A Bizottság (EU) 2025/973 végrehajtási rendelet változáselemzése
A Bizottság (EU) 2025/973 végrehajtási rendelete (2025. május 23.) a bizonyos termékek és anyagok ökológiai termelésben való használatának engedélyezéséről és ezek jegyzékének összeállításáról szóló (EU) 2021/1165 végrehajtási rendelet módosításáról és helyesbítéséről
Hatályos 2025. június 15-től.
A Biokontroll Alap-feltételrendszere mellékleteinek frissítése a rendelet mellékleteinek változásaival. Sárgával kiemelve a változások.
Az 1. melléklet (Növényvédelemre használható anyagok) 2. (Kis kockázatú anyagok) és 4. (A fenti kategóriák egyikébe sem tartozó hatóanyagok) listája az alábbiak szerint módosult:
2. Kis kockázatú anyagok
Név |
Egyedi feltételek és korlátozások |
COS-OGA |
|
Cerevisane és más, mikroorganizmusok sejttöredékein alapuló termékek |
nem GMO-ból származó |
Vas- pirofoszfát |
|
Nátrium-hidrogén-karbonát |
|
Laminarin |
a moszatnak ökológiai akvakultúrából fenntartható begyűjtésből kell származnia |
ABE-IT 56 (a Saccharomyces cerevisiae DDSF623 törzséből előállított lizátum komponensei) |
nem GMO-ból származó |
Lavandulil-szenecioát |
|
Vas-pirofosztfát |
|
A fehér virágú édes csillagfürt (Lupinus albus) csíráztatott magjából nyert vizes kivonat |
|
Egyéb kis kockázatú, növényi vagy állati eredetű anyagok * |
a gyomirtó szerként történő felhasználáson kívül minden felhasználás engedélyezett |
Kálium-hidrogén-karbonát |
|
Egyenes láncú lepkeferomonok (acetátok) |
|
Birkafaggyú |
szagriasztóként való felhasználás |
Kvarchomok Szilícium-dioxid |
|
4. A fenti kategóriák egyikébe sem tartozó hatóanyagok
Név |
Egyedi feltételek és korlátozások |
Spinozad |
|
Szén-dioxid |
|
Etilén |
Csak banán és a burgonya esetében, azonban citrusféléknél is alkalmazható a gyümölcslegyek okozta károk megelőzésére irányuló védekezési stratégia részeként. |
Zsírsavak |
A gyomirtó szerként történő felhasználáson kívül minden felhasználás engedélyezett. |
Fokhagymakivonat (Allium sativum) |
|
Hidrolizált fehérjék, kivéve a zselatint |
|
Alumínium-szilikát (kaolin) |
|
Kovaföld (diatomaföld) |
|
Azadirachtin (margózakivonat) |
Azadirachta indica fából. |
Citronellaolaj |
A gyomirtó szerként történő felhasználáson kívül minden felhasználás engedélyezett. |
Szegfűszegolaj |
A gyomirtó szerként történő felhasználáson kívül minden felhasználás engedélyezett. |
Repceolaj |
A gyomirtó szerként történő felhasználáson kívül minden felhasználás engedélyezett. |
Fodormentaolaj |
A gyomirtó szerként történő felhasználáson kívül minden felhasználás engedélyezett. |
Narancsolaj |
A gyomirtó szerként történő felhasználáson kívül minden felhasználás engedélyezett. |
Teafaolaj |
A gyomirtó szerként történő felhasználáson kívül minden felhasználás engedélyezett. |
Növényekből kivont piretrinek |
|
Kén |
|
Paraffinolajok |
|
Mészkén (kalcium-poliszulfid) |
|
Maltodextrin |
|
Eugenol |
|
Geraniol |
|
Timol |
|
Feromonok és más szemiokemikáliák |
|
Réz-hidroxid |
7 éves időszakon keresztül hektáronként összesen legfeljebb. |
Réz-oxiklorid |
|
Réz-oxid |
|
Bordeaux-i keverék |
|
Hárombázisú réz-szulfát |
|
Deltametrin |
Csak megfelelő csalogatószerekkel ellátott, Batrocera oleae, Ceratitis capitata és Rhagoletis completa elleni csapdákban. |
Lambda-cihalotrin |
Csak megfelelő csalogatószerekkel ellátott, Batrocera oleae és Ceratitis capitata elleni csapdákban. |
A 2. melléklet (Tápanyagpótló és talajjavító anyagok) a következőképpen módosul:
Név (összetett termékek, illetve kizárólag az alábbiakban felsorolt anyagokat tartalmazó termékek) |
Leírás, egyedi feltételek és korlátozások |
Istállótrágya |
Állati ürülék és növényi anyagok (alomanyag és takarmány-alapanyagok) keverékéből álló termék. Iparszerű gazdálkodásból nem származhat. |
Szárított istállótrágya, szárított baromfitrágya |
Iparszerű gazdálkodásból nem származhat. |
Komposztált állati ürülék, ideértve a baromfitrágyát és a komposztált istállótrágyát is |
Iparszerű gazdálkodásból nem származhat. |
Folyékony állati ürülék |
Ellenőrzött erjesztés és/vagy megfelelő hígítás után használható. Iparszerű gazdálkodásból nem származhat. |
