Riolittufa a szőlőtermesztésben és borászatban

riolittufa

A szőlő ültetvényeknél és az új telepítéseknél – ahol homok-, agyag- és vályogtalajok vannak – az eddigi kísérleti és üzemi eredmények alapján fontosnak tartom a riolittufa-őrlemények felhasználását. Ugyancsak hasznos a borászat területén.

A szőlőtermesztés területén (szaporítóanyag-telepeken, régi ültetvényekben és új telepítéseknél). A kijuttatandó riolittufa mennyiségét a talajvizsgálati eredmények: a kötöttség (Ak), a kémhatás (pH) és a hidrolitos aciditás értékek alapján állapítjuk meg.

Talajjavításra laza-középkötött talajokon a 0-5, kötött talajokon a 0-12 és a 0-15 mm szemcseméretű őrleményeket alkalmazzuk. A kiszórandó és bemunkálandó mennyiség 0,5-3 kg/m2 között változik, de ettől több is lehet. A saját szőlőmben a hegyoldal agyag fedőrétegű területén 7 kg/m2 riolittufa őrleményt juttattam ki. A talajjavító őrlemények tartamhatása 8-10 év, azonban ettől hosszabb is lehet. Az utóbbit talajvizsgálattal tudjuk ellenőrizni.

Tápanyagként a finom, lisztszerű 40-50 mikron szemcseméretű őrleményt 0,15-0,25 kg/m2 mennyiségben tavasszal a talajfelszínre szórjuk ki. Ez a csapadékkal és a növényápolási kézi és gépi munkákkal kerül a talaj felszíni rétegébe. A tápanyagként kijuttatott őrlemények tartamhatása 1-3 év.

A szőlő feldolgozása és a szeszfőzés után keletkező melléktermékek kezeléséhez is felhasználhatók a riolittufa-őrlemények (pl. komposztáláshoz adalékként). A riolittufa anyag- és költségtakarékos alkalmazása, ahol a kézierő rendelkezésre áll, megvalósítható. Így felhasználható ültetőgödörbe a fiatal oltványok csirkézéséhez és a felvevő gyökérsávba történő kiszóráshoz. Ez esetben 20-30%-kal kevesebb őrleményre van szükség.

Az előnyök. A szerves és ásványi anyagokkal ellátott talaj fizikai, kémiai és biológiai állapota kedvezőbbé válik és a növények egyedfejlődése egészséges. Az utóbbiak kialakítása lehetővé teszi, hogy a növényvédelmet az ökogazdálkodásban alkalmazható növényvédőszerekkel végezzük.

A riolittufa a talaj szerkezetét javítja, könnyebbé válik a művelés, növeli a légjárhatóságot, a nedvességtartó képességet és a tápanyag-hatékonyságot. Leköti a keletkező biogén gázokat és a légköri csapadékkal talajba kerülő nitrogént, amely hasznos tápanyag a növény számára. A talajok pH értékét a kezelt területen a semleges felé tolja.

Használata a fiatal oltványok gyökérfejlődését gyorsítja és a gyökértömeget növeli. Az ültetvényekben kevesebb vesszőszám mellett nagyobb növekedést és átlagvastagságot mértünk. Nőtt a szőlő hozama és a must cukorfokának értéke.

A borászat területén. A tölgyfahordós oxidatív borkezeléshez megfelelő állandó hőmérsékletet biztosító pincére van szükség. Ehhez jól felhasználható a riolittufa falazó blokk, ezzel kell a vályt vagy épített pincét kiboltozni. A riolittufa jó hőszigetelő, emellett laza szerkezetű ásvány, ami a légjárhatóságot is biztosítja. Előállítása úgy történik, hogy a riolittufa bányában az erre alkalmas gépi eszközökkel a hegyből kifűrészelik a blokktéglákat, amit lakóházak, gyümölcs-zöldségtárolók és borospincék építésére fel lehet használni.

A borospincék esetében a kipárolgó borból táplálkozó nemespenész gyorsan kifejlődik és a pince páratartalmát szabályozza. Ezzel elősegíti a bor érleléséhez szükséges fontos feltételek egyikét. A kötött talajba vályt pincék esetében, ahol beomlással nem számolnak, a boltolást nem szükséges elvégezni. Ilyen esetben rabichláló felszegezése után riolittufa habarccsal becsapkodjuk és a habarcs szilárdulása után egy stabil és tetszetős pincefalat és mennyezetet tudunk biztosítani.

A riolittufa-zúzalék alkalmas a pince padozatának felszórására, az elfolyó bor lekötésére és a csúszásmentes környezet biztosítására.

A riolittufa alkalmazása a szőlőtermesztésben és borászatban része az öko (bio) technológiának, így az egészséges élelmiszertermelésnek. A rioliuttufa használatát – az eredményeket és a tapasztalatokat 1986 óta értékelem. Az alkalmazásához – a hozzánkfordulóknak – technológiát, a felhasználáshoz szükséges anyagot és szaktanácsot – igény szerint – biztosítunk. A leírtakat be tudjuk mutatni, ezzel együtt az érdeklődők megismerhetik a zempléni táj szépségét, ajánljuk, hogy az öko (bio) technológiával előállított tokaji borainkat ízleljék és ismerjék meg. Fogyasszanak tölgyfahordóban érlelt tokaji bort a Köhler ökopincéből az egészségük megőrzése és javítása érdekében! (Tel: 06-52/419-795, mobil: 06-20/1320-292).

Dr. Köhler Mihály
(Biokultúra 2006/5)