Mexikó első alkalommal utasítja el egy új GMO-kukoricafajta engedélyezését

A mexikói nemzeti mezőgazdasági tanács (CNA) adatai szerint a Cofepris egészségügyi hatóság augusztus végén elutasította egy, a Bayer gyógyszerészeti és növénytermesztési cégóriás által kérelmezett új GMO-kukorica fajta engedélyezését. A hatóság megállapítása szerint az új vetőmag fajta a széles körben használt gyomirtó glifozáttal szemben toleráns, emellett veszélyesnek tartja a szer használatát. Mint mondta: „az elutasítás az elővigyázatosság elvén alapul”.

A mexikói egészségbiztonsági hatóságok törvényhozói első alkalommal utasítottak el egy új GMO-kukorica fajtát a fajtát előállító előállító Bayer német konszern szerint, amely megtámadta a döntést, mondván, hogy megvizsgálja a további jogi lehetőségeit.

Mexikó, a modern kukorica szülőhelye, soha nem engedélyezte GMO-kukoricák kereskedelmi méretű termesztését, de évtizedek óta lehetővé tette az ilyen fajták importját, főként az Egyesült Államok gazdálkodóitól, túlnyomórészt állatállományok hizlalására. A szabályozó hatóságoknak alapvetően jóvá kell hagyniuk a vetőmagcégek által kifejlesztett minden egyes új fajtát, mielőtt a belőlük termesztett növényeket később importálnák. Juan Cortina, a CNA elnöke egy interjúban elmondta, hogy a mexikói kukoricaimportőrök már jövőre érezni fogják az elutasítás hatását. „Ez az első olyan akadály, amely nem azonnali, de közeleg” – mondta, rámutatva hét másik függőben lévő GMO-kukorica vetőmag engedélyeztetésére, amelyek 14-34 hónapja várnak megoldásra. Azt mondta, hogy szerinte a döntés sérti az USMCA észak-amerikai kereskedelmi megállapodást.

Az ügy érdekessége, hogy míg a szabályozó hatóságok világszerte biztonságosnak ítélték a glifozátot, addig maga a Bayer tavaly közel 100 000 amerikai per rendezését vállalta 9,6 milliárd dollár értékben, miközben cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a gyomirtó rákot okozott volna. A cég a jövőben további 2 milliárd dollárnyi összeget fordít az esetleges jövőbeni jogi követelések rendezésére, melyek várhatóan szintén a glifozát rákkeltő hatásával kapcsolatban jelentkeznek majd. A Reutersnek küldött nyilatkozatában a Bayer kijelentette, hogy csalódott a szabályozó döntése miatt, amelyet „tudománytalannak” minősített. A vállalat szerint a szabályozási késedelmek és a további engedélyek megtagadása „pusztító hatással lehet” a mexikói ellátási láncokra. A Bayer elmondta, hogy a GMO növények több biztonsági teszten estek át, mint „a mezőgazdaság történetének bármely más növénye” és biztonságosnak ítélték meg őket.

A múltban a mexikói kormány mintegy 90 GMO-gabona­féle importját hagyta jóvá, közel 170 GMO-vetőmag, köztük a gyapot és a szója esetében is. Azonban a 2018 végén hivatalba lépett Andres Manuel Lopez Obrador elnöksége alatt a Cofepris már egyetlen GMO-magot sem hagyott jóvá. Tavaly Mexikó több mint 16 millió tonna kukoricát importált amerikai beszállítóktól, szinte az egészet GMO-fajtákból termesztették. Cortina szerint idén az ország több mint 19 millió tonnát készül importálni, ami minden idők rekordját jelenti, még akkor is, ha a kormány ígéretet tesz a hazai termelés fokozására. Mexikó többnyire önellátó a fehér kukorica előállításában, amelyet az országban alapvetően tortilla készítésére használnak, de nagymértékben függ a sárga kukorica behozatalától mind az állattenyésztéshez, mind pedig számos ipari felhasználáshoz kötődően. Lopez Obrador tavaly év végén kiadott egy rendeletet, amely 2024-re meg kívánja tiltani mind a glifozát használatát, mind a GMO-kukorica emberi fogyasztását, de a tisztviselők még nem tisztázták, hogy a tilalom az állati takarmányokra vagy az ipari keresletre vonatkozik-e. Victor Suarez mezőgazdasági miniszter-helyettes, a rendelet befolyásos támogatója a múlt hónapban azt mondta, hogy a kormány most arra törekszik, hogy 2024-re felére csökkentse a kukorica­importot. „Jelenleg nem hiszem, hogy csökken” – mondta Cortina, utalva az ország importkukorica iránti keresletére. Továbbá rámutatott a mezőgazdasági minisztérium hivatalos adataira, amelyek szerint a hazai kukoricatermelés több mint 5%-kal esett vissza az idei év első hat hónapjában.

Forrás: www.reuters.com
(Biokultúra 2021/6)