Hagyományos gyümölcsaszalás

Az ember a történelem korai korszakaitól kezdve a gyűjtögetett termények (gyökerek, hajtások, termések stb.), az elejtett és megfogott állatok tartósításának környezeti feltételei és véletlen megfigyelésekből kialakult módszerei hosszú megfigyelésekből születtek. A hideg és mérsékelt égöv alatt a fagy hatása, a jég felhasználása csakúgy megjelent konzerváló eszközként, mint a száraz, sivatagos területeken az aszalás, vagy szárítás.. read more →

Hagyományos és napelemes aszalás

A megérett termés aszalásos tartósítása ősi mesterség. Napjainkban a hűtés, fagyasztás, konzerválás mellett méltatlanul háttérbe szorult. Pedig a hagyományos módszerek mellett már rendelkezésre áll a napkollektor. Cikkünket a Környezetbarát technológiák II. – Csináld magad – sorozatából kölcsönöztük. read more →