A kezdetek

A biogazdálkodók mozgalma Magyarországon a nyolcvanas évek elején indult. Mérföldkő volt, hogy 1983-ban megalakult a Biokultúra Klub, 1987-ben pedig a Biokultúra Egyesület. Az Egyesület regionális szervezetei idővel önálló egyesületekké alakultak. Ezekhez csatlakoztak szakmai egyesületek és hozták létre 2005-ben a Biokultúra Egyesület jogutódját, a mai Magyar Biokultúra Szövetséget. Szövetségünk jelenleg 12 tagszervezetet összefogó ernyőszervezet. Magánszemélyek, cégek beléphetnek bármelyik tagszervezetünkben és élvezhetik a tagság előnyeit.

Céljaink, tevékenységünk

Szövetségünk elsődleges célja az ökogazdálkodás és -termékfeldolgozás elterjesztése, valamint az ökotermékek fogyasztásának népszerűsítése.

Képviseljük a hazai ökológiai gazdálkodók érdekeit országos és nemzetközi szinten a jogszabályalkotásban. Szakmai partnerként működünk együtt a hazai minisztériumokkal, hivatalokkal, mezőgazdasági és vidékfejlesztési kérdésekben.

Ellenőrző szervezetünk, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Szövetségünk a tulajdonosa Magyarország piacvezető ökológiai gazdálkodás ellenőrző-tanúsító szervezetének, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-nek. A nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szervezet 1996 óta végzi Magyarországon az ökológiai élelmiszer termékpálya szereplőinek ellenőrzését és tanúsítását, az EU ökológiai gazdálkodást szabályzó rendeletei és egyéb feltételrendszerek szerint.

Biokultúra Ökopiac minden szombaton

Budapesten működtetjük Közép-Európa legnagyobb ellenőrzött ökopiacát Biokultúra Ökopiac néven, ahol hétről-hétre mintegy 100 árus kínálja biotermékeit. Az Ökopiac saját facebook oldalt kapott. Itt adunk hírt a kínálatról, újdonságokról és olyan receptötleteket adunk, amelynek minden alapanyaga beszerezhető árusainktól.

Kövessen minket: www.facebook.com/okopiac.

Rendezvények a nagyközönségnek és a szakmának

Szakmai rendezvényeinket (például Biokultúra Tudományos Nap) azzal a céllal szervezzük, hogy a biogazdákhoz, biofeldolgozókhoz és kereskedőkhöz eljussanak a legfrissebb biogazdálkodáshoz kapcsolódó kutatások, fejlesztések, a támogatásokkal és értékesítési lehetőségekkel kapcsolatos információk, valamint a jogszabályi változások.

Biokultúra Tudományos Nap

Biokultúra Tudományos Nap

A nagyközönségnek szóló rendezvényeinken a biogazdálkodás gyakorlatát, a biotermékek fogyasztásának előnyeit mutatjuk be – kóstoltatással egybekötve, testközelből. Ismertetjük a biotermék előállítás jogszabályi hátterét, ellenőrzési rendszerét és a bioélelmiszerek azonosításának módját.

Folyamatosan részt veszünk más civil szervezetek rendezvényein kiskertes tanácsadással, szórólapokkal, előadással. Próbálunk eleget tenni minden ökogazdálkodáshoz kapcsolódó rendezvény-meghívásnak.

A Biokultúra Közép-magyarországi Egyesülettel együttműködve Központi Klubot szervezünk, ahol biogazdálkodással, egészséggel, környezettudatos élettel kapcsolatos előadásokat hallhatnak az érdeklődők.

Hagyományos rendezvényeink közül idén csak a Központi Klubot tudtuk megrendezni, de amint a körülmények lehetővé teszik, folytatjuk.

Elismerés a legjobbaknak

1998 óta kétévenként adjuk át a Pro Biokultúra díjakat, mellyel azok tevékenységét szeretnénk elismerni, akik valamilyen formában sokat tettek az ökológiai gazdálkodás fejlődéséért, annak terjesztéséért.

Az 1997-ben alapított „Év Biogazdája” és „Év Biogazdasága”, valamint az 1996-ban alapított „Év Bioterméke” díjak minden évben átadásra kerülnek rendezvényeinken.