Komposztált vagy fermentált biohulladék |
Forrásánál elkülönítve gyűjtött biohulladékból nyert, majd komposztált vagy biogáztermelés céljából anaerob erjesztéssel kezelt termék |
Tőzeg |
Kizárólag kertészeti felhasználásra (árutermelő kertészet, virágtermesztés, faiskola, palántanevelés). |
Gombakomposzt |
A termesztőközeg csak az e mellékletben szereplő anyagokat tartalmazhatja. |
Gilisztaürülék (gilisztahumusz) és rovarürülék keveréke |
Adott esetben az 1069/2009/EK rendelettel összhangban. |
Guanó |
|
Növényi anyagok komposztált vagy fermentált keveréke |
Komposztált vagy biogáztermelés céljából anaerob erjesztéssel kezelt, növényi anyagok keverékéből nyert termék. |
Az e mellékletben felsorolt növényi vagy állati eredetű anyagokkal együtt feldolgozott állati melléktermékeket tartalmazó biogázüzemi fermentációs maradék |
A 3. kategóriába tartozó állati melléktermékek (ideértve a vadon élő állatok melléktermékeit) és a 2. kategóriába tartozó emésztőtraktus-tartalom (az 1069/2009/EK rendeletben meghatározott kategóriák) iparszerű gazdálkodásból nem származhat. |
A következő állati eredetű termékek és melléktermékek: |
(1) maximális koncentráció a szárazanyagban, mg/kg-ban kifejezve: króm (VI): nem kimutatható |
Növényi eredetű termékek és melléktermékek |
Például: olajosmag-pogácsa őrleménye, kakaóhéj, malátacsíra. |
Növényi eredetű hidrolizált fehérjék |
|
Algák és algákból készült termékek |
Amennyiben közvetlenül a következő eljárásokkal nyerték őket: |
Fűrészpor és faforgács |
Kivágás után vegyileg nem kezelt fából. |
Fakéregkomposzt |
Kivágás után vegyileg nem kezelt fából. |
Fahamu |
Kivágás után vegyileg nem kezelt fából. |
Lágy, őrölt ásványi foszfát |
Lágy ásványi foszfátok őrlésével nyert, alapvető összetevőként trikalcium-foszfátot és kalcium-karbonátot tartalmazó termék minimális tápanyagtartalom (tömegszázalékban): 25% P2O5. |
Alumínium-kalcium-foszfát |
Hőkezeléssel és őrléssel nyert, amorf szerkezetű, alapvető összetevőként alumínium- és kalcium-foszfátokat tartalmazó termék minimális tápanyagtartalom (tömegszázalékban): 30% P2O5. |
Bázikus salak (Thomas foszfátok vagy Thomas salak) |
Vas olvasztásakor a foszfortartalmú olvadékok kezelésével nyert, alapvető összetevőként kalcium-szilikofoszfátokat tartalmazó termék. Minimális tápanyagtartalom (tömegszázalékban): 12% P2O5. |
Nyers káliumsó |
Nyers káliumsókból nyert termék. Minimális tápanyagtartalom (tömegszázalékban): 9% K2O. A kálium vízoldható K2O-ként kifejezve |
Kálium-szulfát, amely magnéziumsót is tartalmazhat |
Nyers káliumsóból fizikai extrakcióval nyert termék, amely magnéziumsókat is tartalmazhat. |
Cefre és cefrekivonat |
Ammóniumcefre kizárva. |
Kalcium-karbonát, például: kréta, márga, őrölt mészkő, Breton javító (maërl), foszfátkréta |
Csak természetes eredetű. |
Puhatestűek hulladéka |
Ökológiai akvakultúrából vagy fenntartható halászatból kell származnia. |
Tojáshéj |
Iparszerű gazdálkodásból nem származhat. |
Magnézium- és kalcium-karbonát |
Csak természetes eredetű, például magnéziummész, őrölt magnézium, mészkő. |
Magnézium-szulfát (kiezerit) |
Csak természetes eredetű. |
Kalcium-klorid-oldat |
Csak almafák levélzetének a kalciumhiány megelőzése érdekében történő kezelésére. |
Kalcium-szulfát (gipsz) |
Természetes eredetű termék, amely különböző hidratáltsági fokú kalciumszulfátot tartalmaz minimális tápanyagtartalom (tömegszázalékban): 25% CaO, 35% SO3. |
Cukorgyári mésziszap |
A cukorrépából és cukornádból történő cukorgyártás mellékterméke. |
Vákuumsó-termelésből származó mésziszap |
A hegyekben található sós vízből kinyert vákuumsó gyártási mellékterméke. |
Elemi kén |
A szennyező anyagokra vonatkozó határértékek figyelembevételével. |
Mikroelem-tartalmú szervetlen trágya |
A szennyező anyagokra vonatkozó határértékek figyelembevételével. |
Nátrium-klorid |
|
Kőzetliszt, természetes eredetű homok, agyagok és agyagásvány |
pl. perlit, homok és vermikulit, beleértve a hőkezeltet is, a perlit, a homok és a vermikulit – a hőkezeltet is beleértve – az (EU) 2018/848 rendelet II. melléklete I. része 1.3. a) pontjában említett semleges tápközegként csíráztatott magvak előállításához is felhasználható |
