Vegyszermentesen a konyhakertben

A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei verseny a biomódszerek házikertekben való térhódításának előmozdítását tartja az egyik legfontosabb feladatának. Dr. Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője a mozgalom mellé állt: rendszeresen tart képzést a verseny koordinátorainak az ország számos pontján, illetve az országos zsűri elnökeként az értékelésben is tevékeny szerepet vállal. (A felvételen dr. Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője.)

– Hogyan került kapcsolatba a mozgalommal, mikor lett az országos zsűri elnöke?

– Amikor országossá szélesedett a Karcagról indult program, felvettem a kapcsolatot Kovács Szilvia ötletgazdával. Elképzeléseink a legmesszebbmenőkig találkoztak: mindketten azt szerettük volna, ha a biomódszerek minél nagyobb tért nyernek a konyhakertészkedésben. A szívemhez közelinek érzem a mozgalmat, hiszen azt terjeszti széles körben, amin évek, évtizedek óta dolgozunk a Magyar Biokultúra Szövetségben. Már az első országos verseny zsűrizésében elnökként vettem részt és azóta is örömmel látom el ezt a feladatot.

– Személyes tapasztalatai is vannak a biogazdálkodással kapcsolatban?

– Magam is biokertet művelek otthon, Tatán, így naprakész gyakorlati tanácsokat adhatok a résztvevőknek, helyi koordinátoroknak, illetve mindenkinek, aki megkeres kérdésével. Nagyon jó, ha szép a terményünk, de jónak is kell lennie. Fontos, hogy magunkat és környezetünket se terheljük vegyszerekkel. A „Biokert a ház körül” című könyvemben is ezt hangsúlyozom.

– A bírálati szempontok között mennyire fontos a vegyszermentes védekezés?

– Már az elején bekerült az értékelési szempontok közé a biogazdálkodáshoz illeszthető növényvédelem, sőt az egyik legfontosabb bírálati szemponttá lépett elő. Természetesen a vegyszeres védekezést választókat sem rekesztjük ki a versenyből, hiszen főképp a gyümölcskultúrákban igen nehezen megoldható a vegyszermentes védekezés, de permetezési napló pontos vezetését várjuk el tőlük, amit a zsűrizéskor alaposan szemügyre veszünk.

– Hogyan értékeli a verseny országos zsűrizésében vállalt négy évet?

– A biomódszerek szempontjából nagyon jó irányba változott az emberek hozzáállása, a kertművelés gyakorlata. Nagyon egészség- és környezettudatossá váltak a versenyben résztvevő kertbarátok, minden kategóriában tért hódítottak a biomódszerek. A zártkerti gyümölcsösökben gyakoribb még a vegyszeres növényvédelem, ott nagy kockázatai vannak a biomódszerek kizárólagos alkalmazásának, hiszen sok esetben a helyi piacokra viszik a terményeket, így a megélhetésük is függ tőle.

Örömmel látom, hogy a vegyszermentes termesztés megvalósítása mellett sokan törekednek arra, hogy a kertjük sokszínű legyen. Több olyan kertet is láttunk, ahol 40-féle növényt termesztenek, másod-, sőt harmadvetésekről is beszámolnak. Olyan tudatosságot látok a versenyzők körében, ami a kert környezetbe való illeszkedését is figyelembe veszi.

Nagyon sokan tájfajtákat, régi fajtákat vonnak termesztésbe, esetleg jól bevált saját növényeikről szednek évről évre magot, de természetesen az üzletben vásárolt modern fajták is helyet kapnak mellettük. Rendkívül sokszínű tehát az összkép. A növénytársítások összeállításában is örvendetes a fejlődés, felismerték az emberek, hogy sok esetben a megfelelő növénytársítás, illetve a sokszínűség adja a védekezés gerincét. Ősi védekezési módok is előbukkannak, amiről azt gondoltuk, hogy már csak a régi szakkönyvek lapjain léteznek, ilyen például a palántadőlés elleni hamuval való védekezés.

