2018 Sze 10

Allegro bemutató a Holland Alma Kft.-nél

A fogyasztói szokások átalakulásával párhuzamosan egyre inkább teret nyer az almatermesztők körében az ökológiai növényvédelmi szemlélet alkalmazása. A sokszorosan kielégítetlen bio gyümölcs piaci kereslet miatt az utóbbi években sok almatermelő állítja át meglévő ültetvényeit biológiai növényvédelmen és növényápoláson alapuló ültetvénnyé. A bio átállás a hagyományos fajtákkal telepített ültetvényekben is megoldható, de az újonnan telepített ültetvényeken a legtöbb termelő már célzottan kihasználja a fajták betegség­ellenálló képességén alapuló kedvező lehetőségeket.

A Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola már tíz évvel ezelőtt tudatosan kereste azokat az alma- és egyéb gyümölcsfajtákat, melyekkel ez a termelési cél egyszerűbben, kisebb költségek mellett kivitelezhető. Ennek a munkának az eredményeként született a Naturalma fajtasor, mely most újabb fajtákkal bővült. A program 2008-ban a Luna, Sirius, Orion, Rozela és Red Topaz fajtákkal indult, mely 2017-ben újabb fajtákkal bővült. Az újdonságok közt ott van az Allegro, a Galiwa, a Galarina, a Bonita és a Bay 3341-es fajta.

A faiskola idén júliusra azt tűzte ki célul, hogy a termelői kör minél szélesebb rétege számára mutassa be az Allegro nevű, poligénes rezisztencián alapuló varasodás és lisztharmat ellenálló szuperkorai asztali almafajtáját. Ezért a Holland Alma 2018. július 18-án csobádi fajtakísérleti ültetvényében fajtabemutatót tartott, ahol fogyasztási érettségben mutatta be az Allegrot. A dátum nem tévedés, ez a fajta július közepén érik! Az érdeklődők megtekinthették a 2-5 év életkorú M9-es és MM106-os alanyon álló termő fáinkat, valamint meg is kóstolhatták az Allegro gyümölcsét. A program keretén belül természetesen megtekinthették további fajtáinkat és fajtajelölteinket, valamint faiskolai tábláinkat is.

Mit érdemes tudni erről a szenzációs fajtáról?

Tökéletes szín, íz és méret, július közepén – mindez rezisztenciával párosulva

Tökéletes szín, íz és méret, július közepén – mindez rezisztenciával párosulva

A fajta első nagy erénye a rezisztencia mellett éppen a koraiság. A munkaerőhiány először a kézimunka igényes kertészeti ágazatba gyűrűzött be, ezért egyre több termelő törekszik az őszi munkacsúcsok széthúzására és a klasszikus októberi almaszüreti dömping elkerülésére.

Az Allegro az egyik legkorábbi érésű almafajta. Az ország északkeleti régiójában július 15-21. között érik. A fajta fedőszíne már a szüreti időszakot megelőzően 7-10 nappal intenzív körpiros, de a teljes érettség és a kimagasló élvezeti érték csak július közepére alakul ki.

A gyümölcsméret átlagosan 70 mm körül jellemző. A tetszetős méret és szín mellett a fajta nem áll be a puha gyümölcshúsú, borízű almák sorába. A gyümölcshús kemény, roppanós, lédús és a magas cukortartalom mellett harmonikus savakkal is rendelkezik. Éppen a húskeménység teszi lehetővé, hogy a gyümölcs normál hűtőházban decemberig is tárolható. Bár ebben az időszakban az értékesítés feltételei annyira kedvezőek, hogy tárolásra nincs szükség.

A koraiságból és a magas élvezeti értékből adódóan rendkívül jó piacbevezető fajta. Szüreti időszaka a Gála klónok előtt három-négy héttel van, a fajta íze pedig vetekszik a Gáláéval.

A koraiság mellett a fajta további erősségei közé sorolható, hogy a gyümölcs repedésre és hullásra nem hajlamos és az intenzív színeződés miatt egy menetben szüretelhető.

Fája könnyen alakítható sudaras karcsúorsó – vagy erősebb alanyokon – szabadorsó koronaformára. A központi tengelyről kiinduló hajtások vízszintesek, több esetben vízszintes alá hajlóak. Csúcsdominancája gyenge, ennek köszönhetően nem hajlamos felkopaszodásra. A metszésre kiszámítható reakciókat ad. Erős generatív hajlamának köszönhetően nagyon korán fordul termőre. Törpe növekedésű alanyokon már a második évben jelentős termést adhat. A magas termékenység és a mérsékelt növekedési erély miatt a szokásosnál sűrűbb térállásba is telepíthető. Törpítő alanyokon akár 50, erős növekedésű alanyokon akár 120 centiméterig is csökkenthető a tőtávolság. A fajta gyümölcse a magas termékenységi mutatók ellenére sem aprósodik le és nem is alternál. Rendszeres és bő termést hoz.

A faiskola kísérleti ültetvényében 2011 óta tartó megfigyelésink szerint az Allegro varasodás és lisztharmat ellenálló képessége kiváló. Mindkét betegséggel szemben több génen alapuló rezisztenciát hordoz. Varasodásfertőzést kontakt szerekre alapozott növényvédelmi technológia mellett sem mutatott és lisztharmat fertőzést is csak csekély mértékben tapasztaltunk. A mérsékelt növekedési és erős termékenységi hajlam miatt az Allegro intenzív víz és tápanyag ellátást igényel. Alacsony szervesanyag tartalmú talajokon mind a talajon, mind a levélen keresztül történő tápanyag utánpótlásra nagy figyelmet kell fordítani.

Augusztus és október között több alkalommal tartunk nyílt napot, amikor érés körüli állapotban mutatjuk be további fajtáinkat.

Pillanatkép az Allegro fajtabemutatóról

Pillanatkép az Allegro fajtabemutatóról

Szeptemberben a Galiwa és a Rozela bemutatására szervezünk bemutatót, októberben pedig egész sor újdonságot tervezünk bemutatni a termelőknek. Ha mindenki időben szeretne értesülni bemutatóink pontos időpontjáról és tematikájáról, regisztráljon hírlevelünkre a hollandalma.hu oldalon.

A rendezvényről rövid tudósítást is láthatnak az M1 csatorna Magyar gazda című műsorában, vagy, ha erről lemaradtak, a médiaklikk.hu oldalon az M1 archívumában.

A Galiwát szeptemberi Gálának is nevezhetjük. Egyik szülője Gála, melytől kimagasló ízhatást, másik pedig egy véletlen magonc, melytől varasodás és lisztharmat rezisztenciát örökölt a Galiwa. Érési ideje szeptember első felére esik.

A Bay 331-es fajtajelölt várhatóan csak idén októberben kap kereskedelmi nevet. A fajta különlegessége a piros hússzín, ami ugyan több fajtára is jellemző, de hazai ökológiai környezetben ezt találták a leginkább megfelelő választásnak. Huszonhét piros húsú fajtaleölt közül a 3341-est találták leginkább termesztésre alkalmasnak. Korán termőre fordul, rendszeresen és sokat terem, nem perzselődik, nem hullik, kívül-belül jól színeződik és tárolás után – rendszerint novemberre, mikor a keményítő egy része már lebomlik és a savak is tompulnak – rendkívül jó ízzel is rendelkezik. Igazi különlegesség az étkezési almák piacán.

Babicz Szabolcs
Holland Alma Kft.
(Biokultúra 2018/4)

[felül]