Elrajtolt a Magyarország étele 2021 szakácsverseny

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével 2021. évben negyedik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, melyre várják a világ minden tájáról (kiemelten a történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából) a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.

Az „Egy a természettel” szlogen lett a Magyarország Étele 2021 szakácsverseny témája, melyre március 12-ig lehet nevezni. Minden, versenyre nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhat és kötelezően tartalmaznia kell három alapanyagot – vadhúst, Naszálytej Fittej írót és bármely Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjeggyel ellátott terméket. Utóbbi kiváltható bármilyen eredetmegjelöléssel és földrajzi jelzéssel Uniós oltalom alatt álló mezőgazdasági termékkel és/vagy élelmiszerrel.

Idén a hagyományt, a modernséget és a furfangot keresik a nevezett ételekben. Szeretnék, ha a versenyétel egyszerűségében lenne nagyszerű, melynek elkészítésére és kitálalására négy óra áll majd a szakácsok rendelkezésére. A pályamunkákkal szemben elvárás még, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1500 forint lehet.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének partnerségével idén először rendezik meg június 5-én a döntőt kísérő gasztronómiai tanuló versenyt, melyre várják az országból a vendéglátóipari iskolák nevezéseit. A versenyfeladat a diákok számára: ötfogásos magyar menü, egy személyre tálalva. Ami állhat, hideg előételből, levesből, meleg előételből (hideg elemekkel kombinálható), főételből, desszertből/tányér desszertből. A menüt modern tálalásban a nemzetközi irányzatoknak megfelelően kell hidegen bemutatni. A menü alapanyai kizárólag magyar alapanyagokból állhatnak. Az ételek lehetnek klasszikus magyar gasztronómia remekek és/vagy tájjellegű magyar ételek.

A verseny célja, hogy kiváló szakácsok prezentálásában olyan új magyar ételek születhessenek majd, melyben a magyar vidék és a hazai termelés is visszaköszön. Emellett természetesen az identitás megőrzése és a hagyományaink átmentése is a szervezők céljai között szerepel.

A szakácsverseny helyszíne a Felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola lesz. A részletes versenykiírás a www.magyarorszagetele.hu oldalon olvasható.

Asztalos István
(Biokultúra 2021/1)