Bio kisokos

Uniós Ökológiai Díjak

Díjak az ökológiai értéklánc kiváló szereplőinek elismerésére, első ízben 2022-ben Az ökológiai előállítást elismerő díjverseny keretében hét kategóriában nyolc díj kerül kiosztásra. A díjakkal az ökológiai értéklánc azon kiemelkedő szereplőit ismerik el, amelyek kiváló, innovatív, fenntartható és inspiráló projektjeikkel valódi hozzáadott értéket teremtenek a fogyasztók és a társadalom számára: kategória: A legjobb női és a […]

A biovilág hírei

Ne legyen kiskapu az új GMO-knak!

Továbbra is szigorúan szabályozni és jelölni kell az „új” génmódosított élelmiszereket! A vegyipari és vetőmagipari óriáscégek „új” génmódosított szervezeteket („új GMO-kat”) akarnak piacra dobni, úgy kényszerítve ránk őket, hogy még csak ne is tudhassunk arról, hogy génmódosított élelmiszereket fogyasztunk. Ezek az óriáscégek évek óta lobbiznak az Európai Bizottságnál, hogy az „új GMO-kat” kivonják az európai […]

Tájékoztatók

Az arbuszkuláris mikorrhiza gombák szerepe az ökológiai gazdálkodásban

Az ökológiai gazdálkodást gyakran emlegetik a szokványos gazdálkodás magasabb szintű alternatívájaként. A gyakorlatban az ökológiai és a szokványos gazdálkodás két lényeges szempontból különbözik: egyrészt az ökológiai gazdaságokban a feldolgozott, könnyen oldható műtrágyákat pillangós növényekkel, illetve kevésbé feldolgozott, nehezen oldható trágyázó szerekkel helyettesítik, másrészt a szokványos gazdaságokban engedélyezett kémiai növényvédő szerek helyett az ökológiai gazdaságokban ezek […]

Érvek a bio mellett

Az ökológiai nemesítés és fajtahasználat helyzete és feltételei

Az ökológiai szemlélet a gazdálkodás, növénytermesztés minden szegmensére kiterjed, népszerűségének növekedésével párhuzamosan jelent meg az igény az ökológiai előállítású fajták használatára és az ökológiai nemesítésre is. Az ágazat minden részéhez hasonlóan az ökológiai nemesítés is tanúsítható, hazánkban az ellenőrzésre és tanúsításra a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-nek van kidolgozott eljárásrendje, amit 2005-ben készítettek intézetünk szakmai támogatásával. […]

Növénytermesztés

Mi lesz a jövőben a hús?

Manapság egyre több szó esik a világ húsfogyasztásának jövőbeni várható alakulásáról. Az elmúlt húsz év adatai alapján a húsfogyasztás több mint a kétszeresére növekedett és egyes előrejelzések szerint még további jelentős növekedés várható. Ez azt jelenti, hogy globálisan azzal a kihívással kell szembenéznünk, hogy elegendő fehérjét kell termelnünk a Föld közössége táplálásának biztosításához. Az esetleges […]

A biovilág hírei

Egyre egészségesebb étrendet követnek a magyarok

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján megállapítható, hogy a magyar lakosság étkezési szokásai egyre inkább az egészséges táplálkozás irányába mozdulnak el. Az elmúlt tíz évben a zöldségek, gyümölcsök és tejtermékek iránti fogyasztói kereslet jelentősen megemelkedett. Számadatokkal kifejezve: egy átlagos magyar fogyasztó 2010-ben évi 37,8 kilogramm gyümölcsöt és 48,1 kilogramm zöldséget fogyasztott. 2020-ra ez a mennyiség […]

A biovilág hírei

Lehet-e bio a só?

Az EU Bizottság már jó ideje foglalkozik a só ökológiai tanúsításának kérdésével. Az ökológiai szabályozás keretein belül a só jelenleg nem mezőgazdasági eredetű összetevőnek számít, ez azt jelenti, hogy nem lehet tanúsítani. Kivételt csak azok az esetek jelentenek, ha a só tanúsított ökológiai összetevőket, például bio gyógynövénysót tartalmaz. Mivel azonban egy nagyon fontos összetevőről van […]

A biovilág hírei

Elismerésben részesült a magyar agrármérnök

Az Egyetem Diplomaátadó Ünnepségén a hazai agro-bio­diver­zitás megőrzéséért végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Gyulai Ferenc, az MTA doktora, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) professor emeritusa, az agro-biodiverzitás történeti forrásainak kutatója és oktatója, itthon és nemzetközileg is kimagasló érdemeket szerzett agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök kapta, az immár hetedik alkalommal odaítélt Jánossy Andor-díjat.

A biovilág hírei

Új szerves trágyakészítmény a hazai piacon

A dél-alföldi Gyulán működő Körös-Maros Biofarm Kft., Magyarország egyik legnagyobb biotej-termelő gazdasága egy új szerves trágyakészítményt fejlesztett ki, melynek lényege a hosszan elnyúló tápanyag-felszívódás. A három éven át tartó, mintegy 135 millió Ft költségvetésű, európai uniós támogatásban is részesült kutatás-fejlesztési projekt a Szegedi Biológiai Kutatóintézet és a kecskeméti Agrogeo Kft. szakembereinek együttműködésével zajlott.

A biovilág hírei