Minden bizonnyal a szőlőtermesztési vállalkozását ökológiai keretek között most indító, vagy arra áttérő gazdálkodó egyik legnagyobb fejtörést okozó kérdése, hogyan védi meg az ültetvényét a szőlőre leselkedő legsúlyosabb gombás betegségektől és állati kártevőktől? A már meglévő, esetleg tervezett ültevénye alkalmas-e egyáltalán ökológiai gazdálkodásra és a bio szőlő termesztése során alkalmazható engedélyezett növényvédőszerek, egyéb anyagok kínálnak-e megfelelő megoldást szőlője megvédésére. Megannyi nehéz kérdés, – mégis milyen segítséget nyújthatunk ezek megválaszolásában? Jelen írás nem technológiai ajánlat az egyes növényvédelmi problémák elhárítására, mint inkább sorvezető, mely az egészséges termés elérése, a károk mérséklése felé kalauzolhat minket. Olvass tovább

A jó, a rossz és a csúf

Az elmúlt néhány évtizedben mi, a Dr. Bronner’s-nél a regeneratív mezőgazdaság tanulóivá váltunk, hogy nyersanyagainkat ökológiai és szociálisan fenntartható módon állítsuk elő, világszerte együttműködve a gazdálkodó közösségekkel. Olvass tovább

Az EFSA elhallgatja a kellemetlen igazságokat. Az új jelentése szerint az európai gyümölcsök és zöldségek 41%-a tartalmaz növényvédőszer-maradványokat. Az esetek több mint felében a fogyasztók egyszerre több növényvédőszer-maradéknak is kitettek. A szabályozók még mindig nem veszik figyelembe a „koktélhatásokat”, miközben a tudomány továbbra is figyelmeztet az ilyen kombinált expozíció nyilvánvaló kockázataira az emberi egészségre nézve. Olvass tovább

A modern mezőgazdaság egyik alappillére a növénykórokozókkal és a kártevőkkel szembeni hatékony és minél környezetkímélőbb növényvédelem. A növényvédelem különböző eljárások és vegyületek felhasználását foglalja magába, melyek együtt egy komplex rendszert alkotnak. Ennek a rendszernek bármilyen változása a növényvédelem hatékonyságának csökkenését eredményezheti és az élelmiszerbiztonságot is veszélyeztetheti.

Olvass tovább

Az ökológiai almatermesztésre történő átállást megelőzően, szükség van egy szemléletbeli változásra és meggyőződésre. Amennyiben ez kiforrt és meggyőződéses szemlélet kialakult, abban az esetben érdemes belefogni az ökológiai almatermesztésbe. Szükséges ismernünk azokat a lehetőségeket, amelyek az ültetvényünkben rejlenek, azokkal a kihívásokkal, amelyek a termelés gazdálkodási környezetét érintik: input anyag beszerzési árak, többletmunkák költségei, befolyó plusz támogatások, piaci lehetőségek. Tisztában kell lenni az ökológiai gazdálkodás jogszabályi hátterével: egyáltalán milyen lehetőségeink és kötelességeink vannak, illetve mérlegelnünk kell a rendelkezésünkre álló erőforrásokat. Olvass tovább

Gyümölcsösökre

Az Ökológiai Üzemleírás kitöltésével a gazda megmutatja, hogy ismeri az ökológiai gazdálkodás előírásait és szabályait. Az első ellenőrzésre kitöltendő az üzemleírás, ekkor az ellenőr természetesen fog segíteni a kétségek eloszlatásában. Amelyik pont nem vonatkozik Önökre, ott egy rövid, félmondatos indoklást kérünk írni, miért nem vonatkozik az a pont a gazdaságára.
A dőlt, barna betűvel szedett részek egy lehetséges választ adnak, mely a legtöbb esetben kielégíti a minimális követelményeket.

Olvass tovább

A biobúza termesztés sikeresen csak agrotechnikával nem oldható meg. Ehhez az eddig is szükséges agrotechnikai szabályok, a bioművelés fogásainak ismerete átlagos években elegendő, de járványok, extrém időjárási feltételek mellett már nem, és sokkal jobban oda kell figyelni a termőréteg vízátjárhatóságára, az új és hatékonyabb tápanyag visszapótlásra, valamint a növényvédelemben használható különböző mikrobiológiai termékekre, legyenek azok gombaölő, vagy rovarölő hatásúak. De egyik sem válthatja ki a fajta szerepét, amelynek igen sokoldalú kisugárzása van a teljes termelési folyamatra, meghatározza az agrotechnikát, növényvédelmet és a tápanyagutánpótlás minőségét is. Ezért a biotermesztést igen fontos szakmai kihívásnak tekintem, mert sok olyan megoldás innovatív alkalmazására van szükség, amelyek eddig a hagyományos művelésben kevesebb helyet kaptak, de jelentőségük ott is nő.
Olvass tovább

A tudatos fogyasztók vásárlási döntéseikkel kapcsolatban számos érvet felsorakoztatnak. Az alábbi összegzésben bemutatjuk azt a 15 legfontosabb magyarázatot, amely a tanúsított ökológiai élelmiszerek fogyasztása mellett foglal állást, szemben a konvencionális árukkal: Olvass tovább

A 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszerelőállítás és értékesítés higiéniai feltételeiről szóló rendelet tartalmazza a kistermelői tevékenység keretében végzett élelmiszer­termelésre, -előállításra és -értékesítésre vonatkozó előírásokat. A rendelet 2023. november 24-től érvényes. Olvass tovább