Bussay Dóra két szenvedélyes hivatását harmóniában ötvözi. Az édesapja örökségét továbbvivő lány a szőlőtermesztést és a borkészítést ökológiai elvek szerint műveli, boraiban saját stílusát tükrözve. Olvass tovább
A fenntarthatóság egy olyan gondolkodásmód, amely egyre inkább meghatározza az emberek mindennapi életét nemcsak környezet- és egészségtudatosság oldalról, hanem társadalmi és gazdasági szempontokat is figyelembe véve. A gasztronómia is folyamatos átalakulásban van, egyrészt a COVID-19 hatására, másrészt a fenntarthatósági szempontok előtérbe helyezése révén. Sokkal fontosabbá válik a gyakorlat, hogy honnan történik az alapanyag beszerzése, a hozzávalók, milyen termesztési, tenyésztési, élelmiszerkészítési eljárások történnek, a termelés összhangba igyekszik kerülni a természet ciklusaival, egyre nagyobb figyelmet kap a helyi biológiai sokféleség, a természetes termelés és a helyi hagyományok, így a borkészítési gyakorlatnak is meg kell felelnie a fenntarthatósági szempontoknak.
Bár az alapvető makronutriensek közül nehéz egyes ionokat kiemelni mint legfontosabbat, merthogy Mg2+ nélkül nincs klorofill, Ca2+ nélkül a sejtmembrán iontranszportja leáll stb., a K+1-ot mégis valamelyest előtérbe helyezhetjük, ugyanis olyan alapvető biológiai funkciók szabályozásában vesz részt, mint a levelek légzőszervi funkcióinak a működtetése, nem kisebb feladatokat látva el, mint a vízpára-, oxigén- és széndioxid-áramlás ellenőrzése.
Elterjed az emberek kertjeiben, házaiban, játszóterein, sőt még a természetvédelmi területeken is. Ezt a riasztó megállapítást mutatja be a holland Meten = Weten* polgári hálózat egyéves mérése, amelyet a PAN Hollandiával együttműködve végzett. Ez kiegészíti a más országokból származó bizonyítékokat. Olvass tovább
A KAP stratégiai terveknek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez és megkötéséhez való várható hozzájárulását vizsgáló új elemzés szerint a biogazdálkodásra való áttérés, a vetésforgó, vagy diverzifikáció, valamint a takarónövények elterjesztése az a három, a KAP beavatkozásai által támogatott mezőgazdasági gyakorlat, amely a leginkább hozzájárul az éghajlati célkitűzésekhez. (Brüsszel, november 29.) Olvass tovább
A gyapjú magas szervesanyagtartalmú (80%), magas nitrogéntartalmú (10%), évente megújuló természetes anyag, amelyet a műszálas anyagok terjedésével az utóbbi években egyre kevésbé hasznosítanak. A jogszabályok szerint csak speciális kezelés után értékesíthető, de mivel nem éghető, ezért a hulladékfeldolgozó üzemek sem veszik át, így a juhászoknál évek óta gyűlik a fel nem dolgozott gyapjú. Ez nemzeti, regionális, de világszinten is aktuális probléma. Olvass tovább
Minden bizonnyal a szőlőtermesztési vállalkozását ökológiai keretek között most indító, vagy arra áttérő gazdálkodó egyik legnagyobb fejtörést okozó kérdése, hogyan védi meg az ültetvényét a szőlőre leselkedő legsúlyosabb gombás betegségektől és állati kártevőktől? A már meglévő, esetleg tervezett ültevénye alkalmas-e egyáltalán ökológiai gazdálkodásra és a bio szőlő termesztése során alkalmazható engedélyezett növényvédőszerek, egyéb anyagok kínálnak-e megfelelő megoldást szőlője megvédésére. Megannyi nehéz kérdés, – mégis milyen segítséget nyújthatunk ezek megválaszolásában? Jelen írás nem technológiai ajánlat az egyes növényvédelmi problémák elhárítására, mint inkább sorvezető, mely az egészséges termés elérése, a károk mérséklése felé kalauzolhat minket. Olvass tovább
A jó, a rossz és a csúf
Az elmúlt néhány évtizedben mi, a Dr. Bronner’s-nél a regeneratív mezőgazdaság tanulóivá váltunk, hogy nyersanyagainkat ökológiai és szociálisan fenntartható módon állítsuk elő, világszerte együttműködve a gazdálkodó közösségekkel. Olvass tovább
Az EFSA elhallgatja a kellemetlen igazságokat. Az új jelentése szerint az európai gyümölcsök és zöldségek 41%-a tartalmaz növényvédőszer-maradványokat. Az esetek több mint felében a fogyasztók egyszerre több növényvédőszer-maradéknak is kitettek. A szabályozók még mindig nem veszik figyelembe a „koktélhatásokat”, miközben a tudomány továbbra is figyelmeztet az ilyen kombinált expozíció nyilvánvaló kockázataira az emberi egészségre nézve. Olvass tovább
Elérhetőség
CÍM: 1112 Budapest, Oroszvég lejtő 16.
LEVELEZÉSI CÍM: 1535 Budapest, Pf. 800
TEL: +36 (1) 336-1166
E-MAIL: info@biokontroll.hu
Kövessen minket Facebookon
Telefonos ügyfélfogadás:
H-P: 10-14 óra között
Telefonszám: +36 (1) 336-1166
Kérjük Tisztelt Partnereinket, hogy akár általános, akár konkrét kérdésben írott elektronikus leveleiket minden esetben az alábbi címre küldjék: info@biokontroll.hu