Tag Archive for: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Mint minden évben, idén is találkoztunk legfontosabb nemzetközi partnereinkkel a világ legnagyobb bio-szakvásárán, a Biofachon annak érdekében, hogy átbeszéljük az együttműködés során felmerült legfontosabb kérdéseket és egyeztessünk a jövő irányairól. Ennek keretében ültünk tárgyalóasztalhoz a Bio Suisse-el is.

Bizonyára sok partnerünk számára ismert, hogy a Bio Suisse Svájcban az egyik piacvezető privát bio feltételrendszer kidolgozója, mindemellett a svájci ökológiai gazdálkodók szövetsége is. Feltételrendszerükhöz közös jelölés is kapcsolódik, a „Bud” („rügy”), németül „Knospe” védjegy.

A Bio Suisse védjegyét viselő ökológiai termékek Svájcban dominálják a piacot, sokkal keresettebbek, mint az EU-bio logóval ellátott portékák. Több partnerünk is exportál a Bio Suisse feltételrendszerének megfelelő termékeket Svájcba. Piaci lehetőségeink tovább bővülnek az elkövetkezendő évek során, mivel a Bio Suisse nemrég új takarmánypolitikáról határozott. Úgy döntöttek, hogy a svájci Bio Suisse gazdaságok állatai kizárólag Európából származó Bio Suisse takarmányt kaphatnak majd, eleget téve ezzel a tudatos svájci biotermék fogyasztók elvárásainak, akik számára különösen fontos, hogy a takarmányok, takarmány alapanyagok ne tegyenek meg hosszú utat a szállítás során. Ennek érdekében 2017-től kezdve fokozatosan leépítik az Európán kívüli országokból Svájcba irányuló takarmány importot, és 2019-től minden, Svájcba importált Bio Suisse takarmánynak Európából kell származnia. A változásnak köszönhetően számos Európán belüli vállalkozás, így a magyar biogazdák is értékes új piacokat nyerhetnek.

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. fontos partnere a Bio Suisse-nek, Magyarországon az ő feltételrendszerük szerint is végzünk ellenőrzéseket. A Biofachon Kenzo van Gogh-gal, a Bio Suisse tanúsító szervezetének, az ICB AG-nek a nemzetközi munkatársával készítettünk rövid interjút.

– Mi a Bio Suisse tapasztalata a Biokontrollal való több éves együttműködéssel kapcsolatban?

– A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. az egyik legfontosabb külföldi partnerünk, azokkal a magyarországi gazdasági szereplőkkel együtt, akiknek a tevékenységét 2016-ban ellenőrizte a Biokontroll.

A Biokontrollal való együttműködés kiváló. Nagyra értékeljük azt a támogatást, amit a felmerülő kérdések esetében kapunk, és azt is, hogy szakmailag magas színvonalú ellenőrzési anyagokat kapunk a Bio Suisse tanúsítványt kérelmező magyarországi partnerekről. Ezt a gyümölcsöző együttműködést természetesen folytatni kívánjuk a jövőben is.

– Hogyan látja azoknak a magyar biogazdáknak a lehetőségeit, akik Svájcba szeretnének importálni? Vannak-e olyan termékek, amelyekre nagy a kereslet?

– Jelenleg Magyarország Svájc egyik legfontosabb export partnere fagyasztott zöldségek tekintetében. Persze nem könnyű a Bio Suisse számára megjósolni a jövőbeli kilátásokat. De bíztató, hogy a bioszektor évről évre növekszik Svájcban is, így várható, hogy a fagyasztott zöldségekre is növekedni fog a kereslet. Emellett igen nagy az igény Svájcban élelmiszer és takarmány gabonára, valamint olajos növényekre. Ebben az ágazatban a Svájcon belüli kínálat még mindig jóval alacsonyabb, mint a kereslet és ez utóbbi folyamatosan növekszik. Meglehetősen sok magyar biogazda termel ősi fajtákat, például alakort vagy tönkebúzát. Ezekkel a kiváló termékekkel ki lehet tűnni a piacon a tömegből. Fontos, hogy a magyar gazdálkodók is folyamatosan kísérjék figyelemmel a piaci trendeket. Jelenleg az ún. szuper élelmiszerek (superfood) nagyon népszerűek, különösen, ha bio minőségben állítják elő azokat.

