A Bizottság (EU) 2025/973 végrehajtási rendelet változáselemzése

A Bizottság (EU) 2025/973 végrehajtási rendelete (2025. május 23.) a bizonyos termékek és anyagok ökológiai termelésben való használatának engedélyezéséről és ezek jegyzékének összeállításáról szóló (EU) 2021/1165 végrehajtási rendelet módosításáról és helyesbítéséről

Hatályos 2025. június 15-től.

A Biokontroll Alap-feltételrendszere mellékleteinek frissítése a rendelet mellékleteinek változásaival. Sárgával kiemelve a változások.


Az 1. melléklet (Növényvédelemre használható anyagok) 2. (Kis kockázatú anyagok) és 4. (A fenti kategóriák egyikébe sem tartozó hatóanyagok) listája az alábbiak szerint módosult:

2. Kis kockázatú anyagok

Név

Egyedi feltételek és korlátozások

COS-OGA

Cerevisane és más, mikroorganizmusok sejttöredékein alapuló termékek

nem GMO-ból származó

Vas- pirofoszfát

Nátrium-hidrogén-karbonát

Laminarin

a moszatnak ökológiai akvakultúrából fenntartható begyűjtésből kell származnia

ABE-IT 56 (a Saccharomyces cerevisiae DDSF623 törzséből előállított lizátum komponensei)

nem GMO-ból származó
nem GMO-ból származó termesztőközeg felhasználásával előállított

Lavandulil-szenecioát

Vas-pirofosztfát

A fehér virágú édes csillagfürt (Lupinus albus) csíráztatott magjából nyert vizes kivonat

Egyéb kis kockázatú, növényi vagy állati eredetű anyagok *

a gyomirtó szerként történő felhasználáson kívül minden felhasználás engedélyezett

Kálium-hidrogén-karbonát

Egyenes láncú lepkeferomonok
(acetátok)

Birkafaggyú

szagriasztóként való felhasználás
Kvarchomok
Szilícium-dioxid

4. A fenti kategóriák egyikébe sem tartozó hatóanyagok

Név

Egyedi feltételek és korlátozások

Spinozad

Szén-dioxid

Etilén

Csak banán és a burgonya esetében, azonban citrusféléknél is alkalmazható a gyümölcslegyek okozta károk megelőzésére irányuló védekezési stratégia részeként.

Zsírsavak

A gyomirtó szerként történő felhasználáson kívül minden felhasználás engedélyezett.

Fokhagymakivonat (Allium sativum)

Hidrolizált fehérjék, kivéve a zselatint

Alumínium-szilikát (kaolin)

Kovaföld (diatomaföld)

Azadirachtin (margózakivonat)

Azadirachta indica fából.

Citronellaolaj

A gyomirtó szerként történő felhasználáson kívül minden felhasználás engedélyezett.

Szegfűszegolaj

A gyomirtó szerként történő felhasználáson kívül minden felhasználás engedélyezett.

Repceolaj

A gyomirtó szerként történő felhasználáson kívül minden felhasználás engedélyezett.

Fodormentaolaj

A gyomirtó szerként történő felhasználáson kívül minden felhasználás engedélyezett.

Narancsolaj

A gyomirtó szerként történő felhasználáson kívül minden felhasználás engedélyezett.

Teafaolaj

A gyomirtó szerként történő felhasználáson kívül minden felhasználás engedélyezett.

Növényekből kivont piretrinek

Kén

Paraffinolajok

Mészkén (kalcium-poliszulfid)

Maltodextrin

Eugenol

Geraniol

Timol

Feromonok és más szemiokemikáliák

Réz-hidroxid

7 éves időszakon keresztül hektáronként összesen legfeljebb.
28 kg réz kijuttatását eredményezheti.

Réz-oxiklorid

Réz-oxid

Bordeaux-i keverék

Hárombázisú réz-szulfát

Deltametrin

Csak megfelelő csalogatószerekkel ellátott, Batrocera oleae, Ceratitis capitata és Rhagoletis completa elleni csapdákban.

Lambda-cihalotrin

Csak megfelelő csalogatószerekkel ellátott, Batrocera oleae és Ceratitis capitata elleni csapdákban.

A 2. melléklet (Tápanyagpótló és talajjavító anyagok) a következőképpen módosul:

Név (összetett termékek, illetve kizárólag az alábbiakban felsorolt anyagokat tartalmazó termékek)

Leírás, egyedi feltételek és korlátozások

Istállótrágya

Állati ürülék és növényi anyagok (alomanyag és takarmány-alapanyagok) keverékéből álló termék. Iparszerű gazdálkodásból nem származhat.

Szárított istállótrágya, szárított baromfitrágya

Iparszerű gazdálkodásból nem származhat.

Komposztált állati ürülék, ideértve a baromfitrágyát és a komposztált istállótrágyát is

Iparszerű gazdálkodásból nem származhat.

Folyékony állati ürülék

Ellenőrzött erjesztés és/vagy megfelelő hígítás után használható. Iparszerű gazdálkodásból nem származhat.

Komposztált vagy fermentált biohulladék

Forrásánál elkülönítve gyűjtött biohulladékból nyert, majd komposztált vagy biogáztermelés céljából anaerob erjesztéssel kezelt termék
csak növényi és állati eredetű biohulladékból
kizárólag akkor, ha a tagállam által elismert, zárt és ellenőrzött gyűjtőrendszerben állították elő
maximális koncentrációk mg/kg szárazanyagban kifejezve: kadmium: 0,7; réz: 70; nikkel: 25; ólom: 45; cink: 200; higany: 0,4; króm (összesen): 70; króm (VI): nem kimutatható.

Tőzeg

Kizárólag kertészeti felhasználásra (árutermelő kertészet, virágtermesztés, faiskola, palántanevelés).

Gombakomposzt

A termesztőközeg csak az e mellékletben szereplő anyagokat tartalmazhatja.