Az „Év Bioterméke” versenyen 1996 óta a hazai feldolgozott ökológiai termékek megmérettetése történik. Minden nevezett termék szakmai bírálatra kerül. A zsűri először azt vizsgálja, hogy az adott élelmiszer megfelel-e az általános hazai előírásoknak, ezt követi az érzékszervi próba és a díj odaítélése.

Hírek, információk, közösségi média

Elektronikusan megjelenő Hírlevelünket minden hónap elején friss hírekkel, információkkal, ötletekkel, hazai és külföldi cikkekkel juttatjuk el tagszervezeteink tagjainak és a feliratkozóknak. Iratkozzon fel Ön is!

Két Facebook oldalt tartunk fenn, egyet a Szövetség (www.facebook.com/BiokulturaSzovetseg), egyet az Ökopiac (www.facebook.com/okopiac) híreinek.

Szakirodalom nyomtatott és elektronikus formában

Irodánkban és webshopunkban szakkönyveket árusítunk.

Ingyenesen letölthető e-bookjaink és információs füzeteink elsősorban a kiskerteseknek és a fogyasztóknak készültek.

Szakkönyvtárunkban a könyvek mellett folyóiratok, szakdolgozatok, disszertációk és tanulmányok is hozzáférhetők. A könyvtárban olvashatóak a Biokultúra újság 1986-tól megjelent, bekötött számai. Szövetségünk a legkülönfélébb egyetemekről és szakirányokról érkező diákoknak nyújt segítséget szakdolgozatok, disszertációk megírásához.

Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok, állattartási készítmények logónkkal

A Szövetség Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál levédett logója a fogyasztók részére sokat jelentő „bizalom védjegye”, melyet sok, az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett készítményen megtalálhatunk. A megkülönböztető – minőségi garanciát jelentő – jelzést használó, szerződött partnereink listája megtalálható honlapunkon, kiadványainkban, ezáltal nemcsak a nagy gazdaságokhoz, de a kiskertben gazdálkodókhoz is eljutnak.

Ügyfélszolgálatunk

Munkatársainkhoz fordulhatnak az érdeklődők ökológiai gazdálkodással, biotermékekkel, kiskert művelésével kapcsolatos kérdéseikkel. Sok hasznos információt, hírt megtalálhatnak honlapunkon is (www.biokultura.org).

10% kedvezmény

Tudta, hogy a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. 10% kedvezményt biztosít az ellenőrzési és nyilvántartási díjból azoknak a személyeknek és cégeknek, akik tagjai a Szövetség bármelyik tagszervezetének?

Tagszervezeteink:

 • Közép-dunántúli Biokultúra Egyesület
 • Dél-dunántúli Biokultúra Egyesület
 • Kelet-magyarországi Biokultúra Egyesület
 • Biokultúra Közép-magyarországi Egyesület
 • Dél-alföldi Biokultúra Egyesület
 • Nyugat-dunántúli Biokultúra Egyesület
 • Észak-magyarországi Biokultúra Egyesület
 • Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége
 • Magyar Bioméhészek Egyesülete
 • Biodinamikus Közhasznú Egyesület
 • Ökológiai Gazdálkodás Oktató, Kutató és Szaktanácsadó Egyesület
 • Feldolgozók Biokultúra Egyesülete

Keressen minket:

Magyar Biokultúra Szövetség
1132 Budapest, Visegrádi u. 53. III/1.
Tel: +36 30/730-2130
www.biokultura.org
biokultura@biokultura.org

(Biokultúra 2020/4-5)

Dr. Köhler Mihály gyémántdiplomás agrármérnök

A világgazdasági válság még gyötörte a gazdálkodó nagyszülőket és az iparos vállalkozó apámat, amikor 1930-ban megszülettem, a Békés megyei Gyomán. A gondokat tovább növelte a családunkban, hogy 1941-ben kitört a II. világháború. Apám, aki fiatal katonaként korábban már másfél évet harcolt az olasz fronton, újra katona lett és hátországi szolgálatot teljesített. 1944 júliusáig családapaként élt, majd 1945 januárjában német származása miatt málenkij robotra hurcolták a Szovjetunióba, 1947-ben súlyos betegen került haza. Olvass tovább

Nemes Mátyás

Valamikor nagyon régen, amikor először találkoztam az igazi bio szemlélettel a hajdani BNV területén, nem gondoltam arra, hogy a Biokultúra Egyesület (ma Magyar Biokultúra Szövetség) tagja leszek. Arról pedig, hogy a később megalakult Bio­kontroll Hungária Nonprofit Kft. által ellenőrzött bio­gazdálkodó partnerré válok, még csak nem is álmodtam.