Homoki Hajnalka
(Biokultúra 2017/2-3)

Nemes Mátyás

Valamikor nagyon régen, amikor először találkoztam az igazi bio szemlélettel a hajdani BNV területén, nem gondoltam arra, hogy a Biokultúra Egyesület (ma Magyar Biokultúra Szövetség) tagja leszek. Arról pedig, hogy a később megalakult Bio­kontroll Hungária Nonprofit Kft. által ellenőrzött bio­gazdálkodó partnerré válok, még csak nem is álmodtam.

Teltek az évek, és a Kunszállás-Fülöpjakab községek közös rendezésű tanfolyamán – melyet Szécsényiné Erzsike szervezett – újból találkoztam a BNV-n megismert és a biogazdálkodás iránt elkötelezett emberekkel. A tanfolyamot vizsga zárta. Engem dr. Győrffy Sándor vizsgáztatott. A vizsga végén azt kérdezte: „No, és mi fog történni ezután?”

Azt válaszoltam: „Holnap kitöltöm a jelentkezési lapot a Bio­kontrollhoz és biogazdálkodni fogunk!” Ekkor valaki hangosan azt kérdezte: „Biztos, hogy sikerülni fog?” „Miért ne sikerülne?” – válaszoltam.

Sanyi bácsi ekkor csak annyit mondott mosolyogva bajusza alatt: „Ez már fél siker!”

Ma már tudom, ha valaki kigondol egy dolgot, az kitartó munkával hetek, hónapok, netán évek során biztos, hogy meg is valósul. Erre jó példa a Biokontroll. Milyen feladatra vállalkozott az ügyvezető és mire a munkatársak? Vajon egy elképzelés megvalósítására? Netán csak munkahelynek tekintették? A kérdést válaszolja meg mindenki saját magának! A szó ellenben kötelez: bio = élet, kontroll = ellenőrzés.

A fenti történet óta eltelt 20 dolgos év. Számtalan ellenőrzés, értékelés és tanúsítás megtörtént. A létszám is jelentősen bővült. Ma már műszerek, mérőeszközök is igazolják az ökogazdálkodás jelentőségét, a vegyszermentességet és szerencsére csak nagyon ritka esetben ennek ellenkezőjét.

„Mit jelent nekem a Biokontroll?” – teszem fel magamnak újból a kérdést. Évi egy-két ellenőrzést, mintavételt? Emberi kapcsolatokat? Az ellenőrzések során a tapasztalatok megosztását? A rendezvényeken való találkozásoknál egy kézfogást, mosolyt, biztatást, a jövő kigondolását? Majd arra gondolok, a most kezdő fiatal gazdák mit tudnának erre válaszolni tíz, húsz év elteltével, vagy az ötvenedik évfordulón? Remélem ők is a sikeres együttműködésre gondolnak majd!

Én nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy az évek során egy inspiráló, sikeres ellenőrző szervezet által ellenőrzött biogazdálkodóvá válhattam. Köszönet és hála a Magyar Biokultúra Szövetségnek a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. létrehozásáért! Köszönet és hála a Biokontroll minden dolgozójának és vezetőjének a biogazdálkodás érdekében végzett munkájáért! Az elkövetkező évekre pedig további kitartást és nagyon sok sikert kívánok!

