OMÉK 2019 Nagydíjas az Agrofutura Magyarország Kft.

Az Agrofutura Magyarország Kft. 2013-ban alakult. Több­éves K+F projektet követően 2015-ben mutatta be a fejlesztett technológia alapjait az OMÉK-en. Hamar egyértelművé vált, hogy a technológia hiánypótló. A Talaj Humusz Menedzsment technológiával 2016 óta állnak a gazdák rendelkezésére. Sikerességét mutatja, hogy 2018 óta a KITE hivatalos kutatási programjának része, előadóként részt vettek a NAK által szervezett NAKAkadémia-Humusz a termőföld lelke című országos előadás sorozaton és megkapták az OMÉK 2019 Mezőgazdasági Növénytermesztési Nagydíját. Hazánk határain belül és kívül több mint 100 gazda követi a módszer iránymutatásait. (A fotón: Nagydíj plakett és oklevél)

Az Agrofutura a biológiai alapú, agro-ökológiai szemléletű, zártláncú, körkörös mezőgazdaság képviselője. Célunk olyan technológiák átadása a gazdáknak, amellyel biológiai eszközökre támaszkodva hatékonyan ki tudják váltani a vegyszereket és a nehézgépeket a növénytermesztésben és az állattartásban olyan módon, hogy a helyettesítő anyagokat alapvetően a gazdaság állítja elő maga számára a gazdaságban fellelhető biomasszából. Növénytermesztési szolgáltatásunk a Talaj Humusz Menedzsment (THM), a haszonállattartási az Állatjólét program. A két technológia egymástól függetlenül is képes működni, de a valós, zártláncú körkörösséget az állattartás és a növénytermesztés szoros egymásra fűzésével vagyunk képesek elérni. A módszertanok a legsikeresebb európai, amerikai és japán innovációkat ötvözik a paraszti hagyomány, tudás legjavával a magyar gazdaságoknak megfelelő, könnyen bevezethető módon.

Minden alapja a humusz

Minden talaj egészség alapja az „élő” humusz a talajban. A humuszképzés folyamatában a talajban megkötődik és stabilizálódik a szén. A folyamathoz számos olyan fizikai, kémiai és biológiai együtthatásnak kell jelen lennie, amelyeknek zavartalan környezetre van szüksége. Meg kell találnunk azt az utat és azokat az eszközöket, amellyel a meglévő humuszt stabilizálni, illetve növelni tudjuk. A talajegészség egyensúlyi állapotát a talajlakó élőlények és az élő növények közötti dinamikus együttműködés határozza meg.

A humusz szivacsként levegőt, vizet, tápanyagot és jótékony mikrobiológiai életteret szolgáltat a növények számára. Egy ilyen talaj természetes immunrendszere erős és stabil, amelyben a kórokozó élőlényeket elnyomják a jótékonyak, folyamatos a talaj aggregátum építése, amely javítja a talaj víz- és tápanyagmegtartó, illetve feltáró képességét. Az ilyen talaj képes a növény számára az intenzív időjárási változások okozta stresszek átvészeléséhez alapot, puffert biztosítani.

Problémák a talajban

A talajtömörödés, a mikrobiológiai kórokozók (bakteriális, gombás, fonálférgek stb.), a károkozó rovarok és gyomnövények nagy számossága, a rossz vízháztartás és tápanyag szolgáltató képesség arról tanúskodnak, hogy a talaj önmegújító, egészség előállító képességei nem működnek. A gazda csak egyre nagyobb input mennyiséggel (gép, gázolaj, növényvédőszer stb.) képes az eredményeit fenntartani, miközben a humusztartalékokat feléli. Fontos felismerés, hogy a talajpusztulás oka a gazda tevékenysége, jellemző mezőgazdasági gyakorlata. Innen lehet, elsősorban fejben, átállítani a gazdálkodást valós biológiai alapokra.

Melyek ezek a jellemzően káros gyakorlatok? Intenzív talajmunka, mint a szántás, tárcsázás, rotálás, talajmarózás, a gépek talajnyomása. A szerves anyag pótlás hiánya, kezeletlen trágya kihordása. Fekete tarlón hagyás nyárra és a téli szezonra, sorközök művelése gyümölcsösökben. Vegyszerek használata az intenzív gazdálkodásban különös tekintettel a nitrát alapú műtrágyákra, a gombaölőkre (ide értve a rézalapú szerek intenzív használatát is), talajfertőtlenítő szerekre. Ezek a folyamatok tönkreteszik a finom mikrobiológia hálózatokat és az épített talaj aggregátumokat. Alapvetően a fizikában (gépek) és a kémiában (vegyszerek) bízik és a biológiai lábra alig figyel.

TALAJ HUMUSZ MENEDZSMENT (THM) – Integrált, teljesség szemléletű, biológiai alapú gazdálkodás

A THM program egy olyan mezőgazdasági technológia, melynek célja a termőtalaj azon képességének visszaállítása, hogy humuszt legyen képes előállítani a nagyüzemi viszonyok közepette is.

A technológia alappillérei egy integrált, egymásra épülő, egymást erősítő rendszert alkotnak:

  • Tudásátadás: a technológiában tudatos szakember gárda képzése (vezetőktől a gépkezelőkig).
  • Tápanyag- és mikrobiológia pótlás: szerves trágya kezelések, komposztálás, aktívan levegőztetett komposzttea, mikorhizza gomba technológia, zöldtrágyázás, bioszén technológia.
  • Növénymenedzsment: takarónövények, vetésforgó, növénytársítás, mulcshagyó rendszerek, méhlegelő sávok, mezővédő fasorok.
  • Talajművelés: forgatás nélküli művelés, minimum till, strip till, no till, precíziós technológiák.

