Egy új EU jelentés felfedi az antibiotikumok túlzott mértékű használatának és az ember betegségekkel szembeni ellenálló képességének kapcsolatát

hús

Egy új EU-s jelentés most először mutat rá arra, hogy a 26 európai országban az antibiotikum felhasználás ⅔ része a gazdasági állatok számlájára írható. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ közös jelentésében megállapították, hogy azokban az országokban, ahol az állatok kezelésére bizonyos antibiotikumokból többet használnak, ott egyes humán megbetegedést okozó baktériumok esetében nagyobb az antibiotikum rezisztencia aránya.

2013-ban Angliában 5000 ember halt meg a rezisztens E. coli baktérium miatt és ez a jelentés egy újabb bizonyítéka annak, hogy az emberekben az antibiotikum rezisztens E. coli előfordulása kapcsolatban áll a gazdaságok túlzott mértékű antibiotikum használatával. Cóilín Nunan, az Alliance to Save our Antibiotics (Szövetség Antibiotikumaink Megmentéséért) vezető tudományos tanácsadója kijelentette: „Ez egy figyelemreméltó új jelentés, ami felfedi az antibiotikumok túlzott mértékű használatának tényleges mértékét az európai mezőgazdaságban. Annak ellenére, hogy világszerte komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy megvédjék az antibiotikumokat, hogy azok a gyógyászat hatékony és elérhető eszközei maradhassanak, nagyon kevés változás történt. A legtöbb európai országban továbbra is engedélyezik, hogy a gazdák rutinszerűen alkalmazzák „betegségmegelőzésre” az antibiotikumokat a baromfi és sertések ivóvizében és takarmányában.”

Az antibiotikum használat csökkentésére tett kísérletek szinte mindenütt kudarcot vallottak, kivéve az öt észak-európai országot és Hollandiát, ahol sikerült betiltani, vagy csökkenteni az antibiotikumok rutinszerű, megelőzési célú használatát. A jelentésből az is kiderül, hogy azokban az országokban, ahol nagyobb arányban fordul elő a humán gyógyászat szempontjából kritikus fontosságú antibiotikumokkal szembeni rezisztencia a gazdasági állatok esetében, ott statisztikailag szignifikánsan gyakoribb a rezisztencia ezekkel az antibiotikumokkal szemben a humán, E. coli okozta vérmérgezéses megbetegedésekben.

Az antibiotikum rezisztenciával kapcsolatos eredményeket kellő óvatossággal kell értelmezni, mivel a legtöbb ország nem szolgáltatott megfelelő adatokat. Ugyanakkor ezek az eredmények egybevágnak a korábbi tudományos következtetésekkel, melyek szerint a vizsgált 11 országban a gazdasági állatokban talált E. coli rezisztenciája és az emberek vérmérgezéses megbetegedését okozó E. coli rezisztenciája között szoros összefüggés állapítható meg.

Antibiotikum-rezisztencia vizsgálat eredményei
Antibiotikum-rezisztencia vizsgálat eredményei (Fotó: www.cdc.gov)

Ezeket a statisztikai összefüggéseket tovább erősítik azok a genetikai kutatási eredmények, melyeket egy dán kutatócsoport publikált decemberben. A napjainkban legmodernebb módszer, a teljes genom szekvenálás felhasználásával a kutatók bizonyították az összefüggést a humán E. coli okozta vérmérgezéses fertőzések esetén tapasztalt, bizonyos kritikus fontosságú antibiotikumokkal szembeni rezisztencia és a sertés, illetve baromfi ágazat antibiotikum használata között.

Cóilín Nunan kijelentette: „Halmozódnak a bizonyítékok, a statisztika és a genetika területéről egyaránt, melyek mind azt támasztják alá, hogy a gazdaságok túlzott antibiotikum használata antibiotikum rezisztenciához vezet a humán E. coli megbetegedésekben. A tiszti főorvos szerint Angliában 5000 ember vesztette életét antibiotikum rezisztens E. coli okozta megbetegedés következtében. Ez a szám tovább emelkedik, ha semmit sem teszünk. A kormánynak és az Európai Bizottságnak sürgősen véget kell vetnie a rutinszerű antibiotikum használatnak az állatok takarmányában és ivóvizében.”

Tavaly szeptemberben az Európai Bizottság javaslatot tett bizonyos antibiotikumok betegség megelőzés céljából, takarmányadalékként való alkalmazásának betiltására. Azonban a Bizottság javaslata nem vetne véget valamennyi rutinszerű, megelőzési célú antibiotikum alkalmazásnak a takarmányokban és nem terjed ki az antibiotikumok ivóvízben való adagolásának szigorítására.

Fordította: Nagy Judit
Forrás: www.soilassociation.org
(Biokultúra 2015/2)