Leonardit (magas huminsavtartalmú nyers, szerves üledék) |
Csak ha bányászat melléktermékeként nyerték. |
Humin- és fulvosavak |
Csak ha szervetlen sókból/oldatokból (az ammóniumsókat kivéve) vagy ivóvíz tisztításából nyerték. |
Xilitol |
Csak ha bányászat melléktermékeként nyerték (pl. barnaszénbányászat mellékterméke). |
Kitin (rákfélék héjából nyert poliszacharid) |
Ökológiai akvakultúrából vagy fenntartható halászatból kell származnia. |
Oxigénhiányos környezetben keletkezett édesvízi szerves (1) üledék (pl. szapropél) |
Kizárólag édesvíz-gazdálkodás melléktermékeként kapott vagy korábbi édesvízi területekről nyert szerves üledékek. Adott esetben az anyag extrakciójának úgy kell történnie, hogy az a lehető legkisebb hatást gyakorolja a vízi környezetre. |
Bioszén – növényi eredetű szerves anyagokból előállított, talajjavítóként alkalmazott pirolízis termék |
Csak olyan növényi eredetű anyagból, amelyet a betakarítás után csak az I. mellékletben szereplő termékekkel kezeltek. |
Visszanyert struvit és kicsapatott foszfátsók |
A termékeknek meg kell felelniük az (EU) 2019/1009 rendeletben meghatározott követelményeknek |
Nátrium-nitrát |
Csak szárazföldi, zárt rendszerekben folytatott algatermesztés céljára |
Kálium-klorid (kálisó) |
Csak természetes eredetű |
Szelénsók |
Kizárólag az állattartásra és/vagy legeltetésre, illetve a takarmánynövények termesztésére használt talajok hiánya esetén |
Szén-dioxid |
a szárazföldi, zárt rendszerekben folytatott algatermesztéshez használt víz a szén-dioxidnak lehetőség szerint egyéb folyamatok melléktermékének kell lennie, üvegházi termelésben is felhasználható |
Kalcium-acetát |
kizárólag üvegházi zöldségek és almafák levélzetének a kalciumhiány megelőzése természetes eredetű kalcium-karbonátból |
Kalcium-foszfát |
csak ha szennyvíziszaphamuból származik csak az (EU) 2019/1009 rendelet követelményeinek megfelelő termékek |
Növényirost lapok |
növényi alapú rostok, például kenderrost, lenrost, kókuszrost trágya, talajjavítók vagy tápanyag-utánpótló szerek, illetve adalékanyagok vagy kizárólag csíráztatott magvak előállításához, az (EU) 2018/848 rendelet II. amennyiben rendelkezésre állnak, ökológiai termelésből származó anyagokat kell |
Kalcium- és magnézium-glükonát |
mikrobiális fermentációból |
(*) Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2018/2001 irányelve (2018. december 11.) a megújuló energiaforrásokból előállított energia használatának előmozdításáról (HL L 328., 2018.12.21., 82. o., ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2018/2001/oj). |
Az 5. melléklet (Takarmányozásra használható termékek és anyagok) a következőképpen módosul:
1. Ásványi eredetű takarmány-alapanyagok
Név |
Egyedi feltételek és korlátozások |
Kalcium-karbonát |
|
Tengeri állatok mésztartalmú héja |
|
Mésztartalmú tengeri alga (maërl) | |
Litotamnium |
|
Kálcium-klorid |
kizárólag a 767/2009/EK rendelet 3. cikke (2) bekezdésének o) pontja szerinti, „különleges táplálkozási célokra szánt takarmányként” használható fel az ellési lehetőleg természetes sós léből tisztítással előállított kalcium-klorid formájában csak az erre rászoruló tejelő tehenek esetében, korlátozott |
Kalcium-glukonát |
|
Magnézium-oxid | |
Magnézium-szulfát, vízmentes |
|
Magnézium-klorid |
|
Magnézium-karbonát |
|
Dikalcium-foszfát |
|
Monokalcium-foszfát |
|
Mono-dikalcium-foszfát |
|
Kalcium-magnézium-foszfát |
|
Magnézium-foszfát |
|
Mononátrium-foszfát |
|
Kalcium-nátrium-foszfát |
|
Monoammónium-foszfát (ammónium-dihidrogén-ortofoszfát) |
Csak akvakultúrában. |
Pentanátrium-trifoszfát (STPP) |
Csak hobbiállat-eledel előállításához |
Dinátrium-dihidrogén-difoszfát (SAPP) |
Csak hobbiállat-eledel előállításához |
Nátrium-klorid |
|
Nátrium-bikarbonát |
|
Nátrium-karbonát |
|
Nátrium-szulfát |
|
Kálium-klorid |
|
(*) A Bizottság (EU) 2020/354 rendelete (2020. március 4.) a különleges táplálkozási célokra szánt takarmányok tervezett felhasználásainak jegyzéke létrehozásáról és a 2008/38/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről (HL L 67., 2020.3.5., 1. o., ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2020/354/oj). |