Gilisztaürülék (gilisztahumusz) és rovarürülék keveréke

Adott esetben az 1069/2009/EK rendelettel összhangban.

Guanó

Növényi anyagok komposztált vagy fermentált keveréke

Komposztált vagy biogáztermelés céljából anaerob erjesztéssel kezelt, növényi anyagok keverékéből nyert termék.

Az e mellékletben felsorolt növényi vagy állati eredetű anyagokkal együtt feldolgozott állati melléktermékeket tartalmazó biogázüzemi fermentációs maradék

A 3. kategóriába tartozó állati melléktermékek (ideértve a vadon élő állatok melléktermékeit) és a 2. kategóriába tartozó emésztőtraktus-tartalom (az 1069/2009/EK rendeletben meghatározott kategóriák) iparszerű gazdálkodásból nem származhat.
Az eljárásoknak meg kell felelniük a 142/2011/EU bizottsági rendeletnek. A növény ehető részein nem alkalmazható.

A következő állati eredetű termékek és melléktermékek:
– vérliszt
– pataliszt
– szaruliszt
– csontliszt vagy zselatinmentes csontliszt
– halliszt
– húsliszt
– tollból, szőrből és bőrből készült liszt („chichiquette”)
– gyapjú
– szőrme/irha (1)
– szőr
– tejtermékek
– hidrolizált fehérjék (2)

(1) maximális koncentráció a szárazanyagban, mg/kg-ban kifejezve: króm (VI): nem kimutatható
(2) a növény ehető részein nem alkalmazható

Növényi eredetű termékek és melléktermékek

Például: olajosmag-pogácsa őrleménye, kakaóhéj, malátacsíra.

Növényi eredetű hidrolizált fehérjék

Algák és algákból készült termékek

Amennyiben közvetlenül a következő eljárásokkal nyerték őket:
i. fizikai eljárás, beleértve a szárítást, a fagyasztást és az őrlést;
ii. vízzel, savas és/vagy lúgos vizes oldattal végzett extrakció;
iii. erjesztés.
Ökológiai akvakultúrából vagy fenntartható begyűjtésből kell származnia.

Fűrészpor és faforgács

Kivágás után vegyileg nem kezelt fából.

Fakéregkomposzt

Kivágás után vegyileg nem kezelt fából.

Fahamu

Kivágás után vegyileg nem kezelt fából.

Lágy, őrölt ásványi foszfát

Lágy ásványi foszfátok őrlésével nyert, alapvető összetevőként trikalcium-foszfátot és kalcium-karbonátot tartalmazó termék minimális tápanyagtartalom (tömegszázalékban): 25% P2O5.
A foszfor ásványi savakban oldható P2O5-ben kifejezve, a jelölt P2O5-tartalom legalább 55%-a oldható 2%-os hangyasavban részecskeméret:
– legalább 90 tömegszázalék áthullik 0,063 mm lyukméretű szitán;
– legalább 99 tömegszázalék áthullik 0,125 mm lyukméretű szitán.
A szennyező anyagokra vonatkozó határértékek figyelembevételével.

Alumínium-kalcium-foszfát

Hőkezeléssel és őrléssel nyert, amorf szerkezetű, alapvető összetevőként alumínium- és kalcium-foszfátokat tartalmazó termék minimális tápanyagtartalom (tömegszázalékban): 30% P2O5.
A foszfor ásványi savakban oldható P2O5-ben kifejezve, a jelölt P2O5-tartalom legalább 75%-a oldható Joulie-féle lúgos ammónium-citrátban
részecskeméret:
– legalább 90 tömegszázalék áthullik 0,160 mm lyukméretű szitán;
– legalább 98 tömegszázalék áthullik 0,630 mm lyukméretű szitán.
2022. július 15-ig kadmiumtartalma legfeljebb 90 mg/kg P2O5.
A szennyező anyagokra vonatkozó határértékek figyelembevételével
csak lúgos talajok esetében használható (pH > 7,5).

Bázikus salak (Thomas foszfátok vagy Thomas salak)

Vas olvasztásakor a foszfortartalmú olvadékok kezelésével nyert, alapvető összetevőként kalcium-szilikofoszfátokat tartalmazó termék. Minimális tápanyagtartalom (tömegszázalékban): 12% P2O5.
A foszfor ásványi savban oldható foszfor-pentoxidban kifejezve, amelyben a jelölt foszfor-pentoxid tartalom legalább 75 %-a oldható 2 %-os citromsavban vagy 10% P2O5.
A foszfor 2%-os citromsavban oldható foszfor-pentoxidban kifejezve
részecskeméret:
– legalább 75% áthullik 0,160 mm lyukméretű szitán;
– legalább 96% áthullik 0,630 mm lyukméretű szitán.
A szennyező anyagokra vonatkozó határértékek figyelembevételével.

Nyers káliumsó

Nyers káliumsókból nyert termék. Minimális tápanyagtartalom (tömegszázalékban): 9% K2O. A kálium vízoldható K2O-ként kifejezve
2% MgO, vízoldható sók formájában kötött magnézium, magnézium-oxidban kifejezve.
A szennyező anyagokra vonatkozó határértékek figyelembevételével.

Kálium-szulfát, amely magnéziumsót is tartalmazhat

Nyers káliumsóból fizikai extrakcióval nyert termék, amely magnéziumsókat is tartalmazhat.

Cefre és cefrekivonat

Ammóniumcefre kizárva.

Kalcium-karbonát, például: kréta, márga, őrölt mészkő, Breton javító (maërl), foszfátkréta

Csak természetes eredetű.

Puhatestűek hulladéka

Ökológiai akvakultúrából vagy fenntartható halászatból kell származnia.

Tojáshéj

Iparszerű gazdálkodásból nem származhat.

Magnézium- és kalcium-karbonát

Csak természetes eredetű, például magnéziummész, őrölt magnézium, mészkő.

Magnézium-szulfát (kiezerit)

Csak természetes eredetű.

Kalcium-klorid-oldat

Csak almafák levélzetének a kalciumhiány megelőzése érdekében történő kezelésére.

