2016 nov 09

Már Párlat is készül az Év Biotermékéből

Nincs hozzászólás

Az Alakor biosört választotta szeptember 10-én a 2016-os Év Biotermékének a Magyar Biokultúra Szövetség által felkért szakmai zsűri. Az ital egy másik, 18 búzasört rangsoroló megmérettetésen német, osztrák, francia és belga vetélytársakat megelőzve második helyezést ért el. Az alig három éve kapható, egyetlen hazai versenyzőt ebben a körképben csak egy 570 éves belga sör előzte meg.

Az Alakor biosör nyerte az Év Bioterméke díjat a Magyar Biokultúra Szövetség versenyén „Növényi és vegyes” kategóriában. Szintén jól szerepelt a Körös-Maros Biofarm terméke a búzasörök eddigi legalaposabb hazai tesztjén is, a szupermenta.hu portál körképén a második helyet szerezte meg.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által működtetett portál a hatóság minden rendelkezésre álló eszközét bevetette a korrekt és alapos eredmény érdekében. A vizsgált sörökben kerestek növényvédő szer maradványokat (egyikben sem volt), mérték az alkohol- és széndioxid-tartalmat, és általában ellenőrizték, hogy igaz-e minden, amit az egyes italok a csomagolásukon magukról állítanak. Ennél is fontosabb, hogy laikusokat és szakértőket kértek fel; vakteszten pontozzák a vizsgált márkákat látvány, íz és összbenyomás alapján.

A kizárólag a nagy üzletláncokban is beszerezhető mezőnyben 10 felett volt a német „versenyzők” száma, a többi sör osztrák, belga és holland gyártmányú volt. Az Alakor lett a teszt egyetlen magyar résztvevője. Az összesített eredmény alapján az alig három éve piacra került Alakort vakteszten csak a több mint másfélszer annyiba kerülő, fűszerekkel is gazdagított, belga piacvezető ital tudta megelőzni. Ha pedig kizárólag az „íz” szempontra adott értékelést figyeljük, a magyar sör lett az első.

A teszt részletes eredményeit bárki megtekintheti a hivatal szupermenta.hu oldalán.

A minőségi röviditalok kedvelőknek jó hír, hogy a többszörösen dobogós sört fejlesztő cég – szintén biominősítésű – sörpárlatot is készít az italból, hogy a hideg téli napokra se maradjunk innivaló nélkül.

Forrás: www.mixonline.hu
(Biokultúra 2016/4-5)

[felül]