Klíma, humusz, egészség

A nagy és sokszoros összefüggések rendszeréből aktualitása miatt kivettük ezt a három fogalmat, mert mai világunkban összefüggésük, körforgásuk veszélyes egyensúlyvesztést mutat. Vagy talán éppen egyensúlyra törekvést? read more →

Az életet adó kert

Budaházi Antal és felesége, Katalin nyugdíjasként, Gödöllő mellett, Domonyvölgyben gazdálkodnak, biodinamikus módszerekkel. Gazdaságuk már többször is méltán szerepelt a Biokultúra újságban, viszont ha valaki megfordul a domonyvölgyi kis birtokon, beszélget a közvetlen, vendégszerető, csupaszív emberekkel, késztetést érez arra, hogy újra és újra beszámoljon boldog, harmonikus életükről, most a biodinamikus gazdálkodást téve a központba. read more →

Biztató segítség a Föld gyógyítására

Én mindig azzal közelítettem a biodinamikus gazdálkodáshoz, hogy legelőször is vissza kell állítani a gazdaság alapvető, általános egészségi állapotát. Ahogy Steiner is rámutat, egészséges, élő talaj nélkül nem számíthatunk arra, hogy egészséges, életteli növényeink és állataink fejlődjenek. (A felvételen a biodinamikus módszerekkel termelő gazdaság központja Magyarországon.) read more →

„Keskeny úton” – Irány a Biodinamikus Mezőgazdaság!

A termelők túlnyomó többsége az egyre nyilvánvalóbb és aggasztóbb jelek ellenére egyrészről a konvencionális, azaz vegyszeres mezőgazdaság ördögi körében, másrészről a globalizált élelmiszerpiac csapdájában vergődik. Eközben a biogazdaságok, és főként a biodinamikus gazdák és fogyasztóik már tudják, hogy van egy másik út is… read more →

Gyógyít a biodinamikus gazdálkodás

Ezelőtt éppen 20 évvel, 1987. január elsején közölte a Biokultúra Klub, (akkor már egy hete: Egyesület), a havi “Tájékoztató” kiadványában, hogy ez a kicsi, magyarországi szervezet felvételt nyert az IFOAM tagjai közé. read more →

Biodinamikusok Mekkája

„Micsoda pompa! Csodaszép! Hát még ezek a rózsák!” – Ilyen felkiáltások hall az ember néhány év óta egyre gyakrabban, a Goetheanum 12 hektáros, 10 munkatárs és 2-3 gyakornok által művelt parkjában. Egyre több látogatót vonz a Goetheanum körüli zöld terület. Alig áttekinthető gyümölcse ez egy jó 20 évnyi egységet teremtő munkának: termőhelyhez illeszkedő tervezés, biodinamikus.. read more →

Keleten a helyzet változik

A Lebendige Erde (Eleven Föld) című német folyóirat cikkeket hoz évi 6 alkalommal a mezőgazdaság, a táplálkozás és a természetközeli kultúra témáiban. read more →

A biodinamikus gazdálkodás és az élelmiszer minősége

Az élelmiszer minőségének ismérvei külön tudományos fejezetet alkotnak. Mi itt most elégedjünk meg azzal a lényegi jellemzéssel, amit ősi bölcsesség alapján a nyelv kínál: életet adó, éltető szer az élelmiszer. read more →

Gondolatok a biodinamikus szőlőtermesztésről

Egyre gyakrabban hallhatunk különböző ökológiai – biológiai termesztési irányzatokról. Szőlész körökben ezekkel kapcsolatosan eltérő álláspontok alakultak ki. Csak kevesen tanúsítanak komoly érdeklődést; sokan közönyösek, mások elutasítják, vagy kinevetik az ilyen gazdálkodási módszereket. read more →

Pompás zöldségfélék Domony-völgyből

Hat éve már, hogy az elhagyott, homokos talajú TSz-földet a Budaházi házaspár szorgos elszántsággal évről-évre gazdagabban termő kertté varázsolta. A biodinamikus szemlélettel termesztett primőrökről szinte még a harmat sem száradt fel, máris a fogyasztók kosarában találják magukat a Marcibányi téri Ökopiac szombat reggeli forgatagban. (Napjainkban az Ökopiac a XII. kerületi Csörsz utcában működik.) Nem meglepő.. read more →