,

A múltban használt növényvédő szerek évtizedekig kísérthetik a biogazdákat

Bár a mezőgazdaságban a növényvédő szerek használata növekszik, vannak olyan gazdaságok, amelyek átálltak az ökológiai gyakorlatra és kerülik ezek használatát. Bizonytalan azonban, hogy az ökológiai gazdálkodásra való áttérés után a földterületekre évtizedekkel korábban kijuttatott kemikáliák továbbra is befolyásolhatják-e a talaj egészségi állapotát.

Egy most megjelent publikációban a kutatók arról számolnak be, hogy 100 svájci gazdaságban azonosítottak peszticid maradványokat, köztük az összes vizsgált bio területet is, melyek kedvezőtlen hatást gyakoroltak a talaj hasznos mikrobáinak elfordulására.

A gombaölő szerek, a gyomirtók és rovarölő szerek megvédik a termesztett növényeket a károsítók elriasztásával, vagy elpusztításával. Ezzel szemben az ökológiai gazdálkodásban kerülik a szintetikus anyagok használatát, ehelyett egy feltételezhetően egészséges talajéletre támaszkodnak. Vannak azonban olyan ökológiai gazdaságok, amelyek a múltban növényvédő szerekkel kezelt területeken működnek. Nem tisztázott, hogy a növényvédő szerek tartósan jelen vannak az ökológiai művelés alatt álló területeken, és hogy milyen hatást gyakorolnak a talaj élővilágára, különösen a mikroorganizmusokra és a talajban élő kedvező hatású gombafajokra, évekkel az alkalmazásuk után. A kutatók ezért meg akarták vizsgálni a növényvédő szerek mennyiségét és azok talaj egészségre gyakorolt hatását szokványos és ökológiai gyakorlatot követő gazdaságokban, illetve olyan gazdaságokban, amelyek átálltak az ökológiai művelésre.

A kutatók 100 szokványos, vagy ökológiai művelés alatt álló területről vettek mintát, amelyekben 46 gyakran használt növényvédő szer és azok bomlástermékeinek koncentrációját mérték, illetve vizsgálták a feltalaj jellemzőit. Meglepő módon valamennyi területen találtak növényvédőszer maradványt, beleértve a már 20 éve átállt ökológiai területeket is. Több gyomirtó szer és egy gombaölő szer kimutatható volt a feltalajban az ökológiai gazdálkodásra való átállás után is, bár a szintetikus készítmények száma és koncentrációja szignifikáns módon csökkent, minél hosszabb ideje állt a terület ökológiai kezelés alatt. A kutatók szerint egyes növényvédő szerek a levegővel, vízzel, vagy a talajjal a közeli szokványos területekről is érkezhettek az ökológiai földekre. Emellett a kutatók megfigyelték, hogy a mikrobák előfordulása csökkent, és kevesebb a hasznos mikroba azokon a területeken, ahol több peszticidet mutattak ki a talajban, ami arra utal, hogy ezek jelenléte ronthatja a talaj egészségét. A kutatók szerint a jövőben vizsgálni kellene a szermaradványok és más környezeti stresszorok talajéletre gyakorolt szinergikus hatásait.

Forrás: www.sciencedaily.com
Fordította: Nagy Judit
(Biokultúra 2021/6)