Nemes Mátyás fülöpjakabi biogazda


Bódi Csaba

Bódi Csaba, a HiPP Kft. ügyvezetője

A HiPP Kft. ügyvezetőjeként munkámból adódóan már a kezdetektől kapcsolatba kerültem a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-vel, mivel cégünk, a Hipp Kft. tanúsítását végzi. Közösen, egymást segítve, tanulva haladtunk előre, apró lépésekkel, tapasztalatokkal gyarapítottuk ismereteinket.

Az ellenőrzések alkalmával szakmailag jól felkészült szakemberekkel találkoztunk, akik időről- időre jó tanácsokkal, tapasztalatokkal láttak el bennünket pozitív hozzáállásukkal segítették munkánkat. Szakmai segítséget kaphattunk és még ma is kaphatunk akár termeltetés, akár növényvédelem tekintetében, de a megfelelő információ továbbításával is hozzájárultak sikereinkhez.

Közös munkánk során nem csak biogazdálkodással foglalkozó cégeket ismertem meg, akikkel azóta is munkakapcsolatban állunk, hanem olyan személyes ismeretségekre tettem szert, ami magánemberként is sokat adott nekem.

A „bio” sokak szerint egy külön világ, de a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a HiPP Kft. közös munkával, előadások, tanácskozások szervezésével megismertette az emberekkel a megfelelő minőségű, egészséges nyersanyagokat, azok felhasználásával készíthető termékeket, a bioételek fogyasztását és biotermékek használatát.

Felgyorsult, egyre elszennyeződött világunkban kell, hogy legyen egy apró sziget, ahol még fontos az emberi lét, az egészség, a megfelelő körülmények között termelt és előállított termékek forgalmazása, fogyasztása. Többek között ebben nyújt óriási segítséget a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., hiszen tudjuk, hogy életünk és egészségünk is csak egy van.

Remélem, hogy a Biokontroll sok jó szakember képzésével és foglalkoztatásával továbbra is hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben is a bio az őt megillető helyet foglalja el, sok támogatója és nem utolsósorban még több fogyasztója legyen!


Németh István és családja – Rábcakapi Biokertészet

Németh István biogazda az újburgonyát szemléli

A Biokontrollal (a kezdetekben még Biokultúra Egyesület) való első találkozásunk 1993 telén történt, a HiPP Kft. által szervezett, biogazdálkodók részére meghirdetett tanfolyamon, Mosonmagyaróváron. Ez időben a Biokultúra Egyesülethez való tartozásnak alapfeltétele volt e tanfolyam elvégzése. Itt ismerkedtünk meg dr. Roszík Péterrel, akihez a kezdetektől, egészen a mai napig bizalommal fordulhatunk szakmai kérdéseinkkel. A 20. század végén viszonylag kevés szakirodalom volt fellelhető hazánkban a bio zöldség- és gabonatermesztéssel kapcsolatban, így minden esetben jól jött a személyes, tapasztalatból fakadó segítség.

Az 1987–ben alakult Biokultúra Egyesület ellenőrzéssel és tanúsítással foglalkozó része, mára egy kiválóan működő, jól irányított társasággá nőtte ki magát, amelyet ma Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. néven ismerünk. Az akkori és a mai ellenőrző szervezet, egyaránt egy szigorú, ámde segítőkész csapatot tudhat magáénak. Az éves nagy ellenőrzéseket folytató munkatársaik személyében minden esetben felkészült, tevékenységében pontos, objektív és ellentmondást nem tűrő munkatársakat ismerhettünk meg. A szervezet a szigorú szabályok betartásának megkövetelésével elérte, hogy tevékenységük gyümölcsét még a nagyon kritikus svájci Bio Suisse is elfogadja.

Szakmai tanácsokat szívesen adnak, előzetes bejelentkezés alapján szakmai látogatókat is fogadnak a Rábcakapi Biokertészetükben

A Biokontroll teljes szervezete biztos pontot jelent munkánk minden területén. A lehetőségekhez képest a mai napig támogatják gazdaságunkat, mind szakmailag, a munkánk során felmerülő kérdésekben bátran fordulhatunk hozzájuk, mind a kertészetünkben megrendezésre kerülő bionapok szervezésében és lebonyolításában. Munkájuk során a napi feladataik elvégzésén túl nagy figyelmet fordítanak az országban élők tájékoztatására, az ökológiai gazdálkodásról a fenntartható fejlődés jegyében.