Kalcium-szulfát (gipsz)

Természetes eredetű termék, amely különböző hidratáltsági fokú kalciumszulfátot tartalmaz minimális tápanyagtartalom (tömegszázalékban): 25% CaO, 35% SO3.
A kalcium és a kén összes CaO + SO3 formájában kifejezve az őrlemény finomsága:
– legalább 80% áthullik 2 mm lyukméretű szitán;
– legalább 99% áthullik 10 mm lyukméretű szitán.
A szennyező anyagokra vonatkozó határértékek figyelembevételével.

Cukorgyári mésziszap

A cukorrépából és cukornádból történő cukorgyártás mellékterméke.

Vákuumsó-termelésből származó mésziszap

A hegyekben található sós vízből kinyert vákuumsó gyártási mellékterméke.

Elemi kén

A szennyező anyagokra vonatkozó határértékek figyelembevételével.

Mikroelem-tartalmú szervetlen trágya

A szennyező anyagokra vonatkozó határértékek figyelembevételével.

Nátrium-klorid

Kőzetliszt, természetes eredetű homok, agyagok és agyagásvány

 pl. perlit, homok és vermikulit, beleértve a hőkezeltet is, a perlit, a homok és a vermikulit – a hőkezeltet is beleértve – az (EU) 2018/848 rendelet II. melléklete I. része 1.3. a) pontjában említett semleges tápközegként csíráztatott magvak előállításához is felhasználható

Leonardit (magas huminsavtartalmú nyers, szerves üledék)

Csak ha bányászat melléktermékeként nyerték.

Humin- és fulvosavak

Csak ha szervetlen sókból/oldatokból (az ammóniumsókat kivéve) vagy ivóvíz tisztításából nyerték.

Xilitol

Csak ha bányászat melléktermékeként nyerték (pl. barnaszénbányászat mellékterméke).

Kitin (rákfélék héjából nyert poliszacharid)

Ökológiai akvakultúrából vagy fenntartható halászatból kell származnia.

Oxigénhiányos környezetben keletkezett édesvízi szerves (1) üledék (pl. szapropél)
(Nem kell ökológiai gazdálkodásból származnia.)

Kizárólag édesvíz-gazdálkodás melléktermékeként kapott vagy korábbi édesvízi területekről nyert szerves üledékek. Adott esetben az anyag extrakciójának úgy kell történnie, hogy az a lehető legkisebb hatást gyakorolja a vízi környezetre.
Kizárólag peszticidek, a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok és benzinszerű anyagok által okozott szennyeződésektől mentes forrásból származó üledékek.
A szennyező anyagokra vonatkozó határértékek figyelembevételével.

Bioszén – növényi eredetű szerves anyagokból előállított, talajjavítóként alkalmazott pirolízis termék

Csak olyan növényi eredetű anyagból, amelyet a betakarítás után csak az I. mellékletben szereplő termékekkel kezeltek.
A szennyező anyagokra vonatkozó határértékek figyelembevételével.

Visszanyert struvit és kicsapatott foszfátsók

A termékeknek meg kell felelniük az (EU) 2019/1009 rendeletben meghatározott követelményeknek
az alapanyagként használt állati eredetű trágya nem származhat iparszerű gazdálkodásból

Nátrium-nitrát

Csak szárazföldi, zárt rendszerekben folytatott algatermesztés céljára

Kálium-klorid (kálisó)

Csak természetes eredetű

Szelénsók

Kizárólag az állattartásra és/vagy legeltetésre, illetve a takarmánynövények termesztésére használt talajok hiánya esetén

Szén-dioxid

a szárazföldi, zárt rendszerekben folytatott algatermesztéshez használt víz
dúsítására történő felhasználás; ebben az esetben a szén-dioxidnak élelmiszerminőségűnek kell lennie

a szén-dioxidnak lehetőség szerint egyéb folyamatok melléktermékének kell lennie,
vagy azt az (EU) 2018/2001 európai parlamenti és tanácsi irányelvnek (*)
megfelelően megújuló forrásokból kell előállítani

üvegházi termelésben is felhasználható

Kalcium-acetát

kizárólag üvegházi zöldségek és almafák levélzetének a kalciumhiány megelőzése
érdekében történő kezelésére

természetes eredetű kalcium-karbonátból

Kalcium-foszfát

csak ha szennyvíziszaphamuból származik

csak az (EU) 2019/1009 rendelet követelményeinek megfelelő termékek

Növényirost lapok

növényi alapú rostok, például kenderrost, lenrost, kókuszrost

trágya, talajjavítók vagy tápanyag-utánpótló szerek, illetve adalékanyagok vagy
kötőanyagok hozzáadása nélkül, csak mechanikusan előállítva

kizárólag csíráztatott magvak előállításához, az (EU) 2018/848 rendelet II.
melléklete I. része 1.3. a) pontjában említett semleges tápközegként

amennyiben rendelkezésre állnak, ökológiai termelésből származó anyagokat kell
használni

Kalcium- és magnézium-glükonát

mikrobiális fermentációból

(*) Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2018/2001 irányelve (2018. december 11.) a megújuló energiaforrásokból előállított energia használatának előmozdításáról (HL L 328., 2018.12.21., 82. o., ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2018/2001/oj).

