2020-05-13

Tajvani exporttal kapcsolatos közlemény

Tisztelt Partnereink!

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmét egy jelentős változásra minden olyan partnerünknek, aki Tajvanba értékesít ökológiai termékeket.

Kérjük, hogy amennyiben Önöket is érinti az új helyzet, legyenek szívesek felvenni munkatársainkkal a kapcsolatot, hogy mielőbb megoldást találhassunk a kereskedelem zavartalanságának fenntartása érdekében.

2018-ban Tajvanban új ökológiai gazdálkodásra vonatkozó jogszabály lépett életbe. Előtte a tajvani hatóságok 16 EU tagállamot (köztük Magyarországot is) elismertek olyan országként, ahonnan minden további feltétel nélkül importálhatók ökológiai termékek Tajvanba. Ez az elismerés 2020. május 30-án, az új jogszabályban meghatározott 2 éves átmeneti időszak végével le fog járni.

Egyelőre még nem teljesen tisztázott, hogy júniustól hogyan zajlik majd a biotermékek kereskedelme Tajvan és az EU tagországai között. Néhány információ azonban már elérhető az Európai Unió Bizottsága és a tajvani hatóságok közt lezajlott eddigi egyeztetések nyomán.

Sajnos az már biztosan látszik, hogy nemzetközi akkreditáló testület által akkreditált EU-s székhelyű ellenőrző szervezetek tanúsítványait nem fogadják el.

Tajvanon kívüli ellenőrző szervezetek kérhetik az ottani hatóságok elismerését, de ez olyan mértékű adminisztratív terhekkel és költséggel jár, hogy csak nagyon kevés EU-s ellenőrző szervezet számára lehet járható út. Az EU-s és tajvani ellenőrző szervezetek közti együttműködés egy az ottani hatóságok által is elfogadott megoldás lehet.

Ebben az esetben az EU-s ellenőrző szervezet végzi az ellenőrzést, a tajvani pedig kiállítja a tanúsítványt. Jelenleg két elismert tajvani ellenőrző szervezet van: a Tse-Xin Organic Certification Corporation és az EcoGarden.

Kérjük, hogy minden olyan partnerünk, aki érdekelt a Tajvannal történő ökológiai termékek kereskedelmében, mielőbb jelezze ezt felénk, hogy még időben elkezdhessünk olyan megoldást találni, mely hivatalosan is elfogadható és partnereink számára is vállalható terhekkel jár.

Dr. Roszík Péter

Hivatalos közlemények, Közlemények ,