2. Egyéb takarmány-alapanyagok
Név |
Egyedi feltételek és korlátozások |
Liszt, olaj és takarmány- |
Fenntarthatónak minősített halászati tevékenységekből kell származniuk, előállításuk vagy elkészítésük kémiai oldószerek használata nélkül történt. |
Algaolaj |
Mikroalgából fermentáció útján extrahált olaj |
Liszt, olaj és takarmány- |
Húsevő víziállatok takarmányozására. |
Halliszt és halolaj |
A nyújtási időszakban a szárazföldi vizekben tartott halak takarmányozására. |
Élesztők |
Ha ökológiai termelésből nem állnak rendelkezésre |
A Trichoderma viride és az Aspergillus oryzae szervezetből származó egysejtű fehérjék |
kizárólag géntechnológiával nem módosított törzsből és táptalajból nem olyan szubsztrátumból nyerték, amely szintetikusnitrogén-forrást tartalmaz kérődzőknél és más növényevőknél történő felhasználás esetén: ökológiai termelésből származó szubsztrátumokból nyerték felhasználásuk esetén a habzásgátló szereknek engedéllyel kell rendelkezniük az ökológiai termelés tekintetében |
Bacillus subtilis felhasználásával előállított, fehérjében gazdag termékek |
kizárólag géntechnológiával nem módosított törzsből és táptalajból nem olyan szubsztrátumból nyerték, amely szintetikusnitrogén-forrást tartalmaz kérődzőknél és más növényevőknél történő felhasználás esetén: ökológiai termelésből származó szubsztrátumokból nyerték |
Élesztőtermékek |
Ha ökológiai termelésből nem állnak rendelkezésre |
Kalcium-sztearát |
|
Propilénglikol; [1,2-propándiol]; [propán-1,2-diol] |
kizárólag a 767/2009/EK rendelet 3. cikke (2) bekezdésének o) pontja szerinti, „különleges táplálkozási célokra szánt takarmányként” használható fel a ketózis kockázatának csökkentésére, az (EU) 2020/354 rendelet mellékletének B. részében található táblázat »61.« bejegyzésének megfelelően, bólusz formájában is csak az erre rászoruló tejelő tehenek, anyajuhok és kecskék esetében, korlátozott ideig |
Koleszterin |
Gyapjúzsírból (lanolinból) szappanosítással, elválasztással és kristályosítással nyert, illetve kagylóból vagy más forrásból származó termék. |
Gyógynövények |
Az Alap-feltételrendszer előírásaival összhangban: |
Melasz |
Az Alap-feltételrendszer előírásaival összhangban: |
Fitoplankton és zooplankton |
Kizárólag ökológiai tartásból származó ivadékok lárváinak nevelésében. |
Különleges fehérjék |
Az Alap-feltételrendszer előírásaival összhangban: |
Fűszernövények |
Az Alap-feltételrendszer előírásaival összhangban: |
A 6. melléklet (Takarmány-adalékként és takarmányozási célra használt egyéb anyagok) a következőképpen módosul:
1. Technológiai adalékanyagok
a) Tartósítószerek
Azonosító szám vagy funkcionális csoport |
Név |
Egyedi feltételek és korlátozások |
1a200 |
Szorbinsav | |
1k236 |
Hangyasav | |
1k237i |
Nátrium-formiát | |
1a260 |
Ecetsav | |
1a270 1a270i |
Tejsav | |
1k280 |
Propionsav | |
1a282 |
Kalcium-propionát | kizárólag a 767/2009/EK rendelet 3. cikke (2) bekezdésének o) pontja szerinti, „különleges táplálkozási célokra szánt takarmányként” használható fel az ellési bénulás és a tünetmentes hipokalcémia kockázatának csökkentésére, az (EU) 2020/354 rendelet mellékletének B. részében található táblázat »60.« bejegyzésének megfelelően, bólusz formájában is
csak az erre rászoruló tejelő tehenek esetében, korlátozott ideig |
1a330 |
Citromsav |
c) Emulgeálószerek, stabilizátorok, sűrítőanyagok és zselésítő anyagok
Azonosító szám vagy funkcionális csoport |
Név |
Egyedi feltételek és korlátozások |
1c322, 1c322i |
Lecitinek |
ökológiai nyersanyagból |
E 412 |
Guargumi |
|
E 407 |
Karragén |
csak hobbiállat-eledel előállításához |
E 410 |
Szentjánoskenyérmag-liszt (Karobliszt) |
csak hobbiállat-eledel előállításához |
E 414 |
Akáciamézga (Gumiarábikum), |
csak hobbiállat-eledel előállításához |
E 415 |
Xantángumi |
|
3. Tápértékkel rendelkező adalékanyagok
b) Nyomelemek vegyületei
Azonosító szám vagy funkcionális csoport |
Név |
Egyedi feltételek és korlátozások |
3b101 |
Vas(II)-karbonát (sziderit) |
|
Зb10З |
Vas(II)-szulfát-monohidrát |
|
3b104 |
