Hogyan tudunk javítani a talaj vízmegtartó képességén?

A gazdálkodás sikerességét alapvetően meghatározza a rendelkezésre álló termőtalajjal. Az egyre gyakoribb időjárási szélsőségek folyamatosan kihívást jelentenek a növénytermesztés számára, ezért érdemes a talajélet szempontjából körültekintően, hosszú távra előre tekintve gazdálkodni.

A talaj agyagtartalma például befolyásolja vízmegtartó képességét és a talaj tömörödésére is jelentős hatással van. Egy mezőgazdasági terület talajadottságai eltérők lehetnek akár egy táblán belül is, a termelőnek mégis mindent meg kell tennie, hogy a növényállomány megfelelő víz- és tápanyagellátáshoz jusson. Ideális esetben a talajrészecskék keveréke biztosítja ezt az állapotot, ám a szárazabb területeken nehéz megtartani a talaj nedvességtartalmát, még agyagrészecskék jelenlétében is. Amikor a talajban tárolt felvehető vízkészlet felére csökken, a növények hervadni kezdenek – ezt pedig el kell kerülni.

Az agyagtartalom mellett a talaj szervesanyag tartalma is fontos szerepet játszik a vízmegtartás szempontjából. Azokon a területeken, ahol intenzív talajhasználat mellett szintetikus műtrágyákkal próbálják pótolni a növények számára szükséges tápanyagokat, a talaj szervesanyag tartalma 0,5%-ra is lecsökkenhet. Ezzel szemben az ideális szervesanyag tartalom meghaladja a 3%-ot.

A szervesanyag segít megkötni és a növények számára hozzáférhető formában tárolni a vizet, így azok akár öntözés nélkül, a természetes csapadékmennyiséget beosztva is képesek megfelelő mértékben fejlődni. Az ökológiai gazdák egyik legfontosabb eszköze a zöldtrágyázás, illetve a szervesanyagok, komposztanyagok talajba forgatása. Az egészséges talaj és a hosszútávon fenntartható mezőgazdasági termelés érdekében ezért érdemes tehát odafigyelni a talaj szervesanyagtartalmára is!

Forrás: www.theguardian.com
(Biokultúra 2017/6)