Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az alábbi időpontokban és helyszíneken tart tájékoztató fórumot az új közös agrárpolitika (KAP) és az Agrár Ökológiai Program (AÖP) témakörében.

Érdemes ellátogatni az események valamelyikére, hogy pontos képet kapjanak a változásokról, illetve maximálisan ki tudják használni a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Dátum Időpont Vármegye Helyszín
2023. február 20. 10.00 Békés Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Auditórium terem (5820 Mezőhegyes, Kozma Ferenc utca 23.)
2023. február 20. 16.00 Békés IKSZT Közösségi Ház (5540 Szarvas, Ezüst szőlő dűlő 411.)
2023. február 21. 17.00 Zala Makovecz Faluház (8788 Zalaszentlászló, Kossuth Lajos utca 19.)
2023. február 21. 14.00 Baranya Baranya Megyei Kormányhivatal (Díszterem 7621 Pécs, Kossuth tér 1.)
2023. február 24. 16.00 Tolna Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar épülete, 52. előadó (7100 Szekszárd, Rákóczi u. 1.)
2023. február 28. 10.00 Baranya Mohács Városháza- Díszterem (7700 Mohács, Széchenyi tér 1.)
2023. március 1. 16.00 Békés Vésztő
2023. március 2. 14.00 Tolna Tamási
2023. március 30. 17.00 Békés Biharugra

Továbbra is szigorúan szabályozni és jelölni kell az „új” génmódosított élelmiszereket!

A vegyipari és vetőmagipari óriáscégek „új” génmódosított szervezeteket („új GMO-kat”) akarnak piacra dobni, úgy kényszerítve ránk őket, hogy még csak ne is tudhassunk arról, hogy génmódosított élelmiszereket fogyasztunk.


Ezek az óriáscégek évek óta lobbiznak az Európai Bizottságnál, hogy az „új GMO-kat” kivonják az európai GMO-szabályozás hatálya alól: megalapozatlan állításokat tesznek e termékek állítólagos fenntarthatóságáról, valamint arról, hogy azok csökkentik a növényvédőszer-felhasználást, és hogy szerepük lehet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is. Mindeközben ezen óriáscégek szabadalommal rendelkeznek az új génmódosítási technikákkal előállított vetőmagokra, és tényleges motivációjuk továbbra is az, hogy még jobban növeljék saját profitjukat. Az tehát, hogy így az agrobiznisz kezébe került a vetőmagjaink feletti ellenőrzés, súlyosan veszélyezteti a gazdák vetőmag-önrendelkezését és a mezőgazdasági biodiverzitást.

Most az Európai Bizottság azt tervezi, hogy kivonja az „új GMO-kat” – amelyeket ők „új génkezelési technikáknak” neveznek – a meglévő uniós GMO-szabályozás hatálya alól. A jelenlegi szabályok szerint a régi és az új GMO-knak egyaránt át kell esniük egy uniós engedélyezési folyamaton, amely magába foglalja a környezeti és az egészségügyi hatások vizsgálatát, átláthatóságot biztosít a termelők és a gazdák számára, és előírja a génmódosított termékek jelölési kötelezettségét a fogyasztók tájékoztatása érdekében. Az „új GMO-k” kivonása az európai GMO-szabályozás alól megakadályozná a gazdákat, élelmiszer-termelőket, kereskedőket és fogyasztókat abban, hogy a GMO-mentes termékeket válasszák. Jogunk van hozzá, hogy eldöntsük, mit eszünk, és mit akarunk termelni földjeinken!

Ha az Európai Unió zöld utat biztosítana az „új GMO-knak”, az a fejlődő országoknak azt jelezné, hogy már az EU sem áll ellen a géntechnológiai iparnak, aminek következtében valószínűleg rövid időn belül a fejlődő országokban is teret hódítanának az „új GMO-k”, ellehetetlenítve ezen országok élelem-önrendelkezését.

