Tapasztalatok és várható tendenciák az agrártámogatások terén

Az elmúlt év decemberében megrendezésre került Portfolio Agrárszektor 2021 konferencia témái között nagy érdeklődésre tartott számot az agrárium területén a 2022-es évben várható pályázati lehetőségek köre, valamint az elmúlt időszakok tapasztalatainak bemutatása.

A konferencián államigazgatási és finanszírozási szakértők foglalták össze a legfőbb nehézségeket, tanulságokat. Ismertették, hogy az új Közösségi Agrárpolitika és az új nemzeti stratégiai terv tartalmaz majd régi, ismétlődő támogatási formákat is, emellett új pályázati lehetőségek is elérhetőek lesznek majd. A Vidékfejlesztési Program mintegy fele fejlesztési támogatás lesz, a programon belül mintegy 30% ún. „zöld” kifizetés várható.

Figyelembe kell venni, hogy a Vidékfejlesztési Programon belül tervezett projektek csak korlátozottan kombinálhatóak a KAVOSZ Agrár Széchenyi Beruházási hitellel.

Fontos, hogy a hiteligény esetén a bankkal minél előbb el kell kezdeni az egyeztetést, ezzel is gyorsítva az ügymenetet. Viski József helyettes államtitkár szerint a támogatási felhívások hatalmas lehetőségeket jelentenek a mezőgazdasági vállalkozók számára. A korábban alkalmazott bírálati folyamatot meggyorsították. Ez kisebb projektek esetén 3-4 hónap elbírálási időt jelent, az úgynevezett átlagos kérelmek esetén pedig 4-5 hónapot tesz ki. A szakemberek szerint számos pályázat esetében gondot jelent, hogy nehéz végig vinni a teljes folyamatokat, mivel „egyszerre szakad minden a gazdák nyakába”.

A pályázati dömping folyamatos, ezért a gazdáknak már előzetesen jövőbeni tervekkel és elképzelésekkel kell készen állniuk. Ezzel kapcsolatban fontos a megfelelő szakértők rendelkezésre állása minden pályázat esetében. Egy gazdának, egy vállalkozás vezetőjének nem kell mindenhez értenie, főképpen, hogy a pályázatírás és a projektmegvalósítás külön, önálló szakterület. Sok eset példa volt rá, hogy a sikeres pályázat kulcsa a szakember segítsége volt. Érdekes módon elhangzott az is, hogy a pályázatot benyújtónak hinnie is kell az elbírálás sikerében, mivel, ha nem reméli a győzelmet, a támogatás elnyerését, úgy a pályázatot nem is érdemes benyújtani.

Kiemelték továbbá, hogy jóllehet a vállalkozások versenyképességük megőrzése érdekében továbbra is tervezhetnek a pályázatokkal, azonban az önerő biztosításához a hitelekre való támaszkodás nem tartható fenn hosszú távon.

Forrás: https://agraragazat.hu
(Biokultúra 2022/1)