Vas(II)-szulfát-heptahidrát |
|
3b105 |
Vas(II)-fumarát |
kizárólag a 767/2009/EK rendelet 3. cikke (2) bekezdésének o) pontja szerinti, „különleges táplálkozási célokra szánt takarmányként” használható fel a születés utáni vashiány kompenzálására, az (EU) 2020/354 rendelet mellékletének B. részében található táblázat »64.« bejegyzésének megfelelően csak az erre rászoruló szopós malacok esetében, korlátozott ideig |
3b107 |
Fehérjehidrolizátumok vas(II)-kelátja |
Lehetőleg ökológiai szójatermelésből kell származnia. |
3b110 |
Vas-dextrán 10% |
kizárólag a 767/2009/EK rendelet 3. cikke (2) bekezdésének o) pontja szerinti, „különleges táplálkozási célokra szánt takarmányként” használható fel a születés utáni vashiány kompenzálására, az (EU) 2020/354 rendelet mellékletének B. részében található táblázat »64.« bejegyzésének megfelelően a dextrán fermentációjához használt termesztőközeg nem származhat GMO-ból csak az erre rászoruló szopós malacok esetében, korlátozott ideig |
3b201 |
Kálium-jodid |
|
3b202 |
Vízmentes kalcium-jodát |
|
3b203 |
Bevont, granulált, vízmentes kalcium-jodát |
|
3b301 |
Kobalt(II)-acetát-tetrahidrát |
|
3b302 |
Kobalt(II)-karbonát |
|
3b303 |
Kobalt(II)-karbonát-hidroxid(2:3)monohidrát |
|
3b304 |
Bevont, granulált kobalt(II)-karbonát |
|
3b305 |
Kobalt(II)-szulfát-heptahidrát |
|
3b402 |
Réz(II)-karbonát-dihidroxi-monohidrát |
|
3b404 |
Réz(II)-oxid |
|
3b405 |
Réz(II)-szulfát-pentahidrát |
|
3b407 |
Fehérjehidrolizátumok réz(II)-kelátja |
Lehetőleg ökológiai szójatermelésből kell származnia. |
3b409 |
Diréz-klorid-trihidroxid |
|
3b502 |
Mangán(II)-oxid |
|
3b503 |
Mangán-szulfát, monohidrát |
|
3b505 |
Fehérjehidrolizátumok mangánkelátja |
Lehetőleg ökológiai szójatermelésből kell származnia. |
3b603 |
Cink-oxid |
|
3b604 |
Cink-szulfát-heptahidrát |
|
3b605 |
Cink-szulfát-monohidrát |
|
3b609 |
Cink-klorid-hidroxid-monohidrát |
|
3b612 |
Fehérjehidrolizátumok cink-kelátja |
Lehetőleg ökológiai szójatermelésből kell származnia. |
3b701 |
Nátrium-molibdát-dihidrát |
|
3b801 |
Nátrium-szelenit |
|
3b802 |
Bevont, granulált nátrium-szelenit |
|
3b810 |
Szelénnel dúsított, inaktivált élesztő Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3060 |
|
3b810i |
Szelénnel dúsított, inaktivált élesztő Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3060 |
|
3b811 |
Szelénnel dúsított, inaktivált élesztő Saccharomyces cerevisiae CNCM R397 |
|
3b812 |
Szelénnel dúsított, inaktivált élesztő Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3399 |
|
3b813 |
Szelénnel dúsított, inaktivált élesztő Saccharomyces cerevisiae CNCM R646 |
|
3b817 |
Szelénnel dúsított, inaktivált élesztő Saccharomyces cerevisiae CNCM R645 |
|
A 6. melléklet az alábbi táblázattal egészül ki:
5. Technológiai segédanyagok
Az 1831/2003/EK rendelet 2. cikke (2) bekezdésének h) pontjában meghatározott technológiai segédanyagokra az alábbi táblázatban megállapított egyedi feltételek és korlátozások alkalmazandók.
Név |
Egyedi feltételek és korlátozások |
Etanol |
kizárólag extraháló oldószerként használható fehérjeliszt előállításához, és csak abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben mechanikai kinyerésből származó fehérjeliszt lehetőleg csak erjesztésből lehetőleg csak ökológiai termelésből |
Papain |
kizárólag kedvtelésből tartott állatok eledelének előállításához felhasznált, a 142/2011/EU rendelet I. mellékletének 18. pontjában meghatározott ízesítő belsőségek előállításához feltéve, hogy az enzimet a folyamat során inaktiválják, és az ezért önmagában nincs jelen a kapott ízesítő belsőségekben, és nincs technológiai hatása a termékre 2027. január 1-jétől, kizárólag ökológiai nyersanyagból |
A 8. melléklet (Feldolgozott ökológiai élelmiszerek és élelmiszerként vagy takarmányként felhasznált élesztő előállításában használható termékek és anyagok) a következőképpen módosul:
A 8. melléklet A és B szakasza összevonásra kerül egy táblázatba:
„A” szakasz – élelmiszer-adalékanyagok, beleértve a hordozóanyagokat.
A csillaggal megjelölt élelmiszer-adalékanyagokat mezőgazdasági eredetű összetevőként kell figyelembe venni.
