Elég!

USA Iowa államában mintegy 23 milliárd sertést tartanak, többet, mint Észak-Karolinában és Minnesotában összesen, s ez az állomány több mint 37 milliárd liter folyékony trágyát termel évente. Ez megfelel az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Kanadában egy év alatt összesen keletkező folyékony trágya mennyiségének.

Az iowai régióban robbanásszerű növekedésnek indult az iparszerű gazdaságok betelepülése, mely komoly egészségügyi, környezeti és életminőségi változásokat okozott az egész államban és látható, hogy a sertésállomány évről évre százezrével, ha nem épp milliójával tovább növekszik. Az elmondottak alapján 2020-ra számuk elérheti a 30 milliót is.

Ami sok, az sok, ezért több, helyi hagyományos családi gazdaságokat, vidéki és városi lakosokat tömörítő szervezet is összefogott a probléma megoldása érdekében. Közös érdekük a jogsértő ipari méretű mezőgazdasági üzemek növekedésének megakadályozása, valamint, hogy felhívják a figyelmet az általuk okozott negatív hatásokra. Támogatják a felelős és regeneratív mezőgazdaságot, mely nem károsítja a közösségeket és a környezetet.

Ronnie Cummings, az ökológiai fogyasztók egyesületének nemzetközi igazgatója a múlt év során arra szólította fel az iowaiakat és a családi gazdaságokat segíteni szándékozókat, hogy bojkottálják az ipari gazdaságokból származó termékek fogyasztását valamennyi államban. Céljuk, hogy megállítsák az ipari gazdaságokból származó húsok túlfogyasztását. Az ipari gazdálkodás billió dolláros üzlet, tartóoszlopa a GMO-iparnak és fő előidézője a társadalom egészségi állapota romlásának, a környezet rombolásának, a vízszennyezésnek és a globális felmelegedésnek. Arra ösztönzik a lakosságot, hogy csak olyan húsfélét, tejterméket, baromfit vásároljanak, amin szerepel, hogy ökológiai vagy más, környezetkímélő gazdálkodási módszerrel állították elő.

Forrás: www.organicconsumers.org
(Biokultúra 2018/1-2)