,

Magyarország legszebb precíziós gazdálkodó birtoka 2022-ben a Szakmári Gabona Kft.

A precíziós talajművelés hazánkban egyre inkább kezd teret hódítani, a gazdálkodók kezdik érezni a jelentőségét egy olyan gazdálkodási forma kialakításának, mely a mai modern világhoz alkalmazkodva, de mégis a föld és a természet hagyományait tisztelve állít elő élelmiszert. Ezek közé tartozik a Szakmári Gabona Kft. is, mely 2022-ben elnyerte Magyarország legszebb precíziós gazdálkodó birtoka díjat. Bévárdi Ádámmal, a Szakmári Gabona Kft. résztulajdonosával beszélgettünk.

– A Bács-Kiskun megyében található Szakmár és Dunapataj környékén gazdálkodnak közel 1200 ha-on. Kérem, mondjon pár szót a gazdaságukról! Milyen kultúrák termesztésével foglalkoznak?

– Cégünk több szegmensből épül fel. Alapját képezi a növénytermesztés, amely kapcsán már több mint 20 éve foglalkozunk ökológiai termesztéssel, azon belül bio minősítésű búza, árpa, tönkölybúza, durumbúza, napraforgó, kukorica, köles, szójabab és repce termesztésével. Kalocsa környéki régióban három tároló teleppel rendelkezünk, ahol közel 100.000 tonna tároló kapacitás érhető el, ebből 75.000 tonna hűtött, 12.000 tonna pedig glutén- és szójamentes tároló siló. A hűtött tárolók nagyon fontosak számunkra, ugyanis az ökológiai terményeket csak és kizárólag ilyen formában tudjuk megvédeni a rovarkártételtől. Glutén- és szójamentes részlegünkön pedig szintén minősített bio kukoricát, napraforgót, kölest és repcét tárolunk. Nagy tároló kapacitásunk végett a tárolt gabonaféléket több minőségi osztályban tudjuk tárolni. Növénytermesztésen, valamint a tároló telepeken kívül Kalocsán található az Eccofood Kft., amely cégünk gabona malma. Itt az általunk megtermelt gabonákból gyártunk minősített, bio lisztet. Főbb termékeink közé tartozik a tönkölybúza-, búza-, zab-, rozs- és durumliszt. Egy másik telephelyünkön Ercsiben található a Biopont Kft., amely az általunk megtermelt bio, glutén- és szójamentes kukoricából, valamint kölesből gyárt számos készterméket.

Class Lexion betakarító gépek

Class Lexion betakarító gépek

– Ha jól tudom, nem is olyan régen, 2020 őszén tették meg a precíziós gazdálkodás felé vezető első lépéseket, melynek eredményeképpen idén el is nyerték a Magyarország Legszebb Birtoka díjat Precíziós gazdálkodás kategóriában. Meglepetésként érte Önöket a díj?

– Igen, nagy meglepetés és megtisztelés volt számunkra a díj megnyerése. Örülünk, hogy a világ kicsit megismerte tevékenységünket, működésünket és remélem jó példával is tudunk szolgálni mások számára.

Vaderstad Rapid precíziós gabona vetőgép

Vaderstad Rapid precíziós gabona vetőgép

– A precíziós gazdálkodás egy viszonylag olyan friss területe az agráriumnak, ahol már sok szép eredmény bizonyított, azonban vannak, akik még óvakodnak az alkalmazásától, tartanak a nagy költségektől, vagy a szakszerű alkalmazásához elengedhetetlen tudás hiányától, de számos más okot fel lehetne még itt sorolni. Önök miért vágtak bele mégis a gazdálkodás ezen modern formájába?

– A világ, valamint azon belül is a mezőgazdaság hatalmas és nagyon gyors technológiai fejlődésen megy keresztül. Úgy gondolom, fel kell zárkóznunk a korunk fejlődéséhez, ki kellett próbálnunk új technológiákat, eszközöket annak érdekében, hogy a termelésünk hatékonyabb és magasabb minőségű legyen.

– Milyen precíziós technológiát alkalmaznak? Jelenleg milyen gépek alkotják az eszközparkjukat?

– Precíziós technológiánkban nagy segítséget nyújtanak az Axiál Kft. szakemberei, akik folyamatosan végigkísérik gazdálkodásunkat. Technológiánk alapját képezik a területeink pontos talajmintavételei, valamint több évre visszamenő műhold alapú hozamtérképei. Az adatok további feldolgozásával, könnyedén tudunk készíteni tápanyagkijuttatási, valamint differenciált tőszámú vetési terveket.

Precíziós technológiát nem csak a növénytermesztési részen alkalmazunk. Manapság nagy a kereslet a minőségi, toxin-, glutén-, szója-mentes késztermékek iránt, ezért tároló telepeink precíziós tisztítógépekkel, szeparátorokkal vannak ellátva, amelyek segítségével képesek megfelelő minőségű alapanyagot biztosítani további feldolgozás céljára.