 • Az „új GMO-kat” és mindenféle génmódosított szervezetet az elővigyázatosság elvének megfelelően szabályozni kell. Minden génmódosított szervezetet szigorú biztonsági hatásvizsgálatnak kell alávetni, és jelölni kell a termékeken, hogy azok génmódosítottak, így biztosítva az átláthatóságot a fogyasztók és a gazdák számára az ellátási lánc teljes egészében.
 • Még több kutatást kell végezni az „új GMO-k” környezeti, ökológiai, egészségügyi kockázataival, a gazdákat és az élelmiszer-rendszert érintő társadalmi-gazdasági hatásaival, továbbá az új génmódosítási technikákkal előállított szervezetek kimutathatóságával
 • A Kormány és az EU döntéshozói támogassák a már bizonyított, fenntartható és az éghajlatváltozással szemben ellenálló mezőgazdasági módszereket – mint például az agroökológiai technikákat és az ökológiai gazdálkodást –, és védjék meg a fajtanemesítők szabadságát, hogy úgy tudjanak tevékenykedni, hogy ne korlátozzák őket az „új génmódosítási technikákkal” előállított vetőmagokra vonatkozó szabadalmak.

Fő követelésünk: azt kérjük a kormánytól, az agrárminisztertől és az európai uniós döntéshozóktól, hogy határozottan álljanak ellen minden olyan próbálkozásnak, amelyek ki akarnák vonni az „új GMO-kat” a jelenlegi európai GMO-szabályozás hatálya alól, és tartsák fenn a biztonsági hatásvizsgálati, átláthatósági és jelölési kötelezettséget minden génmódosított szervezetre, garantálva ezáltal élelmünk biztonságosságát, a természet és a környezet védelmét, valamint a választás szabadságát.

Írd alá a petíciót!

Alvállalkozásnak számít minden olyan tevékenység, mely befolyásolhatja a termék ökológiai jelölhetőségét és nem a fővállalkozóként szerződött Partner, hanem egy, vagy több megbízott alvállalkozó végez. Az ilyen tevékenységre jellemző, hogy a termék nem kerül ki a fővállalkozó tulajdonából, csak a termékelőállítás felelősségét adja át az alvállalkozónak. Minden, a termékkel kapcsolatosan végzett tevékenység lehetséges, akár megváltoztatja annak tulajdonságait (összetett termékek gyártása, tartósítás), akár nem (pl. vágás, darabolás, csomagolás, őrlés, tárolás stb.). Olvass tovább

 

Név Telefon E-mail cím Kapcsolattartó Műlépkészítés helye
Varga István  +36-30/937-7753 info@vargamulep.hu Varga István Szombathely
Győriné Szász Katalin  +36-70/321-8375 mulepgyartas@freemail.hu;
gyorisandor@freemail.hu
Győri Sándor 5622 Köröstarcsa,
Deák F. u. 22.
Eichingerné
Demeter Gyöngyi
 +36-42/404-439,
+36-20/267-0856
eichingerne.gyongyi@gmail.com Eichingerné
Demeter Gyöngyi
4400 Nyíregyháza,
Garibaldi u. 13.
Kiss  Endréné  +36-30/448-3660 apiwax2015@gmail.com Dr. Vér Zsanett 8926 Kisbucsa, Ady E. u. 1.
Bernhardt Guba Erzsébet   +36-30/288-6928, +36-20/943-2085 besbutor@gmail.com Bernhardt Árpád

Európában jelenleg hiányoznak az ökoélelmiszerek feldolgozását szabályozó kötelező szabványok és indikátorok. A ProOrg nevű projekt ezt a hiányt pótolja olyan stratégiák és eszközök (Gyakorlati útmutató) kidolgozásával, amelyek segítik az ökoélelmiszerek feldolgozóit a megfelelő technológiák kiválasztásában. Útmutatást ad a legjobb gondos, minimális és kíméletes feldolgozási módszerek kiválasztásához.

A feldolgozóknak szánt Gyakorlati útmutató kidolgozása előtt meg kell ismernünk, hogy a különböző érintettcsoportok, illetve piaci szereplők miként vélekednek az egyes (új) ökoélelmiszerekkel kapcsolatos feldolgozási technológiák előnyeiről, valamint kockázatairól. Önt az ökoélelmiszerek feldolgozásban szerzett szakértelme miatt szeretnénk bevonni a jelen felmérésbe.

A feltett kérdésekkel a véleményét szeretnék megismerni, ezért nem léteznek jó vagy rossz válaszok. A kérdőív kitöltése körülbelül 15 percet vesz igénybe, mely itt érhető el: https://survey.fibl.org/index.php/223747?lang=hu

A kérdőív kitöltése anonim módon történik, így a válaszaiból nem fognakk, illetve nem lehet visszakövetkeztetni Önre.

További információért látogassa meg az alábbi honlapot: http://www.proorgproject.com/, vagy lépjen kapcsolatba a projekt vezetőjével: toralf.richter@fibl.org

Tisztelt Partnereink!

