A „Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR)” védjegyet az Agrárminisztérium jegyezte be 2002-ben. A védjegy mögött álló filozófia az, hogy a történelem, hagyomány és a helyi tudás alkotta értékeket megőrizzük és támogassuk. A HÍR védjegyes termékek mindegyike legalább kétgenerációs (50 éves) történeti múlttal rendelkezik, hagyományos módon készül, és szorosan kötődik egy adott tájegységhez.

Eddig 216 vállalkozás érdemelte ki az elismerést. Ezek a különleges termékek már az Ágazati Értéktár szerves részét alkotják, és szép számban szerepelnek a települési, vármegyei és a Magyar Értéktárban is. Ráadásul 20 földrajzi árujelző, mint például a Jászsági nyári szarvasgomba, Lajta Sajt vagy Tuzséri alma, már uniós oltalmat élvez, ezzel európai ismertséget szerezve. A HÍR védjegyesek listája itt található: https://gi.kormany.hu/hir-vedjegyhasznalok-klubja A nyertes pályázók a HÍR Védjegyesek Klubja tagjává válnak! A tagok segítséget kapnak a HÍR védjegy használatával kapcsolatban és a földrajzi árujelzők oltalma iránti kérelmük benyújtásában.

Ha Ön is szeretne csatlakozni a HÍR Védjegyesek Klubjához, ne hagyja ki a lehetőséget! A HÍR Védjegy Bíráló Bizottság tavaszi ülésére 2024. március 14-ig lehet benyújtani a pályázatokat.

Részletekért és a pályázati dokumentációért kattintson a következő linkre: https://gi.kormany.hu/hir-palyazati-felhivas

Az IFOAM Organics Europe, az európai ökológiai mozgalom ernyőszervezete, november utolsó napjaiban megjelent közleményében sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az Európai Parlament nem tudott megállapodni a peszticidek csökkentéséről szóló rendeletről.

„Szégyenletes, hogy az Európai Parlament felhígítja és elutasítja a növényvédő szerek csökkentéséről szóló rendeletet. Azok a politikusok, akik azt állítják, hogy a gazdákat védelmezik azzal, hogy megtagadják a szintetikus növényvédő szerek csökkentését, becsapják magukat és egyben a közvéleményt is. A politikai döntéshozók részéről a peszticidek csökkentésére irányuló politikai akarat hiánya még nyilvánvalóbbá teszi, hogy az ökológiai gazdálkodás fejlesztése a legjobb módja annak, hogy megvédjük az emberek egészségét és a természetet a mérgező növényvédő szerekkel szemben” – mondta Eric Gall, az IFOAM Organics Europe igazgatóhelyettese.

A szintetikus peszticidek széles körű használata jelentős terhet jelent az európai polgárok, és különösen a gazdálkodók egészségére nézve. A szintetikus növényvédő szerek a fő okai az európai vidéki területeken tapasztalt madár- és rovarpusztulásnak és nagyrészt felelősek vizeink mérgező anyagokkal való szennyezéséért. Az ökológiai gazdálkodás a bizonyítéka annak, hogy szintetikus növényvédő szerek használata nélkül is lehet megfelelő minőségű élelmiszert előállítani. A növény-egészségügy ökológiai megközelítése többnyire megelőző és közvetett agronómiai intézkedéseken, például a kártevők és betegségek kezelésére szolgáló vetésforgókon alapul, amelyek szükség esetén kiegészíthetők bizonyos növények esetében környezetbarát, ökológiai megoldásokkal, például természetes anyagokkal, amelyek többsége könnyen lebomlik a környezetben.

Forrás: IFOAM Organics Europe

A Steigler Pincészet 2019-es megalapítása óta sikert sikerre halmoz az organikusan termelt boraival, amikkel rendszerint nemzetközi versenyeken öregbítik a Soproni borvidék hírnevét. Az idei Berliner Wine Trophy megmérettetésről ismét aranyérmet hoztak el a borászat kékfrankosával. Olvass tovább

A biobúza termesztés sikeresen csak agrotechnikával nem oldható meg. Ehhez az eddig is szükséges agrotechnikai szabályok, a bioművelés fogásainak ismerete átlagos években elegendő, de járványok, extrém időjárási feltételek mellett már nem, és sokkal jobban oda kell figyelni a termőréteg vízátjárhatóságára, az új és hatékonyabb tápanyag visszapótlásra, valamint a növényvédelemben használható különböző mikrobiológiai termékekre, legyenek azok gombaölő, vagy rovarölő hatásúak. De egyik sem válthatja ki a fajta szerepét, amelynek igen sokoldalú kisugárzása van a teljes termelési folyamatra, meghatározza az agrotechnikát, növényvédelmet és a tápanyagutánpótlás minőségét is. Ezért a biotermesztést igen fontos szakmai kihívásnak tekintem, mert sok olyan megoldás innovatív alkalmazására van szükség, amelyek eddig a hagyományos művelésben kevesebb helyet kaptak, de jelentőségük ott is nő. Olvass tovább

2023 augusztusában a cikk írásakor a megyei almatermesztők már elkezdték a korai fajták betakarítását Ez érvényes mind a hagyományos és az ökológiai termesztőkre egyaránt. Mint termelő, és mint Biokontroll ellenőr a megyei ökológiai almatermesztés jelenlegi helyzetéről az alábbi tapasztalatokat tudom elmondani. Olvass tovább

Vásárolj magyar vállalkozóktól, magyar családokat támogatsz vele! – hangzik a NEXUS KÖZ-ÉRT Vásárlói és Vállalkozói Közösség szlogenje. A kezdeményezés megálmodójával és a Nexus TV műsorigazgatójával, Juhász János Zoltánnal beszélgettem.

Olvass tovább

A gyümölcstermesztésben is sok problémát okoz a termés mennyiséget, minőséget és ezáltal a jövedelmezőséget csökkentő különböző kórokozó gombák megjelenése. Az European Green Deal – Farm to Fork – „termelőtől a fogyasztóig” stratégiája előírta a kémiai alapú peszticidek 50%-os csökkentését, valamint a bio művelésű területek 25%-os növelését Magyarországon 2030-ig, ugyanis cél az organikus gazdálkodás arányának növelése, a fogyasztói igényeknek megfelelően. Ezzel csökkenthető a növényvédőszer maradvány kockázata és a környezeti szennyezés is. Olvass tovább

Nagy Roland az imrehegyi hegyközségben egyre nagyobb piacot nyer gyümölcsével. A különösen gondos növényvédelmet igénylő kertészeti kultúrák közt is jellemzően sok gondoskodást, hatékony készítményeket igénylő szőlő egyelőre viszonylag ritkán szerepel a bio-növénytermesztés hírei között. Kevés a tapasztalat és sok a kihívás, sokat számítanak a termőhelyi adottságok és persze az adott év időjárása, a talajadottságok és a környező kultúrák hatása. Ám a keceli kistérségben található Imrehegy mellett bioszőlőt is termesztő Nagy Roland úgy véli, a döntő a gazda körültekintő, megelőző jellegű és elszánt hozzáállása, tapasztalata és bátorsága. Olvass tovább

Az olasz parlamenti képviselők megszavazták a termesztett hús vagy állati takarmány előállítását, értékesítését és importját tiltó törvényt, amit a jobboldali kormány az olasz hagyományok melletti kiállásnak, a tradíciók védelmének tekint. „Olaszország a világ első olyan országa, amely a szintetikus élelmiszerek társadalmi és gazdasági kockázataival szemben biztonságban van” – mondta Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter. Olvass tovább