Teltek az évek, és a Kunszállás-Fülöpjakab községek közös rendezésű tanfolyamán – melyet Szécsényiné Erzsike szervezett – újból találkoztam a BNV-n megismert és a biogazdálkodás iránt elkötelezett emberekkel. A tanfolyamot vizsga zárta. Engem dr. Győrffy Sándor vizsgáztatott. A vizsga végén azt kérdezte: „No, és mi fog történni ezután?”

Azt válaszoltam: „Holnap kitöltöm a jelentkezési lapot a Bio­kontrollhoz és biogazdálkodni fogunk!” Ekkor valaki hangosan azt kérdezte: „Biztos, hogy sikerülni fog?” „Miért ne sikerülne?” – válaszoltam.

Sanyi bácsi ekkor csak annyit mondott mosolyogva bajusza alatt: „Ez már fél siker!”

Ma már tudom, ha valaki kigondol egy dolgot, az kitartó munkával hetek, hónapok, netán évek során biztos, hogy meg is valósul. Erre jó példa a Biokontroll. Milyen feladatra vállalkozott az ügyvezető és mire a munkatársak? Vajon egy elképzelés megvalósítására? Netán csak munkahelynek tekintették? A kérdést válaszolja meg mindenki saját magának! A szó ellenben kötelez: bio = élet, kontroll = ellenőrzés.

A fenti történet óta eltelt 20 dolgos év. Számtalan ellenőrzés, értékelés és tanúsítás megtörtént. A létszám is jelentősen bővült. Ma már műszerek, mérőeszközök is igazolják az ökogazdálkodás jelentőségét, a vegyszermentességet és szerencsére csak nagyon ritka esetben ennek ellenkezőjét.

„Mit jelent nekem a Biokontroll?” – teszem fel magamnak újból a kérdést. Évi egy-két ellenőrzést, mintavételt? Emberi kapcsolatokat? Az ellenőrzések során a tapasztalatok megosztását? A rendezvényeken való találkozásoknál egy kézfogást, mosolyt, biztatást, a jövő kigondolását? Majd arra gondolok, a most kezdő fiatal gazdák mit tudnának erre válaszolni tíz, húsz év elteltével, vagy az ötvenedik évfordulón? Remélem ők is a sikeres együttműködésre gondolnak majd!

Én nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy az évek során egy inspiráló, sikeres ellenőrző szervezet által ellenőrzött biogazdálkodóvá válhattam. Köszönet és hála a Magyar Biokultúra Szövetségnek a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. létrehozásáért! Köszönet és hála a Biokontroll minden dolgozójának és vezetőjének a biogazdálkodás érdekében végzett munkájáért! Az elkövetkező évekre pedig további kitartást és nagyon sok sikert kívánok!

Nemes Mátyás fülöpjakabi biogazda


Bódi Csaba

Bódi Csaba, a HiPP Kft. ügyvezetője

A HiPP Kft. ügyvezetőjeként munkámból adódóan már a kezdetektől kapcsolatba kerültem a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-vel, mivel cégünk, a Hipp Kft. tanúsítását végzi. Közösen, egymást segítve, tanulva haladtunk előre, apró lépésekkel, tapasztalatokkal gyarapítottuk ismereteinket.

Az ellenőrzések alkalmával szakmailag jól felkészült szakemberekkel találkoztunk, akik időről- időre jó tanácsokkal, tapasztalatokkal láttak el bennünket pozitív hozzáállásukkal segítették munkánkat. Szakmai segítséget kaphattunk és még ma is kaphatunk akár termeltetés, akár növényvédelem tekintetében, de a megfelelő információ továbbításával is hozzájárultak sikereinkhez.