„B” szakasz – technológiai segédanyagok és egyéb termékek
A hozzáadott élelmiszer-adalékanyagokat tartalmazó ökológiai élelmiszereknek meg kell felelniük az 1333/2008/EK rendelet szerinti engedélyek határértékeinek.
Az 1333/2008/EK rendelet szerinti engedélyek feltételein felül az alábbi táblázatban meghatározott egyedi feltételeket és korlátozásokat is alkalmazni kell.
Az élelmiszer-adalékanyagként vagy technológiai segédanyagként való felhasználást eseti alapon, az 1333/2008/EK rendelettel és a technológiai segédanyagokra vonatkozó nemzeti jogszabályokkal összhangban kell meghatározni.
Az (EU) 2018/848 rendelet 30. cikke (5) bekezdésében említett százalékos arány kiszámításának céljaira az „E-szám, Einecsszám (+), vagy mindkettő” oszlopban csillaggal megjelölt élelmiszer-adalékanyagokat mezőgazdasági eredetű összetevőkként kell figyelembe venni.
E-szám, Einecsszám (+), vagy mindkettő |
Név |
Ökológiai élelmiszerek, amelyekben az adalékanyag vagy a technológiai |
|
Adalékanyagként történő felhasználás |
Technológiai segédanyagként történő felhasználás |
||
E 153 |
Növényi szén |
Hamuval borított kecskesajt ehető héja |
|
E 160b(i)* |
Annatto bixin |
Red Leicester sajt |
|
E 160b(ii)* |
Annatto norbixin |
Red Leicester sajt |
|
E 170 /207-439-9 |
Kalcium-karbonát |
Növényi és állati eredetű termékek |
növényi eredetű termékek |
E 220 |
Kén-dioxid |
Gyümölcsborok (a szőlőn kívüli más gyümölcsből készített bor, többek között almabor és körtebor) és mézsör hozzáadott cukorral vagy anélkül 100 mg/l (maximális szint minden forrásból, SO2 mg/l-ben kifejezve) |
|
E 223 |
Nátrium- |
Rákfélék |
|
E 224 |
Kálium- |
Gyümölcsborok (a szőlőn kívüli más gyümölcsből készített bor, többek között almabor és körtebor) és mézsör hozzáadott cukorral vagy anélkül 100 mg/l (maximális szint minden forrásból, SO2 mg/l-ben kifejezve) |
|
E250 |
Nátrium-nitrit |
Húskészítmények csak akkor használható, ha az illetékes hatóság számára kielégítő módon bebizonyították, hogy nem létezik ugyanolyan garanciákat és/vagy a termék nem használható az E252 mellett a gyártás során hozzáadható maximális mennyiség NO2-ionként kifejezve: 50 mg/kg a forgalomba hozatalra kész termékben az összes forrásból származó maradékanyag |
|
E252 |
Kálium-nitrát |
Húskészítmények csak akkor használható, ha az illetékes hatóság számára kielégítő módon bebizonyították, hogy nem létezik ugyanolyan garanciákat és/vagy a termék sajátos jellemzőinek fenntartását biztosító technológiai alternatíva nem használható az E250 mellett a gyártás során hozzáadható maximális mennyiség NO3-ionként kifejezve: 55 mg/kg a forgalomba hozatalra kész termékben az összes forrásból származó maradékanyag |
|
E 267* |
Pufferolt ecet |
növényi és állati eredetű termékek csak ökológiai termelésből |
|
E 270 /200-018-0 |
Tejsav |
Növényi és állati eredetű termékek |
sajt a sófürdő pH-értékének beállítására a sajtgyártás során |
E 290 /204-696-9 |
Szén-dioxid |
Növényi és állati eredetű termékek |
növényi és állati eredetű termékek |
E 296 |
Almasav |
Növényi eredetű termékek |
|
E 300 |
Aszkorbinsav |
Növényi eredetű termékek |
|
E 301 |
Nátrium-aszkorbát |
Húskészítmények Csak nitrátokkal és nitritekkel összefüggésben használható. |
|
E 306* |
Tokoferolban gazdag kivonat |
Növényi és állati eredetű termékek kizárólag antioxidánsként |
|
E 322* |
Lecitinek |
Növényi eredetű termékek termékek, állati eredetű termékek csak ökológiai termelésből |
|
E 325 |
Nátrium-laktát |
Növényi eredetű termékek tejalapú termékek |
|
E 330 /201-069-1 |
Citromsav |
Növényi és állati eredetű termékek |
növényi és állati eredetű termékek |
E 331 |
Nátrium-citrátok |
Növényi és állati eredetű termékek |
|
E 333 |
Kalcium-citrátok |
Növényi eredetű termékek |
|
E 334 |
Borkősav (L(+)-) |
Növényi eredetű termékek, mézsör |
|
E 335* |
Nátrium-tartarátok |
Növényi eredetű termékek 2027. január 1-jétől, ökológiai termelésből kell származniuk. |
|
E 336* |
Kálium-tartarátok |
Növényi eredetű termékek 2027. január 1-jétől, ökológiai termelésből kell származniuk. |
|
E 337* |
Kálium-nátrium- |
Növényi eredetű termékek 2027. január 1-jétől, ökológiai termelésből kell származniuk. |