A technológia elemei egymásra épülnek, egymást erősítik. Egy-egy tevékenység sok területre kihat, ezért annak elhagyása többszörösen is gyengíti az eredményt. Ezt az összetettséget és harmóniát mutatja az alábbi ábra.

THM technológiát bemutató ábra

A THM technológia a gyakorlatban

Minden együttműködés alapja a talaj és a gazdálkodó megismerése talajmintavétel, területbejárás és sok-sok beszélgetést követően. Az intenzív együttműködés jellemzően egy évig tart. A technológiát az adott parcella vetésforgójára és talajféleségére szabjuk és figyelembe véve a gépesítettséget, gazdasági célokat, lehetőségeket integráljuk a gazdaságba.

A területet mindig a következő gazdasági főnövénynek készítjük elő. A talajmunka módját és szükségességét a vetni kívánt főnövény gyökérzete (bojtos, karó), a talajtömörség (talajellenállás mérővel és talajszelvény ásásával) állapota és a terület vízmegtartó képessége határozza meg.

Minden esetben használunk takarónövényzetet két gazdasági főnövény között. Ezek 3-8 féle növénykomponensből összeállított keverékek, amelyektől valamilyen szolgáltatást várunk el. A minimum az élő növényi gyökér és a talajt takaró lombozat biztosítása. Ezen felül a gyomkezelés, tápanyag utánpótlás, talajlazítás, mikorrhizás hálózat fenntartása stb. is cél. Ebből kiválasztunk hármat és a megfelelő keveréket beillesztjük a vetésforgóba. A keverékek lehetnek nyáriak, téliek, kifagyóak és áttelelőek attól függően, hogy milyen takarónövény terminálási és főnövény vetési stratégiát választunk. A méhlegelő és mezővédő sávok használata kifejezetten ajánlott!

A szerves anyag pótlása sokféleképpen történhet. Egy jól megválasztott és nagyra nőtt takarónövény keverék már elegendő tud lenni az ökológiai termesztésben. Ha rendelkezésre áll szerves trágya, mindenképp javasoljuk a kezelését, hogy a trágya legjobb képességeit megkapjuk és elkerüljük a tápanyag veszteséget és kórokozó kihordást. Erre három módszert is adunk a gazdáknak. A szerves anyag visszajuttatás legmagasabb foka azonban a humuszkomposzt. Egy irányított, aerob, forgatásos komposztálási módszerrel olyan komposztot, ún. humuszkomposztot hozunk létre, amelynek tulajdonsága a legmagasabb mikrobiológiai diverzitás, a stabilizált tápanyag és a friss humusz jelenléte.

 Irányított, aerob humuszkomposztálás Örményesen

Irányított, aerob humuszkomposztálás Örményesen

A humuszkomposzt otthon előállítható, illetve a tömeges előállítása végre több helyen is elindult Magyarországon is (www.extrahumuszkomposzt.hu). Kijuttatása tavasszal és ősszel is lehetséges 2-5-10 t/ha mennyiségben.

Az aktívan levegőztetett komposzttea is alapvető eleme a technológiának, hiszen nagyon jó ár-érték arányú, egyszerű technológia. A komposzttea egy, a gazdaságban egyszerűen előállítható mikrobiológia folyadék, aminek az alapja a legmagasabb minőségű humuszkomposzt, a Mikrobiom Katalizátor (mikrobiális tápanyag), víz, levegő és egy erre fejlesztett berendezés. A komposztteával talajt és lombot is kezelünk az év során. A pontos komposztteázási tervet az adott növényhez szabjuk. Kiválóan alkalmas tarlókezelésre szárbontáshoz, növekedésserkentésre stresszes időn, talajélet aktiváláshoz, pótláshoz. A készítéséhez a gép méretválasztéka lefedi a kiskertet a nagyüzemi szántókig. Kijuttatása permetezéssel történik.

A talajművelésben a szükséges minimum beavatkozás elvét követjük, aminek szerves része az egymenetesség a taposási károk és a túlzott gázolaj kiadások csökkentésére. A szántást alapvetően elhagyjuk, illetve a számát a rizómás alapú gyomnyomás egyéb módon kezelhetetlen mértékűre történő növekedés megoldására korlátozzuk az ökológiai gazdálkodásban. Célunk a mulcson hagyás minél magasabb szinten történő használata, hogy védjük a talajfelszínt és elnyomjuk a gyomokat. A szerves anyagot csak a talaj felső 10 centiméterébe dolgozzuk be. Főleg grúbereket, lazítókat használunk, a tárcsázást folyamatosan vonjuk ki a gazdaságból. A bio no till is lehetséges, de minden évben újra fel kell mérni a lehetőségét a gyomok miatt.

Látható, hogy a THM-nak vannak sarokpontjai, amelyek nem hagyhatók el, de minden gazdaságra rugalmasan szabhatók. Természetesen használhatóak a pozitív lista anyagai, szerei, ezek illeszthetők a THM-be. A cél az adott gazdaság életképességének maximalizálása a természet törvényeinek legmesszemenőbb figyelembevételével. Minden további kérdéssel állunk a gazdálkodók szíves rendelkezésére.

Petró Tibor – Liptay Gábor – Szőllősi Gábor
www.agrofutura.hu
(Biokultúra 2019/4-5)