A gazdaság tavasztól őszig sok környékbeli embernek ad munkát és családi vállalkozás révén az egész család apraja, nagyja résztvesz a munkálatok különböző folyamataiban

A Biokontroll munkájának köszönhetően minden kedves vásárló bizalommal fordulhat az általuk ellenőrzött és fémjelzett termékekhez.

Köszönjük az elmúlt 20 évet és további sok sikert kívánunk a közeli és távoli jövőre!

(Biokultúra 2016/4-5)

Véglegessé vált, hogy mindazok támogatást nyertek az ökológiai gazdálkodásukhoz, akik szabályszerű pályázatot nyújtottak be. Ezzel a biogazdálkodók tábora közel megduplázódott egyetlen év alatt. Míg korábban mintegy ezerkétszáz növénytermesztő tartozott a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőrzési rendszerébe, most kétezerháromszáz.

A támogatástól függetlenül nagyon sokan mások is beléptek a bio táborba. Rengeteg növénytermesztő, állattartó, feldolgozó, kereskedő; az első negyedévben többen, mint az egész elmúlt évben.

A növekedés örvendetes, hiszen a biogazdálkodás térnyerése tisztább vidéket, tisztább országot eredményez. Üröm az örömben, hogy a területnövekedés belső szerkezete nem annyira előnyös, hiszen nagy része állat és/vagy bioállat nélküli gyep; ez a gazdálkodási forma a környezetet eddig sem terhelte jelentősen, és csak kis környezeti hozadéka van az ökológiai módszerek alkalmazásának ezen a területen.

A környezet és az ember egészsége szempontjából lényegesen többet hoz az a pár ezer hektár szántó és ültetvény, amely az agyon műtrágyázott és vegyszerezett állapotból lesz bio és ezért tiszta terület. Mégis jó ez a növekedés, hiszen aki belekóstol a biogazdálkodásba, rá fog jönni, hogy ez nem valami misztikus és alig megvalósítható gazdálkodási rendszer, hanem távlatosan nincs is más út, mint a mai biogazdálkodás, vagy valami nagyon hasonló.

Egy nemrég elhunyt professzor úr, a magyar agrárkemizálás volt „főnöke”, akivel szívélyes levelező és „útitársi” kapcsolatban voltam mondta: „a huszadik század a kémia évszázada volt, a huszonegyedik század a biológiáé lesz, ha nem így lesz, akkor nem lesz az emberiségnek huszonkettedik”.

A magyar gazda nem csak dolgozni szeret, hanem szereti örömét is lelni munkájában. Ez a „jól csinálom” érzés a megújulás motorja. Lehet örülni annak is, ha valaki jó gyomirtót választott és gyommentes lett a növényállománya, vagy sikerrel „csapott” oda valami károsítónak és még sorolhatnánk, de mennyire más az az érzés, amelyet csak a biogazdáknál látok: „tudom, hogy közben jót teszek”!

A biogazdák leleményesek, „ha nem lehet így (vegyszerrel), akkor megoldom másként” gondolkodási mód hihetetlenül gazdagítja gazdálkodásukat. Továbbá segítőkészek, nyitottak. Az új gazdák forduljanak bizalommal hozzájuk és szervezeteikhez, a területi és/vagy a szakmai biokultúra egyesületekhez!

A biotársadalom szeretettel és őszinte örömmel köszönti az újakat!

Dr. Roszík Péter főszerkesztő
(Biokultúra 2016/2-3)

Dr. Roszík Péter 2012. december 1-jén Budapesten, a XXV. Biokultúra Tudományos Napon elhangzott előadása