|
E 341 (i) |
Monokalcium- |
Önkelő liszt kizárólag térfogatnövelő szerként |
|
E 392* |
Rozmaringkivonat |
Növényi és állati eredetű termékek Ökológiai termelésből kell származnia. |
|
E 400 |
Alginsav |
Növényi eredetű termékek, tejtermékek |
|
E 401 |
Nátrium-alginát |
Növényi eredetű termékek, |
|
E 402 |
Kálium-alginát |
Növényi eredetű termékek, |
|
E 406 |
Agar-agar |
Növényi eredetű termékek, |
|
E 407 |
Karragén |
Növényi eredetű termékek, |
|
E 410* |
Szentjánoskenyérmag-liszt |
Növényi és állati eredetű termékek Ökológiai termelésből kell származnia. |
|
E 412* |
Guargumi |
Növényi és állati eredetű termékek |
|
E 414* |
Gumiarábikum |
Növényi és állati eredetű termékek Ökológiai termelésből kell származnia. |
|
E 415 |
Xantángumi |
Növényi és állati eredetű termékek |
|
E 417* |
Taramagliszt |
Növényi és állati eredetű termékek Ökológiai termelésből kell származnia. kizárólag sűrítőanyagként |
|
E 418* |
Gellángumi |
Növényi és állati eredetű termékek lehetőleg ökológiai termelésből kell származnia csak nagy aciltartalmú formában |
|
E 422* |
Glicerin |
Növényi kivonatok aromák csak növényi eredetű lehet csak ökológiai termelésből oldószerként és hordozóanyagként gélkapszulákban nedvesítőszerként tabletták felületbevonataként |
|
E 440(i)* |
Pektin |
Növényi eredetű termékek |
|
E 460 /232-674-9 |
Cellulóz |
Zselatin |
zselatin növényi eredetű termékek |
E 464 |
Hidroxipropil- |
Növényi és állati eredetű termékek kizárólag kapszulahéj anyagaként |
|
E 500 /207-838-8, |
Nátrium- |
Növényi és állati eredetű termékek |
növényi és állati eredetű termékek |
E 501 /209-529-3, |
Kálium- |
Növényi eredetű termékek |
szőlő kizárólag szárítószerként, szárított szőlő előállításához |
E 503 |
Ammónium- |
Növényi eredetű termékek |
|
E 504 |
Magnézium- |
Növényi eredetű termékek |
|
E 509 /233-140-8 |
Kalcium-klorid |
növényi eredetű termékek Tejalapú termékek kizárólag stabilizátorként húsalapú kolbászfélék |
növényi eredetű termékek kizárólag derítőszerként / flokkuláló szerként |
E 511/232-094-6 |
Magnézium-klorid |
növényi eredetű termékek kizárólag alvadás előidézésére |
növényi eredetű termékek kizárólag derítőszerként / flokkuláló szerként |
E 516 /231-900-3 |
Kalcium-szulfát |
Növényi eredetű termékek kizárólag hordozóanyagként vagy alvadás előidézésére |
Hordozóanyagként. növényi eredetű termékek kizárólag derítőszerként / flokkuláló szerként |
E 524 /215-185-5 |
Nátrium-hidroxid |
felületkezelt lúgossütemény kizárólag felületkezelésre |
cukrok |
aromák kizárólag savanyúságot szabályozó anyagként |
növényi eredetű olaj, kivéve az olívaolajat |
||
növényi fehérjekivonatok |
|||
E 551 /231-545-4 |
Szilícium-dioxid |
kakaó kizárólag csomósodást gátló anyagként, italautomatákban való felhasználásra |
növényi eredetű termékek |
szárított por formájában előállított fűszernövények és fűszerek |
|||
aromák |
|||
propolisz |
|||
E 553b |
Talkum |
növényi eredetű termékek húsalapú kolbászfélék kizárólag felületkezelésre |
növényi eredetű termékek |
E 901 */232-383-7 |
Méhviasz |
édességek csak ökológiai termelésből kizárólag fényezőanyagként |
növényi eredetű termékek csak ökológiai termelésből kizárólag tapadásgátló szerként |
E 903 */232-399-4 |
Karnaubaviasz |
édességek csak ökológiai termelésből kizárólag fényezőanyagként |
növényi eredetű termékek csak ökológiai termelésből kizárólag tapadásgátló szerként |
citrusfélék csak ökológiai termelésből kizárólag mérséklési módszerként a gyümölcsök károsító szervezetek elleni, igen alacsony hőmérsékleten végzett kötelező hűtéses kezeléséhez, az (EU) 2019/2072 bizottsági végrehajtási |
|||
E 938 |
Argon |
Növényi és állati eredetű termékek |
|
E 939 |
Hélium |
Növényi és állati eredetű termékek |
|
E 941 /231-783-9 |
Nitrogén |
Növényi és állati eredetű termékek |
növényi és állati eredetű termékek |
E 948 |
Oxigén |
Növényi és állati eredetű termékek |
|
E 968* |
Eritrit |
Növényi és állati eredetű termékek Ökológiai termelésből kell származnia, ioncserélő technológia használata nélkül. |
|
-/200-578-6 |
Etanol |
|
