„A növényvédő szerek nélkülözhetetlenek a teljes népesség élelmezéséhez” – csupán egy mítosz

Az ENSZ élelmiszer és környezetszennyezés szakértői március közepén kiadott jelentésükben súlyosan bírálták a peszticideket gyártó globális vállalatokat. A jelentés szerint a növényvédő szerek kifejezetten ártalmasak a környezetre és az emberi egészségre – évente kb. 200 ezer akut halálesetet okoznak. A növényvédőszer-ipar állítása szerint a világ gyorsan növekvő népességének élelmezéséhez létfontosságú a növényvédő szerek használata. Hilal Elver, az ENSZ külön­­megbízottja szerint „ez csupán egy mítosz”; a növényvédő szereknek semmi köze az éhínség felszámolásához. A FAO jelentéseire alapozva azt állítja, hogy a mezőgazdaság ma is képes lenne ellátni az embereket élelmiszerrel.

A probléma inkább a szegénységben gyökerezik, szerinte a növényvédő szerek használata a pálmaolaj és a szója termesztését segítik leginkább és nem azoknak az élelmiszereknek az előállítását, amire az éhezőknek szüksége van. Hangsúlyozta, hogy néhány fejlettebb országban, pl. az EU-ban szigorú előírások vonatkoznak a peszticid használatra, ezek az előírások az ún. elővigyázatosság elvére alapoznak.

A növényvédő szerek használatával kapcsolatos szigorítások, szabályozások ellenére az érintett országok termésmennyisége nem szenvedett hátrányt. Ezek az elvek a fogyasztókat valamilyen szinten védik, de a peszticidekkel közvetlenül, a mezőgazdaságban dolgozók egészségvédelme továbbra sem megoldott.

A jelentés javaslata szerint szabályozni kellene a növényvédő szerek használatát és a fenntarthatóságra törekvő összehangolt lépéseket kellene tenni, például a kártevők természetes módszerekkel végzett gyérítése, vetésforgó használata és az ökológiai termesztés ösztönzése. A jelentés szerint a peszticidek használata összefüggésbe hozható számos egészségügyi problémával: a tumor, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásával, valamint hormonzavarokkal, fejlődési rendellenességekkel és a meddőséggel.

Forrás: www.theguardian.com, www.agrotrend.hu

A Biovilág hírei
(Biokultúra 2017/2-3)