Közös munkánk során nem csak biogazdálkodással foglalkozó cégeket ismertem meg, akikkel azóta is munkakapcsolatban állunk, hanem olyan személyes ismeretségekre tettem szert, ami magánemberként is sokat adott nekem.

A „bio” sokak szerint egy külön világ, de a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a HiPP Kft. közös munkával, előadások, tanácskozások szervezésével megismertette az emberekkel a megfelelő minőségű, egészséges nyersanyagokat, azok felhasználásával készíthető termékeket, a bioételek fogyasztását és biotermékek használatát.

Felgyorsult, egyre elszennyeződött világunkban kell, hogy legyen egy apró sziget, ahol még fontos az emberi lét, az egészség, a megfelelő körülmények között termelt és előállított termékek forgalmazása, fogyasztása. Többek között ebben nyújt óriási segítséget a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., hiszen tudjuk, hogy életünk és egészségünk is csak egy van.

Remélem, hogy a Biokontroll sok jó szakember képzésével és foglalkoztatásával továbbra is hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben is a bio az őt megillető helyet foglalja el, sok támogatója és nem utolsósorban még több fogyasztója legyen!


Németh István és családja – Rábcakapi Biokertészet

Németh István biogazda az újburgonyát szemléli

A Biokontrollal (a kezdetekben még Biokultúra Egyesület) való első találkozásunk 1993 telén történt, a HiPP Kft. által szervezett, biogazdálkodók részére meghirdetett tanfolyamon, Mosonmagyaróváron. Ez időben a Biokultúra Egyesülethez való tartozásnak alapfeltétele volt e tanfolyam elvégzése. Itt ismerkedtünk meg dr. Roszík Péterrel, akihez a kezdetektől, egészen a mai napig bizalommal fordulhatunk szakmai kérdéseinkkel. A 20. század végén viszonylag kevés szakirodalom volt fellelhető hazánkban a bio zöldség- és gabonatermesztéssel kapcsolatban, így minden esetben jól jött a személyes, tapasztalatból fakadó segítség.

Az 1987–ben alakult Biokultúra Egyesület ellenőrzéssel és tanúsítással foglalkozó része, mára egy kiválóan működő, jól irányított társasággá nőtte ki magát, amelyet ma Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. néven ismerünk. Az akkori és a mai ellenőrző szervezet, egyaránt egy szigorú, ámde segítőkész csapatot tudhat magáénak. Az éves nagy ellenőrzéseket folytató munkatársaik személyében minden esetben felkészült, tevékenységében pontos, objektív és ellentmondást nem tűrő munkatársakat ismerhettünk meg. A szervezet a szigorú szabályok betartásának megkövetelésével elérte, hogy tevékenységük gyümölcsét még a nagyon kritikus svájci Bio Suisse is elfogadja.

Szakmai tanácsokat szívesen adnak, előzetes bejelentkezés alapján szakmai látogatókat is fogadnak a Rábcakapi Biokertészetükben

A Biokontroll teljes szervezete biztos pontot jelent munkánk minden területén. A lehetőségekhez képest a mai napig támogatják gazdaságunkat, mind szakmailag, a munkánk során felmerülő kérdésekben bátran fordulhatunk hozzájuk, mind a kertészetünkben megrendezésre kerülő bionapok szervezésében és lebonyolításában. Munkájuk során a napi feladataik elvégzésén túl nagy figyelmet fordítanak az országban élők tájékoztatására, az ökológiai gazdálkodásról a fenntartható fejlődés jegyében.

A gazdaság tavasztól őszig sok környékbeli embernek ad munkát és családi vállalkozás révén az egész család apraja, nagyja résztvesz a munkálatok különböző folyamataiban

A Biokontroll munkájának köszönhetően minden kedves vásárló bizalommal fordulhat az általuk ellenőrzött és fémjelzett termékekhez.

Köszönjük az elmúlt 20 évet és további sok sikert kívánunk a közeli és távoli jövőre!

(Biokultúra 2016/4-5)