növényi és állati eredetű termékek kizárólag a cukorgyártásban, kristályképző anyagok |
-/200-580-7 |
Ecetsav |
|
növényi eredetű termékek hal |
-/215-108-5 |
Bentonit |
|
növényi eredetű termékek mézsör |
-/215-137-3 |
Kalcium-hidroxid |
|
növényi eredetű termékek |
-/231-595-7 |
Sósav |
|
zselatin Gouda, Edam és Maasdammer sajtok, valamint Boerenkaas, Friese és Leidse Nagelkaas gyártásánál kizárólag a sófürdő pH-értékének beállítására a sajtgyártás során |
-/231-639-5 |
Kénsav |
|
zselatin cukrok |
-/231-765-0 |
Hidrogén-peroxid |
|
zselatin |
-/232-554-6 |
zselatin |
|
növényi eredetű termékek |
-/232-555-1 |
Kazein |
|
növényi eredetű termékek |
-/293-292-6 |
Halenyv |
|
növényi eredetű termékek |
-/931-328-0 |
Aktív szén |
|
növényi és állati eredetű termékek |
|
Ammónium-hidroxid |
|
zselatin |
|
Diammónium-foszfát |
|
gyümölcsborok, almabor, körtebor és mézsör |
|
L(+) tejsav erjedésből |
|
növényi fehérjekivonatok |
|
Tiamin-hidroklorid |
|
gyümölcsborok, almabor, körtebor és mézsör |
|
Kovaföld |
|
növényi eredetű termékek zselatin |
|
Tojásfehérje albumin |
|
növényi eredetű termékek |
|
Komlókivonat |
|
növényi eredetű termékek lehetőleg ökológiai termelésből kell származnia kizárólag antimikrobiális célokra |
|
Mogyoróhéj |
|
növényi eredetű termékek |
|
Perlit |
|
növényi eredetű termékek zselatin |
|
Fenyőgyanta-kivonat |
|
növényi eredetű termékek lehetőleg ökológiai termelésből kell származnia kizárólag antimikrobiális célokra |
|
Rizsliszt |
|
növényi eredetű termékek |
|
Csersav |
|
növényi eredetű termékek kizárólag szűrési segédanyagként |
|
Növényi olajok |
|
növényi és állati eredetű termékek csak ökológiai termelésből kizárólag kenő-, tapadásgátló vagy habzásgátló anyagként |
|
Ecet |
|
növényi eredetű termékek hal |
|
Víz |
|
növényi és állati eredetű termékek az (EU) 2020/2184 európai parlamenti és tanácsi irányelv (++++) értelmében vett, emberi fogyasztásra szánt víz |
|
Farost |
|
növényi és állati eredetű termékek a faanyag csak tanúsítottan fenntartható módon a felhasznált fa nem tartalmazhat mérgező |
(+) Létező Kereskedelmi Vegyi Anyagok Európai Jegyzéke (HL C 146., 1990.6.15., 4. o.).
(++) Az élelmiszer-adalékanyagokról szóló, 2008. december 16-i 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (HL L 354., 2008.12.31., 16. o.) II. mellékletének D. részében szereplő élelmiszer-kategóriák. ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/oj).
(+++) A Bizottság (EU) 2019/2072 végrehajtási rendelete (2019. november 28.) a növénykárosítókkal szembeni védekező intézkedésekről szóló (EU) 2016/2031 európai parlamenti és tanácsi rendelet egységes végrehajtási feltételeinek megállapításáról, valamint a 690/2008/EK bizottsági rendelet hatályon kívül helyezéséről és az (EU) 2018/2019 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról (HL L 319., 2019.12.10., 1. o., ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2019/2072/oj).
(++++) Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2020/2184 irányelve (2020. december 16.) az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről (HL L 435., 2020.12.23., 1. o., ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2020/2184/oj).
A 8. melléklet „C” szakaszának táblázata az alábbiak szerint módosul:
„C” szakasz – az élesztő és élesztőtartalmú termékek előállításához használt technológiai segédanyagok és egyéb termékek.
Név |
Elsődleges élesztő |
Élesztő előállítása/ gyártása/ készítése |
Egyedi feltételek és korlátozások |
Kalcium-klorid |
X |
|
|
Szén-dioxid |
X |
X |
|
Citromsav |
X |
|
Az élesztő előállítása során a pH-érték szabályozásához. |
Tejsav |
X |
|
Az élesztő előállítása során a pH-érték szabályozásához. |
Nitrogén |
X |
X |
|
Oxigén |
X |
X |
|
Burgonyakeményítő |
X |
X |
Szűréshez. Ökológiai termelésből kell származnia. |
Nátrium-karbonát |
X |
X |
A pH-érték szabályozásához. |
Növényi olajok |
X |
X |
Kenő, tapadásgátló vagy habzásgátló anyagként. |
Fermentációt beindító aktivátorok |
X |
|
élesztőkivonatból vagy autolizátumból származó tápanyagok az érintett szubsztrátum legfeljebb 5 %-a (a szárazanyag |
A változáselemzés itt letölthető pdf-formátumban is »