,

Tajvani exporttal kapcsolatos közlemény

Tisztelt Partnereink!

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmét egy jelentős változásra minden olyan partnerünknek, aki Tajvanba értékesít ökológiai termékeket.

Kérjük, hogy amennyiben Önöket is érinti az új helyzet, legyenek szívesek felvenni munkatársainkkal a kapcsolatot, hogy mielőbb megoldást találhassunk a kereskedelem zavartalanságának fenntartása érdekében.

2018-ban Tajvanban új ökológiai gazdálkodásra vonatkozó jogszabály lépett életbe. Előtte a tajvani hatóságok 16 EU tagállamot (köztük Magyarországot is) elismertek olyan országként, ahonnan minden további feltétel nélkül importálhatók ökológiai termékek Tajvanba. Ez az elismerés 2020. május 30-án, az új jogszabályban meghatározott 2 éves átmeneti időszak végével le fog járni.

Egyelőre még nem teljesen tisztázott, hogy júniustól hogyan zajlik majd a biotermékek kereskedelme Tajvan és az EU tagországai között. Néhány információ azonban már elérhető az Európai Unió Bizottsága és a tajvani hatóságok közt lezajlott eddigi egyeztetések nyomán.

Sajnos az már biztosan látszik, hogy nemzetközi akkreditáló testület által akkreditált EU-s székhelyű ellenőrző szervezetek tanúsítványait nem fogadják el.

Tajvanon kívüli ellenőrző szervezetek kérhetik az ottani hatóságok elismerését, de ez olyan mértékű adminisztratív terhekkel és költséggel jár, hogy csak nagyon kevés EU-s ellenőrző szervezet számára lehet járható út. Az EU-s és tajvani ellenőrző szervezetek közti együttműködés egy az ottani hatóságok által is elfogadott megoldás lehet.

Ebben az esetben az EU-s ellenőrző szervezet végzi az ellenőrzést, a tajvani pedig kiállítja a tanúsítványt. Jelenleg két elismert tajvani ellenőrző szervezet van: a Tse-Xin Organic Certification Corporation és az EcoGarden.

Kérjük, hogy minden olyan partnerünk, aki érdekelt a Tajvannal történő ökológiai termékek kereskedelmében, mielőbb jelezze ezt felénk, hogy még időben elkezdhessünk olyan megoldást találni, mely hivatalosan is elfogadható és partnereink számára is vállalható terhekkel jár.

Dr. Roszík Péter