Az 5. melléklet (Takarmányozásra használható termékek és anyagok) a következőképpen módosul:

1. Ásványi eredetű takarmány-alapanyagok

Név

Egyedi feltételek és korlátozások
Kalcium-karbonát

Tengeri állatok mésztartalmú héja

Mésztartalmú tengeri alga (maërl)
Litotamnium

Kálcium-klorid

kizárólag a 767/2009/EK rendelet 3. cikke (2) bekezdésének o) pontja szerinti, „különleges táplálkozási célokra szánt takarmányként” használható fel az ellési
bénulás és a tünetmentes hipokalcémia kockázatának csökkentésére, az (EU) 2020/354 bizottsági rendelet (*) mellékletének B. részében található táblázat »60.« bejegyzésének megfelelően, bólusz formájában is

lehetőleg természetes sós léből tisztítással előállított kalcium-klorid formájában

csak az erre rászoruló tejelő tehenek esetében, korlátozott
ideig

Kalcium-glukonát

Magnézium-oxid
Magnézium-szulfát, vízmentes

Magnézium-klorid

Magnézium-karbonát

Dikalcium-foszfát

Monokalcium-foszfát

Mono-dikalcium-foszfát

Kalcium-magnézium-foszfát

Magnézium-foszfát

Mononátrium-foszfát

Kalcium-nátrium-foszfát

Monoammónium-foszfát (ammónium-dihidrogén-ortofoszfát)

Csak akvakultúrában.

Pentanátrium-trifoszfát (STPP)

Csak hobbiállat-eledel előállításához

Dinátrium-dihidrogén-difoszfát (SAPP)

Csak hobbiállat-eledel előállításához

Nátrium-klorid

Nátrium-bikarbonát

Nátrium-karbonát

Nátrium-szulfát

Kálium-klorid

(*) A Bizottság (EU) 2020/354 rendelete (2020. március 4.) a különleges táplálkozási célokra szánt takarmányok tervezett felhasználásainak jegyzéke létrehozásáról és a 2008/38/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről (HL L 67., 2020.3.5., 1. o., ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2020/354/oj).

2. Egyéb takarmány-alapanyagok

Név

Egyedi feltételek és korlátozások

Liszt, olaj és takarmány-
alapanyagok halakból vagy más víziállatokból

Fenntarthatónak minősített halászati tevékenységekből kell származniuk, előállításuk vagy elkészítésük kémiai oldószerek használata nélkül történt.
Növényevő állatok esetében a használatuk nem megengedett a halból származó fehérjehidrolizátum használata kizárólag fiatal, nem növényevő állatokra korlátozódik

Algaolaj

Mikroalgából fermentáció útján extrahált olaj
a fermentációs termesztőközeg nem származhat GMO-ból és lehetőség szerint ökológiai nyersanyagokból kell származnia.

Liszt, olaj és takarmány-
alapanyagok halakból, puhatestűekből és rákokból

Húsevő víziállatok takarmányozására.
Fenntarthatónak minősített halászati tevékenységekből kell származniuk, liszt, olaj és takarmány-alapanyagok emberi fogyasztás céljára kifogott halak, rákok és puhatestűek vágási hulladékából, vagy liszt, olaj és takarmány-alapanyagok kifogott és emberi fogyasztásra fel nem használt egész halakból, rákokból és puhatestűekből .

Halliszt és halolaj

A nyújtási időszakban a szárazföldi vizekben tartott halak takarmányozására.
Fenntarthatónak minősített halászati tevékenységekből kell  származniuk, ha természetes táplálékforrások nem állnak rendelkezésre kellő mennyiségben a halastavakban.

Élesztők

Ha ökológiai termelésből nem állnak rendelkezésre

A Trichoderma viride és az Aspergillus oryzae szervezetből származó egysejtű fehérjék

kizárólag géntechnológiával nem módosított törzsből és táptalajból

nem olyan szubsztrátumból nyerték, amely szintetikusnitrogén-forrást tartalmaz

kérődzőknél és más növényevőknél történő felhasználás esetén: ökológiai termelésből származó szubsztrátumokból nyerték

felhasználásuk esetén a habzásgátló szereknek engedéllyel kell rendelkezniük az ökológiai termelés tekintetében

Bacillus subtilis felhasználásával
előállított, fehérjében gazdag
termékek

kizárólag géntechnológiával nem módosított törzsből és táptalajból

nem olyan szubsztrátumból nyerték, amely szintetikusnitrogén-forrást tartalmaz

kérődzőknél és más növényevőknél történő felhasználás esetén: ökológiai termelésből származó szubsztrátumokból nyerték
felhasználásuk esetén a habzásgátló szereknek engedéllyel kell rendelkezniük az ökológiai termelés tekintetében

Élesztőtermékek

Ha ökológiai termelésből nem állnak rendelkezésre

Kalcium-sztearát

Propilénglikol; [1,2-propándiol]; [propán-1,2-diol]

kizárólag a 767/2009/EK rendelet 3. cikke (2) bekezdésének o) pontja szerinti, „különleges táplálkozási célokra szánt takarmányként” használható fel a ketózis kockázatának csökkentésére, az (EU) 2020/354 rendelet mellékletének B. részében található táblázat »61.« bejegyzésének megfelelően, bólusz formájában is

csak az erre rászoruló tejelő tehenek, anyajuhok és kecskék esetében, korlátozott ideig

Koleszterin

Gyapjúzsírból (lanolinból) szappanosítással, elválasztással és kristályosítással nyert, illetve kagylóból vagy más forrásból származó termék.
A nyújtási időszakban és az ivadéknevelőkben, illetve keltetőkben töltött korai életszakaszokban a Penaeidae családba tartozó garnélák és édesvízi garnélarákok (Macrobrachium spp.) megfelelő mennyiségű táplálékkal való ellátásának biztosítása érdekében, ha ökológiai termelésből nem áll rendelkezésre.

Gyógynövények

Az Alap-feltételrendszer előírásaival összhangban:
– ha ökológiai formában nem elérhetők;
– ha előállításuk vagy elkészítésük kémiai oldószerek használata nélkül történt;
– a takarmányadag legfeljebb 1%-át tehetik ki.

Melasz

Az Alap-feltételrendszer előírásaival összhangban:
– ha ökológiai formában nem elérhető;
– ha előállítása vagy elkészítése kémiai oldószerek használata nélkül történt;
– a takarmányadag legfeljebb 1%-át teheti ki.

Fitoplankton és zooplankton

 Kizárólag ökológiai tartásból származó ivadékok lárváinak nevelésében.

