Szakcikkek

A biogazdálkodás javítja a háziméh családok teljesítményét

Egy kutatócsoportnak sikerült bebizonyítania, hogy az ökológiai gazdálkodás valóban kedvező a mézelő méhek számára, különösen a táplálékban szegény késő tavaszi időszakban. A kutatók hat év adatait elemezték, melyeket a háziméhek megfigyelésére szolgáló különleges rendszer szolgáltatott, ami Európában példátlan.

Biogazdálkodás, Érvek a bio mellett, Méhészet

A Szászi Birtok

A Szászi Birtok az ország egyik első minősített bio szőlőbirtoka. 18 hektáron gazdálkodnak a Badacsonyi borvidéken. Területeik a Szent György-hegy déli lejtőin, Szigligeten, a Hajagoson és Lesencetomajon helyezkednek el. Szászi Endre és felesége is a környékről származnak, Szigligetről, illetve Tapolcáról. 1999-ben építették fel itt a családi házukat és újratelepítették a szőlőt a hozzá tartozó kéthektáros […]

Biogazdálkodás

A múltban használt növényvédő szerek évtizedekig kísérthetik a biogazdákat

Bár a mezőgazdaságban a növényvédő szerek használata növekszik, vannak olyan gazdaságok, amelyek átálltak az ökológiai gyakorlatra és kerülik ezek használatát. Bizonytalan azonban, hogy az ökológiai gazdálkodásra való áttérés után a földterületekre évtizedekkel korábban kijuttatott kemikáliák továbbra is befolyásolhatják-e a talaj egészségi állapotát.

Biogazdálkodás, Érvek a bio mellett

Biogazdák és termelők lehetőségei a közétkeztetésben

Közbeszerzési ismertető azok számára, akik szeretnének bekapcsolódni a közétkeztetésbe A közbeszerzés során számos kötelezettség hárul a beszerző intézményekre, akiknek dönteniük kell, hogy alapanyagot és/vagy közétkeztetési szolgáltatást vásárolnak.

Ökovilág

Tegyük egészségesebbé a közétkeztetést!

Hazai bioélelmiszerek az óvodákban, iskolákban A Greenpeacenél már kilenc éve dolgozunk azért, hogy segítsük az ökológiai gazdálkodás minél szélesebb körű elterjedését. Olyan jövőt szeretnénk, amelyben gyermekeinknek és minden embernek a Földön elegendő és egészséges élelmet tudunk előállítani úgy, hogy közben az élővilágot is megőrizzük.

Ökovilág

A fekete bodza termesztése és ökológiai növényvédelmi lehetőségei

A fekete bodza a hazai ültetvény telepítések terén nagyobb népszerűségnek örvend, mint az elmúlt évtizedekben, köszönhetően a növekvő élelmiszeripari igényeknek. Virágzatából szörp, gyümölcséből természetes élelmiszeripari színezék készülhet. Az európai országok közül Dánia, Ausztria, Szlovákia, Lengyelország, Németország, Románia és Magyarország termelői foglalkoznak bodza termesztéssel. A Központi Statisztikai Hivatal összesítése alapján 2019-ben hazánkban 5296 hektáron termesztettek fekete […]

Gyümölcstermesztés, Növényvédelem

„Ház hátulja” – A régiek málnáskertje

Nálunk is honos – a Dunántúl egyes részein – népies nevén a Boldogasszony csipkéje. Föld alatti tarackokat hajt, kb. 2 m magas félcserje. Levelei 3-5, ritkán 7 tagúak, felül simák, alul gyapjasok, szélük fűrészfogas. Májustól augusztusig virágzik. A virágok fehérek, laza fürtökben, vagy bugában állnak. Vörös, csonthéjas bogyókból álló terméscsoportja 30-40 nap alatt fejlődik ki […]

Gyümölcstermesztés

Biotermelőkkel szemben alkalmazott pénzügyi szankciók az uniós jog tükrében

Az ökológiai gazdálkodási módban történő termelést uniós szinten és Magyarországon is jelentős pénzügyi és egyéb ösztönzőkkel segítik. A gyakorlatban azonban gyakran találkozunk olyan esetekkel, amikor a kifizető ügynökségek a mezőgazdasági termelőkkel szemben túlzó, indokolatlan szankciókat alkalmaznak.

Biogazdálkodás

A növényi szaporítóanyagokról

Az ökológiai gazdálkodásban használt növényi szaporítóanyagoknak ökológiai termelésből kell származniuk. Valamennyi tagállamnak gondoskodnia kell a területén rendelkezésre álló – a palántákat nem tartalmazó, de a burgonya vetőgumót magában foglaló – ökológiai és átállási növényi szaporítóanyagok rendszeresen frissített adatbázisának létrehozásáról.

Biogazdálkodás, Vetőmagtermesztés