Áttörés az új génmódosítási technikák európai uniós megítélésében

2018. július 25-én jelent meg az Európai Unió Bíróságának határozata, amely szerint a GMO-k engedélyezésére vonatkozó uniós jogszabályok hatálya alá tartoznak a génmódosítás utóbbi időben megjelent újabb technikái.

Ez a döntés azt jelenti, hogy az ilyen módszerekkel előállított szervezeteket ugyanúgy GMO-nak kell tekinteni, és így alá kell vetni előzetes engedélyezési eljárásnak, ennek keretében pedig ökológiai és élelmiszerbiztonsági vizsgálatoknak, mint a régebbi technikákkal készült GMO-kat. Az ilyen szervezetekből készült termékeken éppúgy jelölni kell a génmódosítás tényét.

A bíróság határozata egyben azt is jelenti, hogy az intenzív lobbitevékenység ellenére a géntechnológiai iparnak nem sikerült rákényszerítenie a fogyasztókra ezeket az újabb fajta molekuláris technikákkal előállított termékeket azzal a megtévesztő állítással, hogy ezek nem is GMO-k. Nem sikerül kibújniuk a kötelező jelölés alól sem, így a fogyasztók továbbra is eldönthetik, akarnak-e újabb fajta GMO-kat látni a tányérjukon.

Az Európai Unió Bírósága ezzel egy évek óta tartó uniós és hazai vitára tett pontot. Jó hír ez a fogyasztóknak, jó hír a biogazdálkodóknak, a Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll üdvözli a bíróság döntését.

Az Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM) szerint a határozat tiszta vizet önt a pohárba, és biztosítja a szabad választás jogát a GMO-kat elutasítók számára, mindemellett megóvja a környezetet az új technikák esetleges kockázataitól. Az Európai Bizottságnak biztosítania kell ennek a döntésnek a hatékony végrehajtását a tagállamokban. Emellett felhívják a figyelmet arra a fontos szempontra is, hogy a Bizottságnak kutatási projektet kell indítania az új génmódosítási technikák hatékony kimutatási módszereinek a kidolgozása érdekében. Csak így biztosítható a nyomon követés, és az, hogy ezeket a termékeket hatékonyan el lehessen különíteni a hagyományos és bio termékektől, biztosítva ezzel Európában a GMO-mentes élelmiszer- és takarmány előállítás lehetőségét.

Az Európai Bíróság döntése az alábbi linken érhető el: https://curia.europa.eu

Homoki Hajnalka
Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.