– Említette, hogy a zártkerti gyümölcsösök, vagy vegyes kertek művelői több nehézséggel szembesülnek, ha biológiai módszerekkel akarnak védekezni. Milyen tanácsokkal tudná őket segíteni?

– Nem elítélhető okokból gyakrabban nyúlnak kémiai növényvédő szerekhez. Előfordul azonban, hogy vegyszeres védekezéseik téves hipotéziseken alapulnak: a permetezési naplóikból látjuk, hogy különféle márkanéven forgalmazott ugyanazon hatóanyagú szereket kevernek össze és így az előírtnál jóval magasabb vegyszertartalmú permetlevet juttatnak ki. Gyakran nem „üdvözítő” vegyszerkeverékeket állítanak össze, nem a célba vett károsító elleni hatóanyagot juttatják ki, vagy a hasznos rovarokat is ellenségnek vélik. Úgy gondolom, hogy a zártkerti gyümölcsösök, vagy vegyes kertek esetében az intenzív (árutermelő) biogazdálkodás módszereire való átállás lenne célravezető.

Mindemellett azt látom, hogy a vegyszerboltosok, gazdaboltosok irányítják a házikerti növényvédelmi technológiákat: hiába kéri a vevő a biogazdálkodásban bevethető készítményt, sok esetben nem kapja meg és mást ajánl helyette a kereskedő, ami nem illeszkedik a biotermesztés előírásaiba.

– Milyen érv szól még a biogazdálkodásban használható növényvédő szerek mellett?

– A vegyes kultúrákat nagyon nehéz kémiai növényvédő szerekkel védeni, hiszen lehet, hogy virágzik a gyümölcsfa, alatta pedig érik a borsó. A takarás sem jó megoldás, ráadásul nehézkes. A kémiai növényvédő szerekkel nagyon sok hibát el lehet követni, hiszen gyakran igen csekély, milliliteres mennyiségeket kell adagolni a permetléhez. A mi bio növényvédő szereink nagyobb szabadságot adnak, nem áll fenn a túladagolás veszélye, nincsenek munka-egészségügyi és élelmezés-egészségügyi várakozási idők. Vannak persze kritikus esetek, amik főképp az időjárás szélsőségeiből erednek: csapadékos időben nem tudunk például hatékonyan védekezni a meggy moníliás megbetegedése ellen, de ugyanez a kémiai védekezés esetén is fennáll.

– A kézzel fogható gyakorlati tanácsok terjesztése érdekében milyen lépéseket tesznek?

– A helyi koordinátorok képzésére előadásokat tervezünk, de ezek a rendezvények a helyi gazdák számára is nyitottak. A legszebb konyhakertek honlapján (www.alegszebbkonyhakertek.hu), illetve a Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. honlapjain is több olyan előadás fellelhető, ami a gazdálkodókat segíti a növényvédelmi gondok megoldásában. A Biokontroll honlapján (www.biokontroll.hu Felhasználható szerek menüpont alatt) elérhető „szerlistákat” nemcsak az ellenőrzött biogazdaságoknak, hanem a kertbarátoknak is ajánljuk. Képet, leírást is küldhetnek nekünk váratlanul felmerülő növényvédelmi gondjaikról, mi azokat rövid időn belül megválaszoljuk.

– A versenyben résztvevő kertek közül van olyan, amelyik rendelkezik bio minősítéssel?

– Vannak olyan kiskertek, akik kérik a biominősítésüket. Mi ezt nem tagadjuk meg tőlük, bár hangsúlyozzuk, hogy elsősorban az árutermelő biogazdaságokra alakítottuk ki a minősítési-ellenőrzési rendszert, hiszen ezzel igazolják vevőik felé terményeik „bio voltát”. A család ellátására berendezkedő kiskertekben ennek nincs hozadéka, éppen ezért drága dolog. Mindemellett van néhány kiskert, aki ragaszkodott a minősítés megszerzéséhez.

Algeier Wendy
Forrás: Kerti kalendárium 2016. október
(Biokultúra 2016/4-5)