Huminisz technológiával Tolnában is kimagasló eredményekkel

Kovács Levente a Tolna megyei Szakály községben él és gazdálkodik családjával. A gazdálkodás szeretetét nagyszüleitől vette át már kora gyermekkorában. Tanulmányait is mezőgazdasági vonalon végezte.

Az iskolapad után elsőként egy főleg állattenyésztéssel foglalkozó cégnél dolgozott, ezt követően egy növénytermesztő cégnél kapott munkát. Ezen cégnél találkozott először és ismerte meg, sajátította el a biogazdálkodás fogásait.

Miután felesége is megszerezte mezőgazdasági diplomáját és tanulmányait is biogazdálkodás szakirányában végezte, úgy döntöttek, hogy saját vállalkozásba kezdenek. A meglévő gyakorlati-elméleti szaktudás birtokában kezdtek neki a biogazdálkodásnak.

Napjainkban 17 hektáron gazdálkodnak, 100%-ban bio­gazdál­kodást folytatnak. Földjeik laza szerkezetűek, magas szervesanyag tartalmúak, mely helyenként megközelíti a 10%-ot.

Kovács Levente Bio MV-Nádor búzában (Szakály, 2021.05.27.)

Kovács Levente Bio MV-Nádor búzában (Szakály, 2021.05.27.)

Fő növényként elsőként bioburgonya termesztésébe fogtak. A vetésforgó alkalmazásával a területen őszi búzát és zöldségnövényeket, mint petrezselymet, paszternákot, sárgarépát, céklát, vörös- és lilahagymát termesztenek. Levente elmondhatja magáról, hogy igyekszik az adottságaikhoz mérten a növényekből a lehető legtöbbet kihozni.

A Kapos folyó közelsége öntözési lehetőséget biztosít számukra. Területei közelében állattartó telep van, ahonnan minden évben jelentős mennyiségű szervestrágyát vásárol, ez alapját képezi a szervesanyag, tápanyag-visszapótlásnak. Nyitott az új lehetőségek, új tudás elsajátítására. Számos egyetemi kutatóhellyel, cégekkel és szakembereikkel gondolkodik és dolgozik együtt, on-farm kutatásoknak ad helyet.

Az intenzív gazdálkodás, a növények védelme, a megváltozott időjárási viszonyok és gazdasági környezet irányította rá a figyelmét a növénykondicionáló készítményekre és azok alkalmazására. Több mint öt éve ismerkedett meg a magyar tulajdonú Huminisz Kft. által gyártott humin- és fulvosav alapú növénykondicionálókkal, a lombtrágya termékekkel és a szakembereik által ajánlott komplex technológiákkal.

Első években kísérleti jelleggel próbálta ki a technológiákat, majd a kapott pozitív eredményeket követően, gazdálkodásának ma már szerves részét képezi. A Huminisz Kft. által gyártott termékek 60%-a rendelkezik „öko-tanúsítvánnyal”.

Levente a növénykultúráiban, fenofázisoktól függően a Kondisol növénykondicionáló készítményt és a Solvitis Mg, BorMo, Ca, Zn, Cu és Polifém termékeket használja. Az eredmények önmagukért beszélnek, hiszen Levente – évjárattól függően – őszi búzában 5,8-7 t/ha, kukoricában 8,5-12 t/ha, öntözött burgonyában 35-45 t/ha hozamokat ér el.

Az ő és családja esetében is igaz az a megállapítás, hogy az elhivatottság, a szakmai alázat és a növényekkel való mindennapos törődés, odafigyelés közép- és hosszútávon meghozza eredményét. Különösen érvényes ez a szemlélet az ökológiai termesztésben!

Vaszily Zsolt – Pais István
Huminisz Kft.
www.huminisz.hu
(Biokultúra 2021/2-3)