Különleges fehérjék

Az Alap-feltételrendszer előírásaival összhangban:
– 2026. december 31-ig;
– ha ökológiai formában nem elérhetők;
– ha előállításuk vagy elkészítésük kémiai oldószerek használata nélkül történt;
– legfeljebb 35 kg-os malacok és fiatal baromfik takarmányozásában;
– 12 hónapos időszakonként a mezőgazdasági eredetű takarmány szárazanyag-tartalmának legfeljebb 5%-át tehetik ki.

Fűszernövények

Az Alap-feltételrendszer előírásaival összhangban:
– ha ökológiai formában nem elérhetők;
– ha előállításuk vagy elkészítésük kémiai oldószerek használata nélkül történt;
– a takarmányadag legfeljebb 1%-át tehetik ki.

A 6. melléklet (Takarmány-adalékként és takarmányozási célra használt egyéb anyagok) a következőképpen módosul:

1. Technológiai adalékanyagok

a) Tartósítószerek

Azonosító szám vagy funkcionális csoport

 Név

Egyedi feltételek és korlátozások

1a200

 Szorbinsav

1k236

 Hangyasav

1k237i

 Nátrium-formiát

1a260

 Ecetsav

1a270 1a270i

 Tejsav

1k280

 Propionsav

1a282

Kalcium-propionát kizárólag a 767/2009/EK rendelet 3. cikke (2) bekezdésének o) pontja szerinti, „különleges táplálkozási célokra szánt takarmányként” használható fel az ellési bénulás és a tünetmentes hipokalcémia kockázatának csökkentésére, az (EU) 2020/354 rendelet mellékletének B. részében található táblázat »60.« bejegyzésének megfelelően, bólusz formájában is

csak az erre rászoruló tejelő tehenek esetében, korlátozott ideig

1a330

 Citromsav

c) Emulgeálószerek, stabilizátorok, sűrítőanyagok és zselésítő anyagok

Azonosító szám vagy funkcionális csoport

 Név

 Egyedi feltételek és korlátozások

 1c322, 1c322i

 Lecitinek

ökológiai nyersanyagból
2027. január 1-jétől, csak ökológiai termelésből

 E 412

 Guargumi

 E 407

 Karragén

 csak hobbiállat-eledel előállításához

 E 410

 Szentjánoskenyérmag-liszt (Karobliszt)

 csak hobbiállat-eledel előállításához
kizárólag pörkölési eljárással nyerték
lehetőleg ökológiai termelésből kell származnia

 E 414

 Akáciamézga (Gumiarábikum),

csak hobbiállat-eledel előállításához
lehetőleg ökológiai termelésből kell származnia

 E 415

 Xantángumi

3. Tápértékkel rendelkező adalékanyagok
b) Nyomelemek vegyületei

Azonosító szám vagy funkcionális csoport

Név

Egyedi feltételek és korlátozások

3b101

Vas(II)-karbonát (sziderit)

Зb10З

Vas(II)-szulfát-monohidrát

3b104

Vas(II)-szulfát-heptahidrát

3b105

Vas(II)-fumarát

kizárólag a 767/2009/EK rendelet 3. cikke (2) bekezdésének o) pontja szerinti, „különleges táplálkozási célokra szánt takarmányként” használható fel a születés utáni vashiány kompenzálására, az (EU) 2020/354 rendelet mellékletének B. részében található táblázat »64.« bejegyzésének megfelelően csak az erre rászoruló szopós malacok esetében, korlátozott ideig

3b107

Fehérjehidrolizátumok vas(II)-kelátja

Lehetőleg ökológiai szójatermelésből kell származnia.

3b110

Vas-dextrán 10%

kizárólag a 767/2009/EK rendelet 3. cikke (2) bekezdésének o) pontja szerinti, „különleges táplálkozási célokra szánt takarmányként” használható fel a születés utáni vashiány kompenzálására, az (EU) 2020/354 rendelet mellékletének B. részében található táblázat »64.« bejegyzésének megfelelően

a dextrán fermentációjához használt termesztőközeg nem származhat GMO-ból

csak az erre rászoruló szopós malacok esetében, korlátozott ideig

3b201

Kálium-jodid

3b202

Vízmentes kalcium-jodát

3b203

Bevont, granulált, vízmentes kalcium-jodát

3b301

Kobalt(II)-acetát-tetrahidrát

3b302

Kobalt(II)-karbonát

3b303

Kobalt(II)-karbonát-hidroxid(2:3)monohidrát

3b304

Bevont, granulált kobalt(II)-karbonát

3b305

Kobalt(II)-szulfát-heptahidrát

3b402

Réz(II)-karbonát-dihidroxi-monohidrát

3b404

Réz(II)-oxid

3b405

Réz(II)-szulfát-pentahidrát

3b407

Fehérjehidrolizátumok réz(II)-kelátja

Lehetőleg ökológiai szójatermelésből kell származnia.

3b409

Diréz-klorid-trihidroxid

3b502

Mangán(II)-oxid

3b503

Mangán-szulfát, monohidrát

3b505

Fehérjehidrolizátumok mangánkelátja

Lehetőleg ökológiai szójatermelésből kell származnia.

3b603

Cink-oxid

3b604

Cink-szulfát-heptahidrát

3b605

Cink-szulfát-monohidrát

3b609

Cink-klorid-hidroxid-monohidrát

3b612

Fehérjehidrolizátumok cink-kelátja

Lehetőleg ökológiai szójatermelésből kell származnia.

3b701

Nátrium-molibdát-dihidrát

3b801

Nátrium-szelenit

3b802
3b803

Bevont, granulált nátrium-szelenit
Nátrium-szelenát

3b810

Szelénnel dúsított, inaktivált élesztő Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3060

3b810i

Szelénnel dúsított, inaktivált élesztő Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3060

3b811

Szelénnel dúsított, inaktivált élesztő Saccharomyces cerevisiae CNCM R397

3b812

Szelénnel dúsított, inaktivált élesztő Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3399

3b813

Szelénnel dúsított, inaktivált élesztő Saccharomyces cerevisiae CNCM R646

3b817

Szelénnel dúsított, inaktivált élesztő Saccharomyces cerevisiae CNCM R645

A 6. melléklet az alábbi táblázattal egészül ki:

5. Technológiai segédanyagok
Az 1831/2003/EK rendelet 2. cikke (2) bekezdésének h) pontjában meghatározott technológiai  segédanyagokra az alábbi táblázatban megállapított egyedi feltételek és korlátozások alkalmazandók.

