II. ÖKO EXPO Kiállítás és Konferencia

Az egyre növekvő hazai ökológiai szektor szereplőinek adott otthont, találkozási lehetőséget hétvégén a hajdúnánási Kendereskert, amely ökológiai mintagazdaságként áll egész évben az érdeklődők rendelkezésére.

A rendezvény helyszíne

A rendezvény helyszíne

Teltházas konferenciával vette kezdetét a kétnapos rendezvénysorozat, melyen az ökológiai gazdálkodásra történő átállás feltételei, támogatásai mellett, a téma legkiválóbb szakértői előadásában megismerhették a gazdálkodók a precíziós technológiákban rejlő lehetőségeket, valamint fókuszba került a közétkeztetési reform, mint az ágazat megerősödését jelentő új szabályozás.

Megnyitó

Megnyitó

Látogatóink a két nap alatt több mint 40 – input-anyagokat, szolgáltatásokat, szaktanácsadást, a legmodernebb technológiákat, tudományos munkákat, munkagépeket, gépalkatrészeket, analitikai műszereket kínáló – kiállítóval találkozhattak, erősíthették szakmai, üzleti kapcsolataikat, a színes termelői piacon pedig kiváló biotermékeket kóstolhattak, vásárolhattak.

Gépkiállítás és bemutató

Gépkiállítás és bemutató

A második napon, szombaton a könnyedebb közönségprogramoké volt a főszerep. Célunk az általános iskolás alsós gyerekek megszólítása volt, mert hisszük, hogy a szemléletformálást, tudatos fogyasztóvá válást ebben a korban kell kezdeni. Közel 300 gyermek láthatta, hogyan készül az egészséges és finom menzaétel Budai Péter séf konyhájában bio alapanyagokból. Minden gyerek program a kiállítás tematikája és szemlélete köré épült, az öko játszóházaktól kezdve a NAK standon tartott Öko Zsibongó interaktív gyerekprogramig.

Gyerekprogram Budai Péter séffel

Gyerekprogram Budai Péter séffel

A rendezvény mindkét napján szántóföldi gépbemutatót is tartottunk, ahol többek között a legmodernebb gyomszabályozás, tarlóápolás gépeit láthatták működés közben az érdeklődők, valamint látványos drónbemutatóra is sor került.

A rendezvényen átadásra került a Magyar Biokultúra Szövetség 2020. évi Pro Biokultúra, az Év Biogazdája és az Év Biogazdasága díjai, de átadásra kerültek az Öko Expo díjai is, valamint a Hajdúnánás legszebb konyhakertje pályázat díjai is.

Jakab István az Országgyűlés alelnöke gratulál  Schmidt Józsefnek a Pro Biokultúra díjhoz

Jakab István az Országgyűlés alelnöke gratulál Schmidt Józsefnek a Pro Biokultúra díjhoz

A rendezvény megvalósításában NAK támogató partnerei a Magyar Biokultúra Szövetség, a Kelet-magyarországi Biokultúra Egyesület, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., az Agrár­minisztérium, a Debreceni Egyetem és Hajdúnánás Város Önkormányzata. Mindenkinek köszönjük a támogatást és a segítséget, amivel az országban egyedülálló, hiánypótló rendezvényt sikerült megvalósítani a résztvevők nagy megelégedésére.

A részletes program és további információ a www.nak.hu/okoexpo oldalon található.

(Biokultúra 2021/5)