USA: Egyre nő az igény a biotermékek iránt

Az Amerikai Egyesült Államokban óriási mennyiségben termesztenek kukoricát és szóját. Ennek ellenére a tengerentúlról, például Romániából, Törökországból és Ukrajnából származó import mennyisége folyamatos növekedést mutat. Ennek oka az, hogy az USA-ban a termés 90%-át genetikailag módosított fajták szolgáltatják. Ezzel szemben egyre több amerikai fogyasztó szeretne hozzájutni az ökológiai gazdálkodásból szármató élelmiszerekhez, melyek nem tartalmaznak GMO alapanyagokat.

A Frankfurter Rundschau napilap, valamint a Bloomberg hírügynökség is beszámolt arról, hogy a biokukorica importja háromszorosára emelkedett az elmúlt év során, míg a bioszója esetén a növekedés megközelítette az 50%-ot.

A szója és kukorica túlnyomó többsége állati takarmányként szolgál. Az ökológiai állattartás területén, ahol rengeteg zöldtakarmányt is felhasználnak, a genetikailag módosított növényi termékek nem alkalmazhatók. Ugyanakkor az USA területén hosszú éveken át azok a GMO változatok uralták a terepet, melyek többek között ellenállnak az ellentmondásos megítélésben részesülő glifozátnak, vagy például rovarölő vegyületeket termelnek.

A Wall Street Journal beszámolója szerint az Egyesült Államokban megtalálható a gazdálkodók azon kis létszámú, ámde gyarapodó közössége, mely a GMO-mentes kukorica és szója termesztését részesíti előnyben. Indokaik között elsősorban a genetikailag módosított termények árának csökkenése szerepel. A következő lépés, az ökológiai termelésre való átállás azonban nehezebb lépésnek tűnik, tekintettel arra, hogy az USA-ban és Kanadában széles körben elterjedt a genetikailag módosított növények termesztése. Ez jelentősen megnövelné a GMO-szennyeződés kockázatát, mely azt vonná maga után, hogy a terményeket nem lehetne ökológiai minősítéssel értékesíteni.

http://organic-market.info
(Biokultúra 2016/4-5)