Név

Egyedi feltételek és korlátozások

Etanol

kizárólag extraháló oldószerként használható fehérjeliszt előállításához, és csak abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben mechanikai kinyerésből származó fehérjeliszt

lehetőleg csak erjesztésből

lehetőleg csak ökológiai termelésből

Papain

kizárólag kedvtelésből tartott állatok eledelének előállításához felhasznált, a 142/2011/EU rendelet I. mellékletének 18. pontjában meghatározott ízesítő belsőségek előállításához

feltéve, hogy az enzimet a folyamat során inaktiválják, és az ezért önmagában nincs jelen a kapott ízesítő belsőségekben, és nincs technológiai hatása a termékre

2027. január 1-jétől, kizárólag ökológiai nyersanyagból

A 8. melléklet (Feldolgozott ökológiai élelmiszerek és élelmiszerként vagy takarmányként felhasznált élesztő előállításában használható termékek és anyagok) a következőképpen módosul:

A 8. melléklet A és B szakasza összevonásra kerül egy táblázatba:

„A” szakasz – élelmiszer-adalékanyagok, beleértve a hordozó­anyagokat.

A csillaggal megjelölt élelmiszer-adalékanyagokat me­zőgazdasági eredetű összetevőként kell figyelembe venni.

„B” szakasz – technológiai segédanyagok és egyéb termékek

A hozzáadott élelmiszer-adalékanyagokat tartalmazó ökológiai élelmiszereknek meg kell felelniük az 1333/2008/EK rendelet szerinti engedélyek határértékeinek.
Az 1333/2008/EK rendelet szerinti engedélyek feltételein felül az alábbi táblázatban meghatározott egyedi feltételeket és korlátozásokat is alkalmazni kell.
Az élelmiszer-adalékanyagként vagy technológiai segédanyagként való felhasználást eseti alapon, az 1333/2008/EK rendelettel és a technológiai segédanyagokra vonatkozó nemzeti jogszabályokkal összhangban kell meghatározni.
Az (EU) 2018/848 rendelet 30. cikke (5) bekezdésében említett százalékos arány kiszámításának céljaira az „E-szám, Einecsszám (+), vagy mindkettő” oszlopban csillaggal megjelölt élelmiszer-adalékanyagokat mezőgazdasági eredetű összetevőkként kell figyelembe venni.

E-szám, Einecsszám (+), vagy mindkettő

Név

Ökológiai élelmiszerek, amelyekben az adalékanyag vagy a technológiai
segédanyag használható, valamint egyedi feltételek és korlátozások

Adalékanyagként történő felhasználás

Technológiai segédanyagként történő felhasználás

E 153

Növényi szén

Hamuval borított kecskesajt ehető héja
Morbier sajt

E 160b(i)*

Annatto bixin

Red Leicester sajt
Double Gloucester sajt
Cheddar sajt
Mimolette sajt

E 160b(ii)*

Annatto norbixin

Red Leicester sajt
Double Gloucester sajt
Cheddar sajt
Mimolette sajt

E 170 /207-439-9
és 215-279-6

Kalcium-karbonát

Növényi és állati eredetű termékek

növényi eredetű termékek

E 220

Kén-dioxid

Gyümölcsborok (a szőlőn kívüli más gyümölcsből készített bor, többek között almabor és körtebor) és mézsör hozzáadott cukorral vagy anélkül

100 mg/l (maximális szint minden forrásból, SO2 mg/l-ben kifejezve)

E 223

Nátrium-
metabiszulfit

Rákfélék

E 224

Kálium-
metabiszulfit

Gyümölcsborok (a szőlőn kívüli más gyümölcsből készített bor, többek között almabor és körtebor) és mézsör hozzáadott cukorral vagy anélkül

100 mg/l (maximális szint minden forrásból, SO2 mg/l-ben kifejezve)

E250

Nátrium-nitrit

Húskészítmények

csak akkor használható, ha az illetékes hatóság számára kielégítő módon bebizonyították, hogy nem létezik ugyanolyan garanciákat és/vagy a termék
sajátos jellemzőinek fenntartását biztosító technológiai alternatíva

nem használható az E252 mellett

a gyártás során hozzáadható maximális mennyiség NO2-ionként kifejezve: 50 mg/kg

a forgalomba hozatalra kész termékben az összes forrásból származó maradékanyag
maximális mennyisége a termék
felhasználhatósági időtartama alatt NO2-ionként kifejezve: 30 mg/kg

E252

Kálium-nitrát

Húskészítmények

csak akkor használható, ha az illetékes hatóság számára kielégítő módon bebizonyították, hogy nem létezik ugyanolyan garanciákat és/vagy a termék sajátos jellemzőinek fenntartását biztosító technológiai alternatíva

nem használható az E250 mellett

a gyártás során hozzáadható maximális mennyiség NO3-ionként kifejezve: 55 mg/kg

a forgalomba hozatalra kész termékben az összes forrásból származó maradékanyag
maximális mennyisége a termék
felhasználhatósági időtartama alatt NO3-ionként kifejezve: 35 mg/kg

E 267*

Pufferolt ecet

növényi és állati eredetű termékek

csak ökológiai termelésből

E 270 /200-018-0

Tejsav

Növényi és állati eredetű termékek

sajt

a sófürdő pH-értékének beállítására a sajtgyártás során

E 290 /204-696-9

Szén-dioxid

Növényi és állati eredetű termékek

növényi és állati eredetű termékek

E 296

Almasav

Növényi eredetű termékek

E 300

Aszkorbinsav

Növényi eredetű termékek
húskészítmények (08.3. kategória (**)) és
előkészített húsok (08.2 kategória (**)),
amelyekhez adalékanyagoktól vagy sótól eltérő összetevőket adtak

E 301

Nátrium-aszkorbát

Húskészítmények

Csak nitrátokkal és nitritekkel összefüggésben használható.

