Természetkímélő mezőgazdasági megoldás – agroökológia

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Magyarországgal közösen az agroökológiai megközelítésről szóló tanácskozást tartott a november 13-14-én, Bonnban zajló klímacsúcson (ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 23. éves ülése, COP 23).

A Franciaországgal és a Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutató Intézettel (IFPRI) együtt szervezett kerekasztal-beszélgetés egyik házigazdája dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter volt. Nyitóbeszédében elmondta, hogy az agroökológia a fenntarthatóság mindhárom dimenzióját (gazdasági, környezeti és társadalmi) lefedi, ezért jól illeszkedik a fenntartható fejlődési célokba.

A rendezvény témája, az agroökológia, mely a természetes rendszerek, az ökoszisztéma szolgáltatások szempontjából közelíti meg az élelmiszertermelést; új lehetőségeket és útmutatást jelenthet a környezetbarát élelmiszer előállításban.

A COP 23 konferencián a Párizsi Megállapodás végrehajtási szabályairól is tárgyalnak. Ennek alapján a megállapodásban résztvevők nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről, illetve rendszeresen tájékoztatják egymást az elért eredményekről.

Vladimir Rakhmanin, a FAO helyettes főigazgatója, illetve Európáért és Közép-Ázsiáért felelős képviselője egy óriási lehetőségnek nevezte az agroökológiát, mellyel elérhető a fenntartható fejlődés. Hozzátette, hogy 15 ország említi az agroökológiát a párizsi klímaegyezményhez kapcsolódó nemzeti vállalásaiban, illetve sokan alkalmaznak agroökológiai megoldásokat bennük.

Forrás: https://agronaplo.hu, www.cop-23.org
(Biokultúra 2017/6)