a GMO fogalmát, amikor a GMO-k mellett érvelnek. Bár mindkettő esetében genetikai szinten változnak a növények, a hibrideknél ez nem úgy történik, mint a GMO-knál. Hibridizációnál két, valamilyen domináns kedvező tulajdonságot hordozó növény keresztbeporzása történik és ennek eredményeként az utód mindkettő kedvező tulajdonságával rendelkezik. A mag nélküli dinnye a hibrid növények egy jó példája. Sok ember kerüli a mag nélküli dinnyét, mert azt gondolja, hogy az egy génmódosított növény, pedig nem az, hanem hibrid. Leginkább azért nem érdemes ezt fogyasztani, mert kevésbé ízletes, mint a hagyományos dinnye és valószínűleg kevesebb tápanyagot tartalmaz.

Egy másik példa a fogalmak keveredésére a burgonya. Sok fogyasztó tapasztalta, hogy a burgonya nem csírázik ki. Korábban a burgonya, ha nem fogyasztották el időben, kicsírázott. A szokványos, zöldségesnél vásárolt burgonya már nem csírázik ki, de ez nem azért van, mert génmódosított, hanem azért, mert vegyszerekkel kezelték. A nem tudatos fogyasztók számára ezek az élettelen burgonyák tökéletesen megfelelnek, hiszen sokáig elállnak a polcon.

10 GMO-val legszennyezettebb élelmiszer10 GMO-val legszennyezettebb élelmiszer

Génmódosított élelmiszerek

A répafélék, a kukorica, a gyapot, a hawaii papaya, a szója, a rizs, a repce, a lucerna, az élesztő (a borászatban használt), a tej (RBGH) mind génmódosított élelmiszerek, melyeket emberi fogyasztásra alkalmasnak ítéltek, ezeket termelik és értékesítik is a fogyasztóknak (elsősorban az USÁ-ban).

A világon termesztett gyapotnak több mint fele génmódosított. A gyapotból nemcsak ruhát, hanem olajat is készítenek, amit gyakran használnak az élelmiszeriparban. Jóváhagyták a génmódosított rizst is, de ennek használata még nem terjedt el széles körben. Hawaii-on nemrég betiltották a GMO-kat, de kivételt tettek a papayával. Már kifejlesztették a génmódosított búzát is, azonban emberi fogyasztásra még nem hagyták jóvá. Sajnos előfordult, hogy génmódosított vetőmaggal szennyeződtek a kereskedelmi céllal termesztett búza termőterületei (az USÁ-ban), így előfordulhat, hogy az ottani fogyasztók már találkozhattak vele.

Vannak olyan génmódosított növények is, amelyeket bár emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánítottak, nincsenek kereskedelmi forgalomban (vagy csak nagyon ritkán), ilyenek a tök, a cukkíni, a paradicsom és a burgonya.

Egyéb jóváhagyásra váró GMO élelmiszer mellett a rizs, a lazac, a banán, a nem barnuló alma és a lila paradicsom lehet, hogy nemsokára az élelmiszerüzletek polcaira kerül.

Hogyan kerülhetőek el a GMO élelmiszerek?

Ha nem szeretnénk génmódosított élelmiszert fogyasztani, a legegyszerűbb, ha teljes értékű, feldolgozatlan, ökológiai élelmiszert vásárolunk.

Ha az ökológiai nem elérhető, tudni kell, mely élelmiszerek lehetnek nagy valószínűséggel génmódosítottak, ezek a szója, a csemegekukorica, a lucerna és a hawaii papaya. Csomagolt élelmiszerek vásárlásakor szintén fontos a lehetséges génmódosított összetevők ismerete. Amennyiben nincs GMO-mentességre utaló jelölés a terméken, érdemes kerülni a kukoricát, a tejtermékeket, a szóját, a repceolajat, a répacukrot, és a szokványos húsokat. A szokványos nagyüzemi gazdaságokban az állatokat génmódosított takarmányokkal etetik, és ezek közt sok olyan is van, amit emberi fogyasztás céljára nem hagytak jóvá.

A GMO-k biztos elkerülése érdekében mindenképpen ügyelni kell arra, még ökológiai élelmiszer vásárlása esetén is, hogy ha szójáról, kukoricáról, búzáról, répacukorról van szó, ismerjük a gyártót és megbízzunk benne. Egy neves vállalat, amelyik törődik a vásárlók egészségével és biztosítja számukra a szabad választás jogát, az rendszeresen vizsgáltatja a termékeit. A GMO szennyezettség nagyon komoly probléma, egyre nehezebb lesz úgy élelmiszert termelni, hogy a génmódosított vetőmagok ne szennyezzék a többi növényt és ne terjedjenek.

Fordította: Nagy Judit
Forrás: www.organiclifestylemagazine.com
(Biokultúra 2015/2)