Bio kisokos

Válaszúton

A jelenlegi koronavírus járványt várhatóan és előre megjósolhatóan újabb világjárványok követik majd a közeli jövőben. A mezőgazdaság érintettsége ebben a problémakörben vitán felül áll. A mezőgazdasági termelés érdekében kiirtott erdők, lecsapolt mocsarak, a városok és az ipartelepek terjeszkedése érdekében beépített területek mind az egészségünket védő rendszereink tönkretételét jelentik, globális mértékben minden órában negyven-ötven hektárnyi méretűt […]

A biovilág hírei

Magas hozam elérése rosszabb minőségű talajokon

A FarmingUK internetes oldalon megjelent hírek szerint a Nottinghami Egyetem és a Sanghaji Csiaotung Egyetem (Shanghai Jiao Tong University) kutatói felfedezték a növényekben található úgynevezett etilén jelzést, mely a kemény talajokban a gyökerek növekedését megállítja. A kutatás eredményei szerint ez a jelzés „kikapcsolható”, melyet követően a növények gyökerei képesek lesznek áttörni a kemény talajokon is.

A biovilág hírei

Nyilvános az új KAP agroökológiai feltételeinek listája

Az Európai Bizottság (EB) január 14-én nyilvánosságra hozta az Európai Unió új közös agrárpolitikájának (KAP) egyik legfontosabb újítását, az agroökológiai feltételek listáját, vagy más szóval az úgynevezett eco-scheme-k listáját. Az eco-scheme lényege, hogy a jövőben a közvetlen kifizetések 20%-át valamilyen többlet környezetvédelmi kötelezettség, eco-scheme teljesítéséhez kötik majd.

A biovilág hírei

Veszélyben a magyar talajok, de még menthetőek

A talajok termőképességének megóvása és a talajdegradáció csökkentése céljából megalakult Magyar Talajbaktérium-Gyártók és -Forgalmazók Szakmai Szövetsége a veszélyben lévő hazai talajok megóvására hívja fel a figyelmet. Hazánk területének 80-85 százalékát mezőgazdasági művelésre alkalmas talajok fedik, művelés alatt az ország területének közel fele áll. Mára sajnos elmondható, hogy az ország területének több mint negyedén a szántóföldi […]

A biovilág hírei

Növényvédő hagymakivonat

Az Európai Bizottság jóváhagyta a hagymakivonat úgynevezett egyszerű anyagként való felhasználását. Az említett rendelet ez év január végén jelent meg, mint a Bizottság (EU) 2021/81 végrehajtási rendelete az Allium cepa L. hagymakivonat egyszerű anyagnak a növényvédő szerek forgalomba hozataláról szóló 1107/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti jóváhagyásáról.

A biovilág hírei

Ökológiai gazdálkodás a világban

A legfrissebb adatok szerint az ökológiai gazdálkodás tekintetében a 2019-es esztendő egy újabb kedvező évnek bizonyult. A legfrissebb FIBL felmérésben résztvevő 187 ország 2019-es év végi adatai alapján az ökológiai művelés alatt álló területek mérete és az ökológiai termékek kiskereskedelmi eladása is tovább növekedett és minden eddiginél magasabb csúcsokat ért el.

A biovilág hírei

A búzanemesítés kihívásai a szupergyomokkal szemben

A farminguk.com internetes portálon egy nemrégiben idézett tanulmány rávilágít arra az érdekes jelenségre, hogy a herbicidek megjelenése óta kultúrnövényeink ellenállóképessége nemhogy erősödött, de jelentősen csökkent. A világ leghosszabb tartamkísérletét az angol Rothamsted kutatóintézet végezte el, melyet Broadbalk őszibúza-kísérletként ismerünk.

A biovilág hírei