Vesztésre állnak az amerikai termelők a rezisztens gyomok elleni harcban

Az Illinois Egyetem kutatói által készített 2016-os jelentésben olvasható, hogy a gyomirtó szerekkel szemben kialakult rezisztenica aggasztó méreteket ölt az Egyesült Államok közép-nyugati térségében.

A vizsgálat során több mint 2000 növényi mintát gyűjtöttek 10 különböző állam mezőgazdasági területeiről, majd ezeket a növényeket megvizsgálták herbicid ellenállóság szempontjából. A vizsgált területek (593 tábla) jelentős részén, 76,8%-án (456 tábla) mutattak ki glifozát rezisztenciát. Ezen kívül a gyűjtött gyomnövények 62,5%-a mutatott PPO inhibitor gyomirtókkal szembeni rezisztenciát, illetve 49%-a rezisztens volt a glifozátra és a PPO inhibitor gyomirtókra is.

A gazdák aggódnak, hogyan tudnak majd lépést tartani a gyommosodással, hiszen rengeteg pénzt költenek így is növényvédő szerekre. Sokan megkérdőjelezik a glifozát rezisztens GM növények termesztésének létjogosultságát, hiszen ezen kultúrák miatt nőtt a felhasznált gyomirtó szerek mennyisége, ami pedig az ellenálló gyomnövények kialakulásához is vezethet.

Forrás: http://sustainablepulse.com

A Biovilág hírei
(Biokultúra 2017/2-3)