E 306*

Tokoferolban gazdag kivonat

Növényi és állati eredetű termékek

kizárólag antioxidánsként

E 322*

Lecitinek

Növényi eredetű termékek termékek, állati eredetű termékek

csak ökológiai termelésből

E 325

Nátrium-laktát

Növényi eredetű termékek tejalapú termékek
húskészítmények

E 330 /201-069-1

Citromsav

Növényi és állati eredetű termékek

növényi és állati eredetű termékek

E 331

Nátrium-citrátok

Növényi és állati eredetű termékek

E 333

Kalcium-citrátok

Növényi eredetű termékek

E 334

Borkősav (L(+)-)

Növényi eredetű termékek, mézsör

E 335*

Nátrium-tartarátok

Növényi eredetű termékek

2027. január 1-jétől, ökológiai termelésből kell származniuk.

E 336*

Kálium-tartarátok

Növényi eredetű termékek

2027. január 1-jétől, ökológiai termelésből kell származniuk.

E 337*

Kálium-nátrium-
tartarát

Növényi eredetű termékek

2027. január 1-jétől, ökológiai termelésből kell származniuk.

E 341 (i)

Monokalcium-
foszfát

Önkelő liszt

kizárólag térfogatnövelő szerként

E 392*

Rozmaringkivonat

Növényi és állati eredetű termékek

Ökológiai termelésből kell származnia.

E 400

Alginsav

Növényi eredetű termékek,
tejtermékek

tejtermékek

E 401

Nátrium-alginát

Növényi eredetű termékek,
tejtermékek,
húsalapú kolbászfélék

E 402

Kálium-alginát

Növényi eredetű termékek,
tejalapú termékek

E 406

Agar-agar

Növényi eredetű termékek,
tejalapú termékek
húskészítmények

E 407

Karragén

Növényi eredetű termékek,
tejalapú termékek

E 410*

Szentjánoskenyérmag-liszt

Növényi és állati eredetű termékek

Ökológiai termelésből kell származnia.

E 412*

Guargumi

Növényi és állati eredetű termékek
Ökológiai termelésből kell származnia.

E 414*

Gumiarábikum

Növényi és állati eredetű termékek

Ökológiai termelésből kell származnia.

E 415

Xantángumi

Növényi és állati eredetű termékek

E 417*

Taramagliszt

Növényi és állati eredetű termékek

Ökológiai termelésből kell származnia.

kizárólag sűrítőanyagként

E 418*

Gellángumi

Növényi és állati eredetű termékek

lehetőleg ökológiai termelésből kell származnia

csak nagy aciltartalmú formában

E 422*

Glicerin

Növényi kivonatok aromák

csak növényi eredetű lehet

csak ökológiai termelésből

oldószerként és hordozóanyagként

gélkapszulákban nedvesítőszerként

tabletták felületbevonataként

E 440(i)*

Pektin

Növényi eredetű termékek
tejalapú termékek

E 460 /232-674-9

Cellulóz

Zselatin

zselatin

növényi eredetű termékek

E 464

Hidroxipropil-
metil-cellulóz

Növényi és állati eredetű termékek

kizárólag kapszulahéj anyagaként
kapszulákhoz

E 500 /207-838-8,
205-633-8,
208-580-9

Nátrium-
karbonátok

Növényi és állati eredetű termékek

növényi és állati eredetű termékek

E 501 /209-529-3,
206-059-0

Kálium-
karbonátok

Növényi eredetű termékek

szőlő

kizárólag szárítószerként, szárított szőlő előállításához

E 503

Ammónium-
karbonátok

Növényi eredetű termékek

E 504

Magnézium-
karbonátok

Növényi eredetű termékek

E 509 /233-140-8

Kalcium-klorid

növényi eredetű termékek
kizárólag alvadás előidézésére

Tejalapú termékek kizárólag stabilizátorként

húsalapú kolbászfélék
kizárólag alvadás előidézésére, a burkolóanyag előállításánál

növényi eredetű termékek

kizárólag derítőszerként / flokkuláló szerként

E 511/232-094-6

Magnézium-klorid

növényi eredetű termékek

kizárólag alvadás előidézésére

növényi eredetű termékek

kizárólag derítőszerként / flokkuláló szerként

E 516 /231-900-3

Kalcium-szulfát

Növényi eredetű termékek

kizárólag hordozóanyagként vagy alvadás előidézésére

Hordozóanyagként.

növényi eredetű termékek

kizárólag derítőszerként / flokkuláló szerként

E 524 /215-185-5

Nátrium-hidroxid

felületkezelt lúgossütemény

kizárólag felületkezelésre

cukrok

aromák

kizárólag savanyúságot szabályozó anyagként

növényi eredetű olaj, kivéve az olívaolajat

növényi fehérjekivonatok

E 551 /231-545-4

Szilícium-dioxid

kakaó

kizárólag csomósodást gátló anyagként, italautomatákban való felhasználásra

növényi eredetű termékek

szárított por formájában előállított fűszernövények és fűszerek

aromák

propolisz

E 553b

Talkum

növényi eredetű termékek

húsalapú kolbászfélék kizárólag felületkezelésre

növényi eredetű termékek

E 901 */232-383-7

Méhviasz

édességek

csak ökológiai termelésből

kizárólag fényezőanyagként

növényi eredetű termékek

csak ökológiai termelésből

kizárólag tapadásgátló szerként

E 903 */232-399-4

Karnaubaviasz

édességek

csak ökológiai termelésből

kizárólag fényezőanyagként

növényi eredetű termékek

csak ökológiai termelésből

kizárólag tapadásgátló szerként

citrusfélék

csak ökológiai termelésből

kizárólag mérséklési módszerként a gyümölcsök károsító szervezetek elleni, igen alacsony hőmérsékleten végzett kötelező hűtéses kezeléséhez, az (EU) 2019/2072 bizottsági végrehajtási
rendelettel (+++) összhangban

E 938

Argon

Növényi és állati eredetű termékek

E 939

Hélium

Növényi és állati eredetű termékek

E 941 /231-783-9

Nitrogén

Növényi és állati eredetű termékek

növényi és állati eredetű termékek

E 948

Oxigén

Növényi és állati eredetű termékek

E 968*

Eritrit

Növényi és állati eredetű termékek

Ökológiai termelésből kell származnia, ioncserélő technológia használata nélkül.