Aki a 2016.01.01. és 2020.12.31. közötti időszakban a MÁK MVH közreműködésével folyósított VP ÖKO I. támogatását egy évvel, 2021.12.31.-ig meg kívánja hosszabbítani, annak az alábbi teendői vannak:

1. A mezőgazdasági tevékenységre a Biokontrollal kötött szerződését meg kell hosszabbítania!

Kérjük szépen, ellenőrizze a szerződése érvényességi idejét (ez a szerződés 1. pontjában olvasható), és amennyiben az 2020.12.31.-ei vagy 2021.12.31.-től korábbi lejáratú, akkor kösse újra a szerződését úgy, hogy az legalább 2021.12.31.-ig érvényes legyen, és a kötelezettségvállalás teljes időszakát lefedje!

A szerződéskötéssel és az ökológiai gazdálkodás ellenőrzésével illetve tanúsításával kapcsolatos bármely kérdésére készséggel válaszolunk az alábbi elérhetőségeinken:

 • Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf. 800.
 • Telefonszámaink: +36 (1) 336-1166, 336-1122
 • Telefonos ügyfélfogadás: H, Sz, P: 8-12 óra között, K, Cs – 12-16 óra között.
 • e-mail cím: info@biokontroll.hu

2. A Magyar Államkincstár felé fennálló kötelezettségvállalását meg kell hosszabbítania!

A hosszabbítási kérelem kizárólag az E-Egységes kérelem felületen keresztül nyújtható be:
https://e-kerelem.mvh.allamkincstar.gov.hu/enter/

Figyelem! A hosszabbítási kérelem beadásának jogvesztő határideje 2020.12.20.!

A 112/2020. (XI. 24.) számú Kincstár Közlemény a VP-4-11.1.-11.2-15 Ökológiai gazdálkodási támogatás kötelezettségvállalási időszakának meghosszabbítása iránti kérelem benyújtásáról ad részletes tájékoztatást, a felület használatához pedig útmutatást. Ez az alábbi linken elérhető:
https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/kozlemenyek/-/kozlemeny/112-2020-xi-24-szamu-kincstar-kozlemeny

Tisztelettel kérjük Önöket, hogy a támogatás meghosszabbításával összefüggő speciális kérdések és esetek tisztázása céljából ne a Biokontrollt, hanem közvetlenül a Magyar Államkincstár Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Ügyfélszolgálatát keressék az alábbi elérhetőségeken:

 • Cím: 1095 Budapest, Soroksári út 22-24.
 • Telefon: (1) 374-3603, (1) 374-3604
 • e-mail cím: mv.ugyfelszolgalat@allamkincstar.gov.hu
 • Ügyfélfogadási időszak: H, K, Cs 9.00 – 12.00 és 13.00 – 16.00, Sz, P 9.00 – 12.00

Az MVH ügyfélszolgálattal kapcsolatos fontos tudnivalókat itt találja:
https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/tamogatasok-listazo/-/tamogatas/4095030

Megyei Kormányhivatalok elérhetőségei:
https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/az-ugyfelszolgalat-adatai

Tisztelt Biogazdálkodók!

A hiteles és megalapozott szántóföldi fajtaajánláshoz ökológiai körülmények között, több helyszínen végrehajtott fajtatesztelés szükséges. Az ÖMKi által koordinált öko vetőmag munkacsoport ezt szeretné előmozdítani. 2020-tól a NÉBIH a fertődi kísérleti állomását várhatóan öko művelésre állítja át, ahol már hivatalos ökológiai fajtatesztek indulhatnak. A további helyszínek bevonásához a NÉBIH biztosítja kisparcellás gépeit a vetéshez és betakarításhoz egyes állomásaik szomszédságában. Az együttműködéshez azonban ökológiai gazdálkodók kellenek, akik helyet biztosítanak (kb. 0,25 ha) a fajtateszteknek az alábbi állomások közelében:

• Szombathely,
• Eszterágpuszta (Pécs-Szalánta),
• Székkutas,
• Szarvas,
• Debrecen-Újfehértó

Kérjük, amennyiben érdekli a lehetőség, és szívesen működne közre a hazai kisparcellás ökológiai fajta-teszt hálózatban, küldje el válasz levelét a judit.feher@biokutatas.hu címre, Fehér Judit kolléganőnknek.

Köszönettel,
Dr. Drexler Dóra
ÖMKi, ügyvezető