Jelenleg precíziós gépparkunkat 5 db Fendt traktor, 3 db Class Lexion kombájn, Dammann önjáró permetező gép, 2 db Vaderstrad vetőgép, 3 db kamerás Garford kultivátor, valamint Sulky műtrágyaszóró alkotja számos más talajművelő eszköz mellett.

Vaderstrad Tempo precíziós szemenkénti vetőgép

Vaderstrad Tempo precíziós szemenkénti vetőgép

– Az Önök által alkalmazott módszerek megkönnyítették a biogazdálkodás fenntartását? Út közben esetleg nehézségekbe is ütköztek?

– Olyan fenntartható mezőgazdasági formát akartunk megvalósítani, amelyben az ökológiai, valamint a precíziós növénytermesztés összekapcsolódik. Út közben folyamatosan nehézségekbe ütköztünk. Kihívást jelentett az ökológiai gazdálkodás egyik fő problémája a gyomosodás, gyomborítottság. A megoldást olyan kamerákkal ellátott Garford kultivátorok jelentették, amelyek RTK pontossággal képesek a növény töve mellé 2 cm-re dolgozni.

Talán a legnagyobb kihívás mégis a tápanyag utánpótlásnál jelentkezett. A precíziós mezőgazdaság egyik alapja az input anyagok hatékonyabb, helyspecifikus kijuttatása, mennyiségének csökkentése. Ökológiai mezőgazdaságban meg kellett találnunk olyan ökológiai gazdálkodásban engedélyezett input anyagokat, amelyeket precíziós módszerekkel, eszközökkel ki tudunk juttatni.

– Az idei év aszályos időjárásához hogyan tudtak alkalmazkodni az Önök által használt precíziós technológiákkal?

– Úgy gondolom, hogy az idei év egy extrán szélsőséges és kivételes év volt, amire senki sem volt felkészülve. Ökológiai gazdálkodáson belül ugyanúgy alkalmaztuk a precíziós technológiát, mint azelőtt, amivel gond nem volt. Öntözhető területek hiányában a jövőben nagyobb figyelmet fordítunk a terület kiválasztására, kukoricát igyekszünk mélyebb, jobb víz háztartású területeken termelni, valamint kísérleti jelleggel szárazságtűrő kultúrák termesztését is szeretnénk kipróbálni.

– A talajművelés mely területén érzik a legnagyobb előnyét a precíziós rendszerek működtetésének? Akár már a számokban is megmutatkozik az előnyük, vagy ehhez még várni kell egy kicsit?

– Ökológiai gazdálkodás révén legnagyobb előnyét a gyomosodás elleni védelemben látom, melynek segítségével kultivátoraink 2 cm pontossággal képesek a növény mellé dolgozni. Emellett számos más előnye is megmutatkozik. RTK pontosságnak köszönhetően kevesebb a megművelt terület, így kevesebb az elhasznált üzemanyag. Helyspecifikus tápanyagutánpótlásnak köszönhetően optimalizálni tudjuk a felhasznált tápanyag mennyiségét, valamint a differenciál vetésnek köszönhetően hatékonyabb a vetőmag felhasználásunk. Pontos számokat nem tudok mondani, kb. 10-15% megtakarítást tudunk elérni összegesében, a pontosabb értékhez további évek adatainak megvizsgálása szükséges.

Fendt 933 trágyaszóró

Fendt 933 trágyaszóró

– Megvan már a kiszemelt precíziós eszköz, ami a következő beszerzés tárgyát fogja képezni?

– Igen, mindig vannak új elképzeléseink a gépeinkkel kapcsolatban. A jövőben új hozamtérképezővel ellátott kombájnok, traktorok, önjáró permetező-, valamint további precíziós tisztitógépek kerülnek beszerzésre.

– Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

– A jövőben mindenképp szeretnénk fejleszteni termelésünk hatékonyságát, gépparkunkat, tároló telepeinket, valamint célul tűztük ki a bio babyfood alapanyagként felhasználható termények előállítását, amely minőségi szempontból sokkal szigorúbb határértékeket követel.

Tönkölybúza betakarítása

Tönkölybúza betakarítása

– Mit tanácsolna azoknak a gazdálkodóknak, akik még csak eljátszanak a precíziós gazdálkodás gondolatával, de még nem tették le mellette a voksukat?

– Azt javasolnám nekik, hogy először is járjanak nagyon utána mindennek, kérjenek tanácsot hozzáértő cégektől, valamint hallgassanak meg számos tapasztalatot. Mi nagyon fontosnak tartjuk a természet, illetve talajaink védelmét, valamint azt, hogy pontosan tudjuk területeink szerkezetét, tápanyag ellátottságát és hogy tudatosan, optimalizálva, helyspecifikusan dolgozzunk.

Bujtás Olimpia
(Biokultúra 2023/1)