-/200-578-6

Etanol

növényi és állati eredetű termékek

kizárólag a cukorgyártásban, kristályképző anyagok
esetében alkalmazott oldószerként és/vagy
extraháló oldószerként

-/200-580-7

Ecetsav

növényi eredetű termékek
lehetőleg ökológiai termelésből kell származnia

hal
lehetőleg ökológiai termelésből kell származnia

-/215-108-5

Bentonit

növényi eredetű termékek

mézsör
kizárólag kolloid anyagként

-/215-137-3

Kalcium-hidroxid

növényi eredetű termékek

-/231-595-7

Sósav

zselatin

Gouda, Edam és Maasdammer sajtok, valamint Boerenkaas, Friese és Leidse Nagelkaas gyártásánál

kizárólag a sófürdő pH-értékének beállítására a sajtgyártás során

-/231-639-5

Kénsav

zselatin

cukrok

-/231-765-0

Hidrogén-peroxid

zselatin

-/232-554-6

zselatin

növényi eredetű termékek

-/232-555-1

Kazein

növényi eredetű termékek

-/293-292-6

Halenyv

növényi eredetű termékek

-/931-328-0

Aktív szén

növényi és állati eredetű termékek

Ammónium-hidroxid

zselatin

Diammónium-foszfát

gyümölcsborok, almabor, körtebor és mézsör

L(+) tejsav erjedésből

növényi fehérjekivonatok

Tiamin-hidroklorid

gyümölcsborok, almabor, körtebor és mézsör

Kovaföld

növényi eredetű termékek

zselatin

Tojásfehérje albumin

növényi eredetű termékek

Komlókivonat

növényi eredetű termékek

lehetőleg ökológiai termelésből kell származnia

kizárólag antimikrobiális célokra

Mogyoróhéj

növényi eredetű termékek

Perlit

növényi eredetű termékek

zselatin

Fenyőgyanta-kivonat

növényi eredetű termékek

lehetőleg ökológiai termelésből kell származnia

kizárólag antimikrobiális célokra

Rizsliszt

növényi eredetű termékek

Csersav

növényi eredetű termékek

kizárólag szűrési segédanyagként

Növényi olajok

növényi és állati eredetű termékek

csak ökológiai termelésből

kizárólag kenő-, tapadásgátló vagy habzásgátló anyagként

Ecet

növényi eredetű termékek
csak ökológiai termelésből

hal
csak ökológiai termelésből

Víz

növényi és állati eredetű termékek

az (EU) 2020/2184 európai parlamenti és tanácsi irányelv (++++) értelmében vett, emberi fogyasztásra szánt víz

Farost

növényi és állati eredetű termékek

a faanyag csak tanúsítottan fenntartható módon
kitermelt fából származhat

a felhasznált fa nem tartalmazhat mérgező
összetevőket (kivágás utáni kezelésből, illetve
természetesen jelen levő vagy mikroorganizmusokból származó toxinokat)

(+) Létező Kereskedelmi Vegyi Anyagok Európai Jegyzéke (HL C 146., 1990.6.15., 4. o.).
(++) Az élelmiszer-adalékanyagokról szóló, 2008. december 16-i 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (HL L 354., 2008.12.31., 16. o.) II. mellékletének D. részében szereplő élelmiszer-kategóriák. ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/oj).
(+++) A Bizottság (EU) 2019/2072 végrehajtási rendelete (2019. november 28.) a növénykárosítókkal szembeni védekező intézkedésekről szóló (EU) 2016/2031 európai parlamenti és tanácsi rendelet egységes végrehajtási feltételeinek megállapításáról, valamint a 690/2008/EK bizottsági rendelet hatályon kívül helyezéséről és az (EU) 2018/2019 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról (HL L 319., 2019.12.10., 1. o., ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2019/2072/oj).

(++++) Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2020/2184 irányelve (2020. december 16.) az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről (HL L 435., 2020.12.23., 1. o., ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2020/2184/oj).

A 8. melléklet „C” szakaszának táblázata az alábbiak szerint módosul:

„C” szakasz – az élesztő és élesztőtartalmú termékek előállításához használt technológiai segédanyagok és egyéb termékek.

Név

Elsődleges élesztő

Élesztő előállítása/ gyártása/ készítése

Egyedi feltételek és korlátozások

Kalcium-klorid

X

Szén-dioxid

X

X

Citromsav

X

Az élesztő előállítása során a pH-érték szabályozásához.

Tejsav

X

Az élesztő előállítása során a pH-érték szabályozásához.

Nitrogén

X

X

Oxigén

X

X

Burgonyakeményítő

X

X

Szűréshez. Ökológiai termelésből kell származnia.

Nátrium-karbonát

X

X

A pH-érték szabályozásához.

Növényi olajok

X

X

Kenő, tapadásgátló vagy habzásgátló anyagként.
Ökológiai termelésből kell származniuk.

Fermentációt beindító aktivátorok

X

élesztőkivonatból vagy autolizátumból származó tápanyagok

az érintett szubsztrátum legfeljebb 5 %-a (a szárazanyag
tömegszázalékában kifejezve)

A változáselemzés itt letölthető pdf-formátumban is »